Vi ska tilläggsisolera vårt 50-tals hus till sommaren och tänkte i samband med det försöka göra någonting åt fönstren. I dagsläget är det "originalfönster" från 50-talet, dvs. kopplade tvåglas fönster. De är i stort behov av uppfräschning (kittet är borta på flera ställen, färgen flagnar och det behövs tätningslister...). Det vi funderar på är om det är värt att satsa på att renovera fönstren (eventuellt även byta ut innersta rutan mot energiglas) eller om man helt enkelt skall satsa på att köpa nya fönster. Är helt novis på området men jag har förstått att det innebär MYCKET jobb att renovera fönster och dessutom funderar jag på hur effektivt dessa gamla fönster stoppar kylan. Vi ska ju som sagt tilläggsisolera och vill ju inte att effekten av det skall gå förlorad på grund av att vi har dåliga fönster.

Om man satsar på nya fönster, vad skall man titta på då? Nya 2-glas med isolerglas, 3-glas, eller vad finns det för alternativ? Vi är inte jättenoga med att allt skall se "original" ut på huset men vi vill inte heller förlora husets ursprungliga charm så t ex aluminiumfönster är inget alternativ...
 
Skulle satsa på nya fönster...

Lycka till!
 
Jag skulle nog köpa nya. Vi köpte begagnade till vår sommarstuga och det ÄR mycket jobb med att renovera dem, samtidigt så vet man ju att även om jag renoverar så blir inte isolerförmågan speciellt mycket bättre...
 
Vi köpte nya fönster. Dock är investeringen tveksam sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Sett till pris/prestanda är det antagligen vettigare att renovera fönstren (om dom är hyfsat friska) och sedan komplettera med en extra ruta på något vis.

Fast det är ju kul att montera in nytt också..... 8)
 
MathiasS skrev:
Fast det är ju kul att montera in nytt också..... 8)
Visst är det! Somliga Bosssch-ägare är tvungna att köpa nya fönster när de inte är rädda om de gamla. ;D
 
Köp nya i samma stil som de gamla.
Kanske specialgjorda av snickare???
Måste inte bli mycket dyrare...
 
Min åsikt i ämnet:

I och med att du skall tillägsisolera kan du lika gärna byta fönstren oxå.
Hade du inte tilläggsisolerat tenderar 50-talskåkar att läcka så pass mycket i väggarna att isolerglasfönster är en onödig utgift.
Hade du dessutom inte tilläggsisoleta hade du haft kvar orginalfasaden (gissar jag) eller åtminstone ursprungsutseendet vilket pajjas om du sätter i modernare fönster.

Hoppas att vinden är isolerad på ett tillräckligt bra sätt annars börjar du i fel ända. Mössa på först!

Eller som en lagkamrat i fotbollslaget sa när vi hade löpträning i vintern... "För fan grabbar, kom ihåg att fötterna är kroppens skorsten!"
Nå ja, inte relevant här kanske men rätt så kul då.

Lycka till med vad du än bestämmer dig för!
 
Immobil skrev:
Visst är det! Somliga Bosssch-ägare är tvungna att köpa nya fönster när de inte är rädda om de gamla. ;D
Hittills har alla gamla fönster suttit på felställe och haft fel storlek.

Har man inte jobb så skaffar man sig.... Faktum är att inte något fönster har varit "bolt-on" ännu.... Jag vet ETT befintligt fönster som faktiskt är lite bredare än det nya - det borde gå på tre minuter att få dit.... 8)
 
Tack för alla svar! :D

Behålla originalutseendet på fasaden så gott det går hade vi allt tänkt trots tilläggsisolering. Men det går nog att få det snyggt med nya fönster oxå (hoppas jag ::)) Det verkar som om det lutar åt att köpa nya fönster och sätta in eftersom det skulle bli alldeles för mkt jobb att renovera de gamla. Vi har helt enkelt inte tid... Eftersom vi mer eller mindre måste göra ALLT med vårt hus och dessutom jobbar heltid med lång resväg till jobbet så känns det som om det är tid som det är mest brist på för tillfället...

Men om man nu skall satsa på nya fönster, vad är bäst att titta på? Isolerglas, tvåglas, treglas eller vad finns det egentligen för alternativ? Är det nån som kan rekommendera nån bra fönstertillverkare?
 
Om du vill behålla utseendet på huset bör du nog beställa likadana fönster av fönstertillverkare eller hitta nya likadana. Fönstren ändrar mer än ngt annat husets utseende och karaktär! Allt för många byter ut sina gamla fönster mot nya med fel utseende och storlek. Moderna fönster är ofta lägre/bredare än gamla och huset får därmed en helt annan look. Renovera gamla fönster är slitsamt men ofta ett bra alternativ.
 
Min magkänsla säger att små avvikelser i hur fönstret ser ut inte är världsomstörtande. Däremot blir det ofta helknasigt när man tilläggsisolerar och undlåter sig att flytta ut fönstren och fixa till taksprång etc. När sådant inte stämmer kan man verkligen förstöra husets utseende.
 
En lite avvikelse kanske inte gör så mycket, men en liten här och en liten där och snart är husets utseende helt ändrat och man förstår kanske inte varför. Man har ju bara ändrat "litegrann".....
 
CarlOscar skrev:
En lite avvikelse kanske inte gör så mycket, men en liten här och en liten där och snart är husets utseende helt ändrat och man förstår kanske inte varför. Man har ju bara ändrat "litegrann".....
Jag säger inte emot. ;)
 
En förutsättning för att nya fönster skall vara ett alternativ är att vi hittar sådana som stämmer i storlek och karaktär med de fönster som sitter där nu. Som CarlOscar skrev så är de fönster som sitter i huset nu ganska höga och smala och det formatet vill jag absolut behålla, även om det innebär att vi måste specialbeställa fönster. När det gäller övriga detaljer på fönstrena är jag inte lika noga med att få det exakt samma som det ser ut idag, bara det blir snyggt ;D

Självklart kommer vi att fixa till så att fönstrena hamnar i rätt läge (= flyttas ut) och att taksprången inte blir för små. Skulle aldrig få för mig nåt annat :surprised:
 
Byta eller restaurera .. Tre exempel- samma hus

Vi har ett Myresjöhus från 1965, inget märkvärdigt.
Bytte några takfönster mot 2-glas med isolerglas. Fantastisk förbättring: Där det tidigare fanns is (badrummet) på fönstren är det nu i sämsta fall lite fukt.
Men jag tror att den förbättrade drevningen gjorde det mesta av förbättringen.

Bytte fönstret i mitt sovrum mot treglas. Fantastisk förbättring - störs inte längre av bilarna i insomningstunden

Lät ett renoveringsföretag ta hand om omkittning ommålning av de 7 2-glas-kopplade-fönstren i vardagsrummet. Innebar att fönstren under cirka 1 månad ersattes av plywoodskivor. Men resultatet verkar (efter 1 år) vara mycket bra -- mycker snyggare än om jag själv hade gjort det.  Vi valde renovering eftersom vi tyckte att renoveringsfirmans verkade kunna sitt jobb och att firmans bedömning av möjlig besparing kontra investeringskostnad tyder på att byte av fönster mot en variant som efter kanske 10 år släpper in fukt  in i  kasetten inte tydde på att regeringen fönsterbyresprogram är en sund satsning ..
Bor ni nära Göteborg kan det lilla företaget (2 pers)Husögat vara ett renoveringsföretag att lägga i adressboken .. men räkna med att deras orderbok är så där 1 år. Kanske finns det bra kavalitetsinriktade specialister på andra håll. I annat fall har ni, som vill satsa på ett eget företag med tryggad framtid  här en god chans om ni vill lära tekniken och arbeta seriöst ..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.