Vi bygger på en gammal matjordsåker, gräsåker, med enligt tidigare markägaren och jordbrukaren bra jord. Lite lerig dock så vi behöver fräsa ner sand och sen ska det vara klart att så gräs...?

Vet inte om det räcker att fräsa ner sand i en lerig gammal åker, tacksam för synpunkter på detta!

Är det någon som vet hur lång tid det kan ta att fräsa ca 600-700 m2 med en 60 cm 5 hk fräs hyrd på Bauhaus?
 
Hej

Jag antar att du hade tänkt att 'bara' så gräs på jorden sedan. Man kan ju göra hur mycket som hellst egentligen, det är bara en själv som avgör. Sand kan vara ett första bra steg för att göra jorden mer genomsläpplig för fukt. Man kan också behöva få ner mull i jorden för att göra den bättre. Självfallet ska du passa på och gödsla jorden före fräsning. Läser man lite om BRA gräsmatteanläggning så bör du också toppa med 10-20cm matjord innan du sår gräsfrö. När det gäller gräsmattor så kan man vara hur ambitiös som helst.
 
Vi hade i princip exakt samma förhållande, 600 kvm ganska lerig åkerjord att ta hand om. Hade en Klippo jordfräs som var i storleksklassen som den du tänkte hyra. Till våra 600 kvm så beställde jag 3 kubik grovkornig sand som jag strödde ut (inte finkornig för då är risken att marken blir som betong istället) Till detta strödde vi ut 30 st. 400L stora balar torvmull över hela tomten. Minst 10 cm tjockt lager över det hela och till slut gödning på hela baletten ett par säckar TG. Sen var det bara att starta jordfräsen och köra över det hela 2-3 ggr så det blandades ordentligt, köra jordfräsen ett par gånger över det hela tog inte så lång tid, ett par timmar, utan det jobbiga var att få ut gruset och torvmullen, det tog åtminstone 1 dag på 2 man.

Det jobbiga med jordfräsen var att man fick ta pauser hela tiden för skakandet gjorde att armar tog helt slut efter ett tag, det är jobbigare än man tror att fräsa stora ytor, men när man kört över allt 1 gång går det naturligtvis lättare sedan.

Efter detta var gjort så sådde vi gräs några veckor senare och idag 2 år senare har vi en mycket fin gräsmatta och utan några som helst problem med dräneringen oavsett hur mycket det regnar, inga vattenansamlingar alls utan allt rinner undan som det skall.
 
Tack för bra svar!

Vi får nog lägga lite mer jobb på det än vi trodde från början, man har väl igen det i längden.

Torvmull och gräsmattejord, är det samma sak?

Vi har fått pris på gräsmattejord på 186 kr/ton, vet inte om det är bra men det var väl det vi tänkte breda ut på tomten om vi kom fram till att endast sand inte räcker. Torvmull kanske är billigare?

När det gäller utspridningen på tomten så har den förre markägaren som är jordbrukare lovat komma med traktor och skyffla runt det vi vill ha runtskyfflat, så det känns väldigt bra att få den hjälpen!
 
Gruset och torvmullen gör att den lerhaltiga jorden blir mer genomsläpplig av vatten, gräsmattejord lägger man på om underlaget är omöjligt att använda till att så gräs på, 15-20 cm minst och det kostar ju lite om man har 600 kvm tomt att fylla upp. Du lär ju behöva minst 90-100 kubik för att fylla upp tomten 15 cm. Det blir några billass.

Torvmullen kommer jag inte ihåg riktigt vad den kostade men hyrde en släp och körde 3 ggr och hämtade balar på Granngården och vill minnas det kostade max 1500-2000:- totalt, gruset kostade några 10:surprised:r kubiken och inkl. hemkörningen kostade det max 1000:-
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.