Jag hittade en lapp bakom en av strömbrytarna och är väldigt nyfiken på vad den egentligen betyder. När jag tittar på hur det är kopplat så är det kopplat precis som på bilden. Dvs det finns 4 kablar, 2 vita och 2 svarta. Båda de svarta kablarna är kopplade till "L". Jag kan även se en gul/grön kabel och en blå i hålet. Men dessa ser man ingen ände på.

Dum fråga kanske, men frågar man inte får man ju aldrig veta. Jag har ritat av exakt det som stod på lappen och bifogar den.

koppling.jpg
 
Det är en skiss på en trappbrytare där svart är fas och de två vita är mellantrådar, alternativt en kronbrytare med svart fas och två vita som varsin tändtråd. Gul/grön är skyddsjord och blå är nolla och de passerar nog bara rakt igenom dosan.

"Dum fråga kanske" Absolut inte...fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
 
Den svarta är fasen som går igenom tillsammans med blå-nolla och gul/grön-jord. Troligtvis till ett vägguttag som sitter rakt under strömbrytaren..
 
Tack för era snabba svar! Tyvärr så blev jag nu lite konfunderad. Det finns inget väggutag direkt under, det är ca 2 meter bort (men det kanske inte spelar någon roll). Som det är nu så finns det ingen mer strömbrytare som går till samma (trapp), men kanske har det varit så en gång i tiden. Vad är en kronbrytare?

Kan man koppla in en dimmer som ser ut på följande sätt för att dimra en ensam lampa, dvs jag vill inte ha någon trappfunktion?:

dimmerkoppling.jpg
 
Då går den till det vägguttaget säkert.. Det förra var en gissning..

Bara för en ren upplysning så får man inte byta ut en strömbrytare mot en dimmer.. (om man inte har behörigheten för det)

Om du ändå ska byta den så visst.. Det går bra.

Se bara till att den symbolen, med pil och en våg på. Går till tändtråden till lampan. Fasen ska in på pil in.

Kronströmbrytare är en strömbrytare med två knappar på. Du tänder upp två olika lampor eller i ovanliga fall två olika tändningar i samma lampa.. Det kan vara en sådan du hade bild på om du nu inte har ngn annan strömbrytare som hör ihop med denna. Då hade den kallats enpolig/trapp.
 
Är det två "knappar" på strömbrytaren? Då är det mest troligt en kronbrytare. ( kan tända två olika lampor eller samma lampa i flera "steg" )
 
Räv3n: Inte för att jag hade tänkt byta ut den själv, men är det inte så att man får byta om man har tillräckligt med kännedom om hur man gör? Eller är det kanske det som räknas som behörighet? Jag frågar mest för att jag gillar att lära mig saker som jag inte kan så mycket om samt att vi är nyinflyttade i huset och tycker det är kul att luska i saker som rör huset.

Marc E: Nepp, det är endast 1 knapp på strömbrytaren.

Kom på att jag har en fråga till om någon orkar svara. I köket så har vi en strömbrytare med 2 knappar. Dessa går till två olika taklampor. Det som är irriterande är att de inte har läge "on" i samma läge, dvs när båda lamporna är tända så är knapparna på strömbrytaren i olika lägen. Vad kan detta bero på?.
 
Det kan vara en dubbeltrapp du har i köket.. Om någon annan strömbrytare styr en lampa tillsammans med en av knapparna i den brytaren, då kan det bli så.. Kanske den strömbrytaren du pratade om innan med lappen? Det är svårt att säga när man inte ser det i verkligheten..

Nej, du får inte byta en strömbrytare till en dimmer med nödig kännedom. Det är behörighetskrävande.. Strömbrytare är dock ok.. Även vägguttag, men du får inte byta ett ojordat och sätta upp jordat. Ojordat till ojordat och jordat till jordat..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.