Hej!
Jag har idag ett antal elelement som är kopplade till våra vanliga eluttag på väggen. Jag har nu tänkt att installera en lös termostat som ska styra elementen. Problemet är bara att jag inte vill dra en ny kabel istället vill jag konvertera ett av mina eluttag till en "kopplingsdosa/kabelgenomföring". Så att jag kan dra en kabel direkt från termostaten till uttaget som inte går att ta loss. Finns det sådana kopplingsdosor/kabelgenomföringar som ersätter eluttag med två kontakter. Eluttaget är infällt i väggen. Eluttaget ser ut ungefär som på bifogad bild.

Det lättaste hade varit att koppla på en sladd med en stickpropp till termostaten men då är det risk att man vänder fas och noll om stickproppen tas loss från eluttaget och det får man inte göra.

Åke
 
  • e1841476.jpg
På jobbet installeras ngt man kallar EDB-uttag. Då måste man använda speciella stickkontakter där den ena pinnen har en slits, då ka man inte sätta i kontakten fel. Iofs gjort för anslutning av datorer, då man önskar att fas och noll alltid hamnar rätt. Kanske ngt för dig?
 
Eftersom du inte kan "konvertera" dina element utan att "förstöra" ev S-märkning eller CEE- märkning tycker jag att du ska skaffa nya element med "riktiga" termostater. Ska man ha separata termostater ska elementen vara för fast montage och tänk på att få nått att "fungera" inte alltid är det samma som lämpligt.
 
ajn skrev:
Det lättaste hade varit att koppla på en sladd med en stickpropp till termostaten men då är det risk att man vänder fas och noll om stickproppen tas loss från eluttaget och det får man inte göra.
Vad skulle det göra om man vände på fas och nolla??
 
>> EDB-uttag
>> På jobbet installeras ngt man kallar EDB-uttag. Då måste man använda speciella stickkontakter där den ena >> pinnen har en slits, då ka man inte sätta i kontakten fel. Iofs gjort för anslutning av datorer, då man önskar att >> fas och noll alltid hamnar rätt. Kanske ngt för dig?

Tack för tipset det skulle fungera perfekt.


>> Eftersom du inte kan "konvertera" dina element utan att "förstöra" ev S-märkning eller CEE- märkning tycker >> jag att du ska skaffa nya element med "riktiga" termostater. Ska man ha separata termostater ska elementen >> vara för fast montage och tänk på att få nått att "fungera" inte alltid är det samma som lämpligt.

Märklig kommentar. Menar du på fullt allvar att både Elfa och Claes Olsson säljer termostater som gör att de element som koppas till dessa tappar sin S-märkning eller CEE- märkning. Det där får du nog kolla upp lite bättre.

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=15099052
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=8871.htm

Det måste vara mycket bättre att ha en temperatursensor som inte sitter precis vid elementet (som är fallet för de elemement som har inbyggd reglering), då är det lättare att reglera temperaturen. Om reglerutrustningen pajer i elementen måste du desssutom köpa ett helt nytt element...


>> Det lättaste hade varit att koppla på en sladd med en stickpropp till termostaten men då är det risk att man
>> vänder fas och noll om stickproppen tas loss från eluttaget och det får man inte göra.
>> Vad skulle det göra om man vände på fas och nolla??

Jag har ingen djupare kännedom hur regleringen fungerar i aktuell termostat. Jag har dock studerat installationsmanualen och där framgår att nollan ska kopplas in på en specifik plint medan fasen ska kopplas in på en annan.

Allmät gäller dock att om man försöker att reglera spänningen med en tyristor så lär det inte fungera om man försöker att regler på nollan. En tyrsitor fungerar som en diod den leder i en riktning och spärrar i den andra. Det finns dock en skillnad och det är att man själv kan välja när man ska tända tyristorn, vilket gör att man kan styra hur mycket av den positva perioden av spänning och ström som man vill köra ut i elementet. Tyristorn slocknar själv när strömmen blir noll.
 
Det är inte det mista märkligt, det har inte med termostaterna att göra utan att du ändrar "användningsområdet" för en produkt, en produkt är "godkänd" i det utförande som den lämnar "fabriken" så fort man gör ett ingrepp faller godkännandet. Tar du tex bort stickproppen har du ändrat på "apparaten, du kan inte ens borra ett nytt fästhål utan att "godkännandet" faller och det ligger på dig att fixa ett nytt "godkännande".
Så när det gäller att ha lite bättre koll tror jag nog att det faller på dig.
 
ajn skrev:
Allmät gäller dock att om man försöker att reglera spänningen med en tyristor så lär det inte fungera om man försöker att regler på nollan. En tyrsitor fungerar som en diod den leder i en riktning och spärrar i den andra. Det finns dock en skillnad och det är att man själv kan välja när man ska tända tyristorn, vilket gör att man kan styra hur mycket av den positva perioden av spänning och ström som man vill köra ut i elementet. Tyristorn slocknar själv när strömmen blir noll.
Hur sjutton kan en tyristor se skillnad på fas och nolla? Menar du att en apparat med tyristorreglering inte funkar om man sätter i kontakten på fel håll??

Sedan finns det dubbla tyristorer (Triacs) som klarar båda halvperioderna, annars skulle det var svårt att få mer än halvljus i lamporna. Se exempel nedan. Notera att det självfallet fungerar oavsett hur kontakten sätts i utaget.
 
  • Image1.jpg
>> Hur sjutton kan en tyristor se skillnad på fas och nolla? Menar du att en apparat med tyristorreglering inte funkar >> om man sätter i kontakten på fel håll??

>> Sedan finns det dubbla tyristorer (Triacs) som klarar båda halvperioderna, annars skulle det var svårt att få mer >> än halvljus i lamporna. Se exempel nedan. Notera att det självfallet fungerar oavsett hur kontakten sätts i utaget.

Du har rätt det borde rimligen sitta en triac där som som kan pulsa både negativa och positiva halvperioden av signalen och inte en tyristor. Dessutom spelar det ingen roll hur man vänder kontakten även om det sitter en tyristor där, eftersom det är växelspänning så kommer kretsen att uppleva en potential som både är större och mindre än noll och då spelar det ingen roll om anoden eller katoden är inkopplad på nollan. Det borde jag ha insett, sorry.
 
>> Det är inte det mista märkligt, det har inte med termostaterna att göra utan att du ändrar "användningsområdet" >> för en produkt, en produkt är "godkänd" i det utförande som den lämnar "fabriken" så fort man gör ett ingrepp
>> faller godkännandet. Tar du tex bort stickproppen har du ändrat på "apparaten, du kan inte ens borra ett nytt
>> fästhål utan att "godkännandet" faller och det ligger på dig att fixa ett nytt "godkännande".
>> Så när det gäller att ha lite bättre koll tror jag nog att det faller på dig.

Jag tror inte att NUTEK (numera på Energimyndigheten) och Sveriges
Provnings- och Forskningsinstitut startar en tävling om det skulle vara olagligt att styra elelement med en extern regulator. Du borde gå och prata av dig istället för att sprida dålig stämning på forumet.

Så här skriver man på IQtherm hemsida.
Det innebär förstklassig funktion och gör att t.ex. gamla elradiatorer med IQtherm fungerar
mycket bättre än nya utan IQtherm....

Avdelningen för effektivare energianvändning på statliga NUTEK (numera på
Energimyndigheten) har genomfört en teknikupphandlingstävling för
elvärmestyrning. Tillsammans med bostads- och energiföretag samt Sveriges
Provnings- och Forskningsinstitut har de testat ett antal tävlingsbidrag. IQtherm uppfyller på bästa sätt tävlingens målsättning att varje rum kan få en individuell och noggrann temperaturstyrning med egna tid och temperaturinställningar.
 
Den enkla lösningen på godkännandeproblematiken är väl att låta de gamla termostaterna vara kvar. Sätt dem bara på MAX så kommer den externa termostaten att styra i alla lägen.
 
Jag blir så trött, IQtherm ska användas med fast monterade radiatorer. Och när jag sprider "dålig stämning"på forat är det helt och hållet beroende på att personer som inte har hela bilden klar för sig börja sprida sina "sanningar". Och om du hade haft fast monterade element skulle jag utan tveka lätt talat om för dig hur du bäst skulle göra.
Och du ska inte sura för att jag lär dig vad som gäller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.