Vi renoverar ett långsmalt gammalt hus där det är 5.20 meter mellan långsidornas väggar. Vi har höjt en våning och ska inreda den gamla vinden. Det första är då att fixa ett bjälklag som fixar spannet och då funderar vi på limträbalk. Vilken grovlek ska de isf vara? Påverkas hållfastheten mycket om man skruvar i den?

Tacksam för förslag!
 
Moelven Töreboda har ett bra dimensioneringsprogram för limträ och kerto på hemsidan.
en snabb beräkning säger 56 x270.. upp till cc 900!
 
Vilka bra länkar jag fick av att googla på moelven...!

Kan man lägga limträbalken ner (så den bli bara 56 hög) med samma värde?
Vi försöker hålla nere bjälklaget - iofs kan det hända att det blir uppåt 270 iaf, men lite kunskap skadar aldrig.
 
Jag kan inte beräkna limträbalkar - men det är generellt stor skillnad i hållfasthet på om du har den långa sidan av tvärsnittet vågrätt istället för lodrätt.

dvs du måste ha 270mm uppåt 0ch 56mm som bredd annars kommer det inte att hålla.

ett enkelt sätt att testa principen är att ta en vanlig planka 22 mm tjock och 120 mm bred säg 4 m lång. 1) palla upp den i ändarna som du nprmalt lägger en planka - den kommer då sjunka i mitten av sin egen tyngd.
2)rova att placera den på högkant - då kan du troligen gå på den utan att den sviktar i närheten av 1)
 
Ett alternativ för att få ner bygghöjden kan vara att använda järnbalkar typ i-balk eller HEA/HEB, då kanske det räcker med HEB 14 d.v.s 14 cm tjocka balkar, men kolla upp det med någon som kan räkna fram laster.

Begangnade balkar finns ofta till salu, dom ligger ofta runt på industriområden i högar, så knacka på och hör vad dom ska ha för dom.

MvH Jawen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.