Jag har ca 1cm glipa ovanför alla dörrar och alla fast monterade garderober, som om alla dörrar är 1cm för korta. Är det så av någon anledning? Jag har aldrig sett det förut...

Bild
 
Om det är klädskåp kan det vara ventilation. Såg detta i sambons tidigare lägenhet.
 
Hm, det är ju normala garderober nedanför, men gliporna är i de små överskåpen. Visserligen är det lite hål från överskåpen ner till garderoberna också, så det kan ju stämma.

Det är samma sak med alla normala dörrar in till sovrum, toalett och vardagsrum med. Dock ej in till köket.

Funderar mest på om det är tänkt så eller är någon gammal byggmiss som jag borde fixa när jag renoverar senare...
 
Japp, ventilation.
I 50-tals huset vi hade förut var det t.o.m. utfräst i luckorna ovan garderoberna, eftersom ventilationen satt innanför.
 
I min förra lägenhet kom de och sågade av alla dörrarna när de fixade till ventilationen.
Då var det väldigt tur för dem att jag ännu inte hade hunnit renovera dem. För det blev inte snyggt. Vissa av dem sågade de av så mycket att man kunde se rakt igenom när dörren var stängd. Jag fixade till det när jag senare renoverade dörrarna, men en lagom stor luftspalt fick vara kvar.
När man bara har utsug i ett par rum och tar in luft via fönstren i de andra, måste ju luften kunna passera dörrarna på något vis även om de är stängda.
 
Tack för alla svar!

En liten följdfråga som kanske är onödig att skapa en ny tråd om ifall Ni vet:

Jag har ventiler ovanför och nedanför fönster i sovrum och vardagsrum. I badrum finns det en rund ventil som jag antar suger ut luft så att det inte sprids fukt överallt. I köket är det frånluft via köksfläkten hela tiden, även när den inte är påslagen.

Det finns dock en till liten fyrkantig ventil som sitter i väggen i köket. Den gick in i ett högskåp med ett litet inbyggnadskylskåp i förut, där det satt spjälor ovanför skåpet. Jag har rivit skåpet, och ser att ventilationskanalen är igentäppt med rockwool. Jag ska flytta kylskåpet, villket gör att ventilen blir synlig igen. Den ser ut som att den är formad som ett periskop eller ett "Z" typ. Jag tänkte bygga lite hyllor eller så runtom kanalen sen när jag snyggar till den väggen. Är det något speciellt jag bör tänka på när det gäller ventilationen i köket? Kanske ska börja med att ta bort rockwoolen igen? Ska det vara frånluft eller tilluft därifrån?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.