Grunden har bara ökat och ökat i pris, mer grusr grävande, tyngre maskiner...osv.

Detta har gjort att bygget stuckit iväg något enormt.

Om man köper ett helt paket (vi gör inget själva) så vill man inte att det ska öka under byggandets gång, annars är det inget paket i mina ögon.

Vi är oerhört besvikna över att dom kalkylerat så fel och vi vet inte vart det slutar.

Någon som känner samma frustration?
 
A
Inte frustration, men när vi grävde så behövde vi också gräva ur och fylla upp mer än vad vi ursprungligen räknat med, ett ganska vanlig förekommande fenomen såvitt jag kan förstå. Det är alltid svårt att veta exakt hur mycket som behöver grävas ur/sprängas/pålas, så därför ska man alltid ha en buffert utöver sin kalkyl för just sådana oförutsedda kostnader. Visst är det surt när kostnaden springer iväg, men å andra sidan så bör man klara av det eftersom de flesta räknar med en viss marginal när man bygger. Sedan kan man ju se kostnaden i förhållande till det stora hela, springer grunden iväg med 100000 är det kanske inte så mycket, men handlar det om 500000 så är det inte alls kul och det påverkar ju faktiskt månadskostnaden en hel del när man lånar pengarna....
 
Hur mycket har det sprungit iväg då? Det är inte många tomter som det bara är att ställa ut huset på. Markarbeten är den bit som är svårast att uppskatta innan man tar första grävtaget med maskinen. Men om det är en skräcktomt så borde man som köpare förstå det innan man slår till och inse att det kommer kosta extra att få till tomten. Själv fyllt 1200 m3 så jag vet att det kan kosta lite men hade satt av det i budgeten.
 
Det är ett par hundratusen på ett ganska litet hus.(120 kvm)

Hur svårt kan det vara att sätta en ganska hög kalkyl så att man är beredd på att det springer iväg och blir det inte så dyrt är det ju bara bonus.
 
det är ofta markarbetena som inte stämmer med budget. Vi hade en post för detta som vi gick över med 150 000kr för att sprängningen blev mycket dyrare. För övrigt stämde vår budget ganska bra
Vi byggde med LB-hus
 
Det som är mest osäkert i en husproduktion är just grundläggningen.
Husföretagen har oftast bara med den enklaste formen av grundläggning. Allt som avviker från idealförutsättningarna kostar mer. Det är vanligt att grundläggningen kostar mer än kalkylen.

Det är svårt att få ett "rätt" pris innan man börjar gräva eftersom ingen kan veta vad som finns i marken, man kan bara spekulera.
Vad man som kund kan göra är att begära kopia på alla fraktsedlarna och hyresfakturorna från entreprenören. Glöm inte att dra av för de massor som ingår innan ni jämför med fakturan ni fått från entreprenören.
Tyvärr är det kostsamt att gräva, transportera, packa, spränga etc.

Risken att få merkostander som man inte kan påverka på huskroppen är däremot betydligt mindre.
Merkostnaderna som kommer i sådana lägen handlar mer om att man väljer dyrare kakel, inredning, tapet etc. än vad som var med från början.
 
Att man ska bli tvungenatt betala mer för ett hus än vad försäljaren säljer det för funkar bara i husbranchen. När det nu är på det viset att byggen blir dyrare efterhand så borde det kunna bli åt andra hållet också. Att någon del i bygget antingen gick fortare än beräknat(arbetstid) eller blev billigare. Det måste vara en ganska klantig kalkylmakare som alltid hamnar på "fel" sida.
 
Om det skall kunna bli billigare måste alla kontrakt vara rörliga, och det tror jag inte så många är intresserade av.

I detta fall tycker jag det verkar dragit iväg mer än normalt, någon borde nog ha kunnat varna er för denna tomt. Vår tomt var innan vi börja de byggapå gränsen till en skräcktomt. När de började gräva så kom vi fram till vad det max fick kosta, det kändes skönt.
 
Snailman
Nu verkar de ju vara rörliga ändå, men bara åt ett håll - uppåt...
 
Snailman skrev:
Nu verkar de ju vara rörliga ändå, men bara åt ett håll - uppåt...
Antagligen för att det är svårt, att i förhand veta hur grundförhållanden är på platsen där huset skall stå. Det finns angivet i företagens byggbeskrivning vad som menas med grundläggning. Finns det stubbar eller stora stenar, kan detta medföra merkostnad, och naturligtvis sprängning. Normal grundläggning är att schakta bort matjorden och fylla ut med 80kbm grusmassor, oavsett storleken på huset! Knappast något hus, kommer därför undan med extra kostnader för grundläggning.

En annan klurig fråga i samband med utfyllnad, är att man vill byggherren själv gör upp med byggaren om extra utfyllnad, om det nu inte är på totalentreprenad. Här får man tänka sig för, då det står i det finstilta att byggherren inte får ingå andra avtal utan säljaren godkännande. Problemet här har varit, Vem ansvarar, om det uppkommer fel o brist i grundläggningen.
 
Våran grunläggare var ute och tittade på tomten, där efter så lämna de han ett fast pris för jobbet som han höll(bara våra extra jobb tillkom) Priset vi gav var 289kkr för en murad torpar grund,lod och en garage platta på 50kvm. Tomten grovplanerade 4 meter runt huset.
 
gäst skrev:
Att man ska bli tvungenatt betala mer för ett hus än vad försäljaren säljer det för funkar bara i husbranchen. När det nu är på det viset att byggen blir dyrare efterhand så borde det kunna bli åt andra hållet också. Att någon del i bygget antingen gick fortare än beräknat(arbetstid) eller blev billigare. Det måste vara en ganska klantig kalkylmakare som alltid hamnar på "fel" sida.
Om grundläggarna skulle lämna fast pris på alla grunder skulle förmodligen merparten av kunderna få betala 100.000 kr mer för sin grund än vad de får göra med dagens system.
 
Alla säljare vill visa en hyfsat "låg" kalkyl så att man bygger med just dom. Sen är standardkalkylerna med 80 kbm utfyllnad mycket sällan det håller när det gäller grundläggningen. Vår grundkille var ärlig mot oss och vi hade en mycket lättbyggd tomte (Helt plan trädgårdstomt med genomförd markundersökning så varken sprängning eller pålning. I hans fasta pris ingick det ca 200kbm. och allt gick åt och lite till också! (Hus ca 100kvm platta och garage 50 kvm platta) Då fick vi kopior på alla fraktsedlar osv och man "återanvände" mycket av fyllnadsmassorna som fanns på tomten.

Är det sen sprängning eller pålning inblandat så kan det bli nästan hur dyrt som helst! Därför är det också svårt att få fasta priser på detta eftersom då entreprenören måste/vill gardera sig rejält. Ett sätt att underlätta är att göra en markundersökning som i alla fall ger en vägledning till hur grundläggaren behöver göra. Då blir antagligen ett fast pris närnmare den verkliga kostnaden så att säga i deras offerter.

Sen kommer det att strula på något sätt för allt går inte att förutse i ett sånt här stort projekt och tyvärr så innebär aldrig strulet att det blir billigare... Sen kanske man ändrar saker under resans gång när man börjar se hur det blir i verkligheten.

Sen är det en massa avgifter som man inte riktigt har koll på kanske, utsättningskostnader, lägeskontroll, ventilationsinjustering, ventilations/skorstens besiktning, anslutningsavgift el, VA, tele, bredband, vägsamfällightesavgifter, pantbrev. KA, försäkringar osv. Även om dessa olika avgifter oftast finns med i kalkylen från seriösa säljare men i vissa fall bara som schablonkostnader

Sen tillkommer det I VISSA FALL lite olika kostnader som man kanske inte tänker på. Lastning, transport och tippavgift för att bli av med stubbar om det finns på tomten, omlastning om lastbil med släp inte kommer ända fram, snöröjning, byggbod åt hantverkarna, toalett åt hantverkarna, containerhyra alt sopkörning själv (mycket skräp blir det kan jag lova!), kranlyft för takpannor och montering av stomme, traktor för att kunna lasta av vissa transporter, hyra elskåp, el under byggtiden, byggnadsställning, byggtrapp (för att inte skada din fina) ev byggtorkar alt avfuktare, presenningar för att täcka material osv.

Sen tillkommer en massa saker som man kanske är vagt medveten om och slänger in en klumpsumma för i kalkylen. Ofta småsummor men det drar iväg. Kamin, skorsten, postlåda, markiser, persienner, gardinstänger, altan, utebelysning, gräsmatta, grus/plattor/asfalt på gargeuppfarten, trädgårdsförråd, buskar, murar, farstukvist, tv-antenn/parabol, häckar/staket mot grannen, hyllställningar/upphängningssystem i garage och förråd, larm, garderober, resekostnader, släpvagnshyra osv. Sen vill man ofta komplettera med lite nya lampor, en del möbler kanske osv.

Så summa summarum så blir det betydligt mer pengar än det som finns i kalkylen från hustillverkarna som kommer att gå åt innan du bor i ditt färdiga hus som du tänkt dig utan att säljaren för den skull har lurats på något sätt. Den säljare som lade in allt detta skulle antagligen, med viss rätt, avskräcka många byggspekulanter eller skrämma över dom till andra säljare som mörkar detta i klumpsummor som "färdigställande av tomt", "oförutsedda utgifter", "marginal" osv. Men om man vet dom innan varför inte försöka räkna grovt på dom?

Vill inte avskräcka någon men var realist och lägg till allt du kan komma på att du vill ha på ditt hus/tomt inom 3-5 år från det du flyttar in i "byggkostnaden" från början. Förhoppningsvis så kan du då få in det som den totala byggkostnaden gentemot banken och kanske slippa en massa dyra topplån.
 
Hej!

Det är klart det kostar att bygga, men de borde kunna ringa upp en som är kund och visa på vad det kommer att dra iväg om det nu gör det. Som en bilverkstad, "Vi är tvungna at byta det pch det, så det drar iväg", sedan får man godkänna eller snabt som fasen ta sig dit och kolla läget. Stämmer det verkligen.

Jag har hört att denna grunsgrävarpost är som gjort för att mygla med. Vem gräver upp allt fyll och verkligen kollar att det blev så och så dyrt ?

/Peter
 
genom att få kopia på fraktsedlarna för gruset så får du en ganska hyfsad koll på att du verkligen fått det grus till din tomt som du betalar för
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.