Hej,
Skall sätta in två st luftavfuktare(Sorptionsavfuktning) i en sommarstuga, 1st i storstuga(65kvm) + 1st i sovstuga(25kvm).
Är inte så hög "frigång" ca 40cm om det har betydelse...går ju gräva undan om det är "tillåten" montering.

Vilken modell och märke rekomenderar ni ?
Var köper man dessa till bra priser(kan ju vara värt beställa då det kommer bli en slant, eller ha bra på fötterna vid ev. prutning hos den lokale handlaren) ?

Dessa har jag hittat:
AceTec PD-250 Grund (11.390 kr)
AceTec PD-250 +PLUS (11.890 kr)

Munters HomeDry Orginal - Gör Det Själv paket (12.495 kr)

http://shop.ultimair.se/index.php?main_page=index&cPath=106

Blir det överkurs använda en på 25kvm...funderade på koppla ihop grunderna med rörsystem och fläkt, men kanske blir fel....
 
Köp ett par kondensavfuktare istället. Funkar lika bra till en betydligt lägre kostnad. Båda grunderna är ju ganska små.
 
rollo skrev:
Köp ett par kondensavfuktare istället. Funkar lika bra till en betydligt lägre kostnad. Båda grunderna är ju ganska små.
Har haft två st billiga, men vill förbättra den lösningen. Vill att det skall fungera hela året samt kunna anlutas till rörsystem så att alla delar av grunden avfuktas ordentligt. I storstugan är alla rum avbalkade.

Dessutom drar väll sorptionsavfuktarna mindre ström...som en liten bonus.
 
lp75 skrev:
Vill att det skall fungera hela året samt kunna anlutas till rörsystem så att alla delar av grunden avfuktas ordentligt. I storstugan är alla rum avbalkade. Dessutom drar väll sorptionsavfuktarna mindre ström...som en liten bonus.
Jag har haft kondensavfuktare i en 100 m2 grund sedan snart tre år utan problem. men jag har inget avfuktningsbehov på vintern. Börjar dock krypa upp mot 70% RF nu vid 7 grader i grunden. Avfuktaren dock avstängd men skulle fungera även vid denna temperatur. Om du har flera rum i grunden kan du fixa cirkulation med en liten kanalfläkt.

Kondensavfuktare drar definitivt minst energi. Dels pga att sorptionsavfuktare blåser ut den uppvärmda regenerationsluften och därför har värmeförluster. kan bli ganska mycket om avfuktaren inte är optimalt justerad. Energimyndigheten har testat ett antal avfuktare o bl a även Munters Home Dry som inte var särskilt energieffektiv i det testet.
 
aha, så det blir högre förbrukning.
hmmm, skumt att inte fler svarat...är ju rätt vanligt problem.
Borde finnas en del olika åsikter runt detta.....då försäljarna gärna vill sälja de dyrare Sorptionsavfuktarna, och spyr galla över kondensavfuktare.
 
Vi diskuterat detta jättemycket här på forumet, och på värmepumpsforum.com Du hittar trådarna om du söker på kondensavfuktare. Det finns massor av fördomar om detta. Vissa kondensare har problem att de fryser vid låga temperaturer, men det gäller inte alla. Och dessutom behöver de flesta ingen avfuktning på vintern då temperaturen är låg. Kolla på energimyndighetens tester. det är den enda som anger avfuktning per kWh för en sorbtionsavfuktare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.