Hej!

Köpte för några år sedan ett hus där besiktningsmannen skrapade lite på väggen och sa att "det är i alla fall inte blåbetong". Om vi nu skulle göra en radonmätning och det visar sig vara blåbetong i huset, finns det då någon möjlighet att besiktningsfirman som utförde besiktningen kan ta kostnaden? Om han hade sagt att det fanns misstanke för blåbetong så hade vi ju gjort en mätning. Men eftersom han nu sa att det inte var det så gick vi på hans ord och köpte huset...

Vad tror ni? Någon om varit med om något liknande?
 
Jag har kompisar som råkade ut för ett liknande scenario, de frågade specifikt besiktningsmannen, som visserligen svarade att det inte var hans område, men att det inte var blåbetong i konstruktionen eftersom det var Ytong-element. Problemet var bara att man hade murat med blåbetong under alla fönster. Kompisarna tog upp det med besiktningsmannen och fick förolämpningar tillbaka... Han förnekade allt och eftersom det bara skedde muntligt så var det ju inte lätt att bevisa. Dessutom brukar ju inte sådant ligga i besiktningsmannens åtagande.

Vet ni att ni har blåbetong eller misstänker ni bara? Man kan mäta med gamma-mätare om det är blåbetong i konstruktionen, det ser man direkt, behöver inte ha dosor liggandes för det.
 
Vi misstänker att vi har blåbetong. I ytterväggarna & taket är betongen ljusare och nästan vit = inte blåbetong - (förhoppningsvis). Men i 3 små innerväggar så är den mörkare och tittar man i hålorna så ser det aningens ljusblått ut.

Ang besiktningsmannen så är det nog kört att få hjälp därifrån. Det står "lättbetong" i protokollet, så det hjälper ju inte. :( Och ord mot ord är en svår kamp att vinna.
 
Men en geigermätare mäter ju alla typer av strålning, både alfa beta och gamma. Du måste då vara på det klara med vad bakgrundstrålningen är om du ska använda ett sådant instrument. Sedan kan ju massor av saker ge utslag ex en gammal klocka, som sänder ut alfastrålning. Om jag minns rätt innehåller blåbetong gasen radon som när den sönderfaller ger ifrån sig strålning...
Om du misstänkter att du har blåbetong ska du väl göra en radonmätning inte använda en geigermätare...En radonmätning tar väl några månader att göra och ska göras på vintern. ( jag tror att det finns något korttest som bara tar någon vecka).
 
Tack för er hjälp! Jag har läst en massa på nätet nu och man gör gammamätningen för att se om man öht har blåbetong. Denna mätning verkar kosta runt 3000 kr då det kommer en besiktningsman som mäter. Detta kommer vi hoppa över. Vi kommer nog beställa kortidsprovet för att se om det visar något. Sen tar vi isf hit en besiktningsman som då kan säga vad man gör åt saken. Håller tummarna för att det inte är blåbetong!
 
Kolla med komunen, ibland kan man låna geigermätare av dem.
Så var det för oss, vi skulle få låna en mätare gratis mot deposition.
Sen tyckte de att vi bodde så nära kontoret att de åkte ut och mätte hos oss helt gratis.
Det var service...
 
  • Gilla
Ere
  • Laddar…
Mät för all del - det är väldigt förnuftigt. Men få inte panik.
Blåbetong, och radon, är förvisso saker som inte är bra - men om man läser lite kring ämnet så är riskerna de facto väldigt låga för skador pga radon från blåbeton eller markradon om man hanterar det rätt.

Gammastrålningen har i undersökningar visat sig utgöre en väldigt låg risk, radongasen kan vara lite värre och måste ventileras bort.

Cancerrisker pga radon:
http://www.ssi.se/radon/pdf/RadonCancer2art_snytt.pdf

Riktvärden:
http://www.ssi.se/radon/Radon_RiktGransv.html

Radon och blåbetong, reikser med gammastrålning från blåbetong:
http://www.ssi.se/radon/Radon_Blabetong.html


/K
 
Nej,nej, en Geigermätare mäter det den är konstruerad för att mäta! Det finns mätare som mäter gamma,beta+Alfa och det finns mätare som mäter endast gamma. De flesta billigare mäter dock gamma+beta.
Gamla klockor (självlysande) innehåller radium som radioaktiv beståndsdel, ämnet avger både alfa+beta+gamma, men alfastrålningen stoppas av glaset och kan altså INTE mätas med en geigermätare utan att ta isär klockan (och det ska
man akta sig för!, färgen kan ha flagnat och andas man in dammet så är det mycket onyttigt!)
Om man misstänker blåbetong så mäter man med just en geigermätare eller scintillationsdetektor! (helst en som endast mäter gammastrålning).
Radongas mäter man överhuvudtaget inte i praktiken. För att avgöra radongashalten så mäter man förekomsten av
radondöttrar (partiklar i radonets söderfallskedja). Detta kan göras på många sätt, vanligast vid långtidsmätning är
i Sverige små plastdosor med alfakänslig film. Kortidsmätning kan göras med liknande metod men det är också
vanligt att man samlar ett prov i en behållare och mäter sönderfallet mha cylindrar klädda med zinksulfid där man
mäter det ljusutfall som bildas.



maggan9 skrev:
Men en geigermätare mäter ju alla typer av strålning, både alfa beta och gamma. Du måste då vara på det klara med vad bakgrundstrålningen är om du ska använda ett sådant instrument. Sedan kan ju massor av saker ge utslag ex en gammal klocka, som sänder ut alfastrålning. Om jag minns rätt innehåller blåbetong gasen radon som när den sönderfaller ger ifrån sig strålning...
Om du misstänkter att du har blåbetong ska du väl göra en radonmätning inte använda en geigermätare...En radonmätning tar väl några månader att göra och ska göras på vintern. ( jag tror att det finns något korttest som bara tar någon vecka).
 
Svar till Humulus...
Den mätare som länken visades till är en som mäter alla strålningarna och används vid skolbruk ( vi har sådana på fysikinstitutionen...)
Jag har aldrig påstått att man ska mäta radonhalten, utan göra en radonmätning...( så kallas väl testet???) Att det sedan är radondöttrar är ju helt rätt..
Har du själv provat med en gammal klocka och mätt strålningen med en geigermätare? De klockor vi använder ger bara ifrån sig strålning från urtavlans sida och inte från klockans baksida. Nog är väl klockorna gamla men inte så att de kommit upp i radiums halveringstid 1620 år....Metallen i baksidan på klockan skulle inte kunna stoppa gammastrålning, den är för tunn... Men visst använde man radium till klockorna men även tritium används till urtavlorna. Tritium har betastrålning och en halveringstid på ca 12 år.
Det kan var så att vi har klockor med tritium...
Vad jag hade fel var om alfastrålningen, den stoppas ju av papper så då borde det ju inte kunna komma igenom glaset.. Fast alla skolpreparat ( alfa, beta och gamma var för sig) är ju inbakade i både glas/plast och där kan man ju utan problem detektera strålningen. Är du säker på att alfa verkligen stoppas av glas? Jag har aldrig försökt med glas, tyvärr är vår geigermätare trasig så är det någon annan som kan svara på den frågan?
 
Från SSI:s metodbeskrivning om radonmätning i bostäder, sid 9:

[Metod nr 1: Spårfilm med filter] mäter radongashalten. Detektormaterialet är placerat i en sluten dosa försedd
med filter alternativt smala springor eller små hål så att radongasen kan diffundera
in i dosan men radondöttrarna stängs ute. Då radongasen sönderfaller och avger
alfastrålning som träffar detektormaterialet bildas små skador som kan göras synliga
med etsning. Antalet spår per ytenhet är proportionellt mot radongashalt och exponeringstid
för en given konstellation av detektormaterial, doskonstruktion, etsrutin samt
avläsningsmetodik. Spåren kan räknas i mikroskop antingen manuellt eller med en
automatiserad utrustning.
 
När jag på 70-talet var på språkresa i schweiz (franska) bodde jag i en familj som drev en fabrik för klockvisare, levererade till alla de stora märkesfabrikaten. Visarna beströks för hand med en lösning som innehöll tritium. Det var radioaktivvarning på flaskan med lösningen. De satt och strök ett tunt lager på baksidan av visaren. Det fanns hål i den tunna plåten och lösningen bildade genom ytspänning en tunn hinna över hålet (oftast ett rektangulärt hål). Det är det man sedan ser från framsidan. Jag fick prova och fixade nog ett hundratal visare. Visarna till damur var så små att arbetet gjordes under mikroskop.
 
Mätaren i länken mäter gamma och beta-strålning men INTE alfa! Jag arbetar med strålskydd och vi har ett par sådana mätare också, dom säljs under lite olika namn och säljs ursprungligen av Ryska Quarta: http://www.quarta-rad.ru/en/products.php?id=6
I moderna, självlysande klockor används mycket riktigt trevärt Väte (tritium), detta avger betastrålning men med ett så lågt energiinnehåll att normala geigermätare inte detekterar det lilla som inte stoppas av glaset och boetten.
Äldre ur handmålades (som någon mycket riktigt påpekar) av flinka flickor med Radium, med hemska följder för flickorna, som hade för vana att forma penslarna med läpparna och alltså fick i sig avsevärda mängder radium/fosfor färg.
Radium 226, är i huvudsak alfastrålande (+ en svag gammakomponent), men pga sönderfallet så byggs det relativt snabbt upp en rad olika radioaktiva ämnen inuti klockan, som därför avger alfa+beta+gamma -strålning. Alfa-strålningen stoppas effektivt av glaset och boetten och delar av betastrålningen begränsas även den.
Klockorna ni mätte på torde ha varit av den modernare typen med tritium i.
Preparat som är alfastrålande är inneslutande i en speciell "plast" kallad Mica, som har förmågan att släppa igenom stora delar av alfastrålningen, därav fungerar de att mäta på. och ja, jag är säker på att vanligt glas stoppar alfapartiklar. :)
Prova gärna själv när mätaren är hel igen!

Ber om ursäkt för ett ganska off topic inlägg, men kände att frågan var ställd till mig, och lite kunskaper om radiofysik är alldrig fel, så här på en söndag ;-)


maggan9 skrev:
Svar till Humulus...
Den mätare som länken visades till är en som mäter alla strålningarna och används vid skolbruk ( vi har sådana på fysikinstitutionen...)
Jag har aldrig påstått att man ska mäta radonhalten, utan göra en radonmätning...( så kallas väl testet???) Att det sedan är radondöttrar är ju helt rätt..
Har du själv provat med en gammal klocka och mätt strålningen med en geigermätare? De klockor vi använder ger bara ifrån sig strålning från urtavlans sida och inte från klockans baksida. Nog är väl klockorna gamla men inte så att de kommit upp i radiums halveringstid 1620 år....Metallen i baksidan på klockan skulle inte kunna stoppa gammastrålning, den är för tunn... Men visst använde man radium till klockorna men även tritium används till urtavlorna. Tritium har betastrålning och en halveringstid på ca 12 år.
Det kan var så att vi har klockor med tritium...
Vad jag hade fel var om alfastrålningen, den stoppas ju av papper så då borde det ju inte kunna komma igenom glaset.. Fast alla skolpreparat ( alfa, beta och gamma var för sig) är ju inbakade i både glas/plast och där kan man ju utan problem detektera strålningen. Är du säker på att alfa verkligen stoppas av glas? Jag har aldrig försökt med glas, tyvärr är vår geigermätare trasig så är det någon annan som kan svara på den frågan?
 
Då var jag inte helt fel att radium i sig är är alfastrålningande, det är ju 18 års sedan jag läste atomfysik på universitetet... Jag är kemist och tar ibland de enkla kurserna i atomfysik på högstadiet, kemi är ju mycket roligare...
Jag medger att jag slarvläste på sagittas hemsida, det var röntgen istället för alfastrålning. Sagitta är ju ett av företagen som specialiserat sig att sälja undervisningsmaterial till skolorna, och oftast har man inte råd med flera geigermätare utan man köper en som tar både alfa, beta och gammastrålning. I och med att vår geigermätare fungerar men spänningsaggregatet är trasigt och det går inte att laga eller köpa nytt, så måste vi vänta till nya pengar för att köpa en helt ny mätare...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.