Hej.

Skall flytta in i ett hus i maj som har en gammal bastu i ett rum i källaren som dom förrförra ägarna tyvärr har gjort om till förråd o skruvat upp hyllor o tagit ner viss del av panelen.
Jag hade tänkt försöka återställa bastun, genom att först riva ner allt in till betongväggarna och sen bygga upp nytt från grunden.
Min fråga är vad det kan tänkas kosta att bygga denna bastu från grunden, bara på ett ungefär naturligtvis.
Uppskattningsvis så kan rummet vara 3 x 2 m och 2,2 m i höjd.

Finns det någon som kan uppskatta vad det skulle kosta att göra iordning denna bastu, skulle vara kanon at ha en ungefärlig siffra att gå på när man skall budgetera för renovering.

/hedde
 
Allt som har med trä att göra (och som inte innefattar ett helt hus) brukar jag uppskatta till "några tusenlappar".

Det är ungefär 26 kvm panel á 138:(ByggMax), lite reglar för kanske en tusenlapp och sen lite smått och gott för lika mycket. 7000:- borde ta dig i mål. Förutsatt att du eller någon snäll kompis gör jobbet själv, alltså.
 
Jag är väldigt förtjust i asppanel i bastu, i min mening väldigt mycket trevligare än gran. Bastupanelen kostar 300 kr/m2 hos bastuspecialisten.

3 x 2 m är en väldigt stor bastu, om du gör den mindre (säg 2 x 2 m eller 2 x 1,5 m) kan det bli lite billigare, alternativt du kan utnyttja resten av utrymmet till något annat.

Hursomhelst, det som krävs är att du reglar upp och isolerar väggarna och taket (annars suger betongväggarna åt sig värme), såvitt jag vet ska det inte vara någon fuktspärr i en bastu. Det kan väl kosta någon tusenlapp i material. Sedan ska du ha panel i väggar och tak, säg 3-4 tusen för gran och 9 tusen för asp. Ett bastuaggregat är inte så dyrt, ett bra aggregat kostar väl 2-3 tusen, ska du ha något speciellt med tex täljsten blir det lätt det dubbla eller mer. Belysning kan göras rätt billigt med lampor under lavarna (blir väldigt trevligt tycker jag), då är det väl under en tusenlapp, eller dyrare med LED, då pratar vi 3-4 tusen. Lavarna kostar väl också någon tusenlapp, på bastuspecialisten man man måttbeställa i önskat träslag, blir lite dyrare men då får man snygga lavar och sparar en del jobb. Golvet vet jag inte vad du ska göra åt, såvitt jag vet krävs inte fuktspärrar i bastu (men jag är inte säker), och jag tycker personligen det fungerar bra utan avlopp i bastun. Klinkers är lättskött, blir väl 2-3 tusen för det också. Till sist behöver du en elektriker, det blir kanske också någon tusenlapp.

Sammanfattningsvis tror jag du landar på 10 000 för billigaste alternativet, 20 000 för lite lyxigare, under förutsättning att du gör allt utom el själv (det är inga svåra grejor).
 
Om det inte är ett fotbollslag, 7-manna, som ska basta, tycker jag att du ska minska på måtten. Glöm inte att få så mycket fönster som möjligt. Inte bara dörren. Kostnad. 15-20.000:- + eget arbete.
 
Personligen så bygger jag en bastu på 1,8x1,8m och jag får en totalkostnad på 15k. Asppanel och lavar går lös på 6k. Belysning+el+aggregat 8k. Reglar+isolering 1k.

Skulle räkna med 20 k om jag byggde så stor som du, eftersom panel+lavar i asp kostar fläsk. Likaså belysning, även om jag valt ljusskenor som är rena knarket.

Mvh R
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.