Vi har sedan vi fick vår nya tvättmaskin haft problem med dålig lukt, luktar unket avlopp/ surt i maskinen oavsett hur ofta man rengör den. Tömmer behållaren nere vid tvättmskinen ofta och det vattnet luktar ren bajs oavsett hur lång tid det går i mellan. Har rengjort den manuellt och med program regelbundne under ett års tid och inget hjälper. Har också märkt att hela tvättstugan luktar avlopp/gammalt surt vatten när tvättmaskinen tömmer första gången. Om tvätten ligger maskinen en stund efter avslutat program börjar maskinen lukta och om luckan sedan står öppen efter program kommer det unken lukt i tvättstugan. Börjar undra om det kan bero på installationen. Har ingen kunskap om detta så ber om hjälp.

Så här är vattenförsörjningen kopplat och sedan leds det bara genom en avloppsnätet ner i en golvbrunn.
 
  • Vatten- och avloppsanslutning bakom tvättmaskin med olika slangar, rör och kopplingar synliga under en diskbänk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
kulle
Du får lägga upp fler bilder på hur det är installerat, hur ser det ut under skåpet för på bilden syns ingen anslutning av tvättmaskin och inget vattenlås.
 
  • Gilla
Sarcla
  • Laddar…
Finns inget vattenlås utan den vita slangen går från vasken ner till golvbrunn och den markerade går vatten till tvättmaskinen. Under skåpet leds en slang från maskinen ner till samma golvbrunn där det tömde vattnet kommer, inget vattenlås där heller.
 
  • Vitt avlopp under vask utan vattenlås, med slangar till tvättmaskin och golvbrunn. Grå och vit slang synliga, ingen vattenlåsinstallation.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
är där vattenlås i själva brunnen så behövs det inte fler lås
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
T tergo skrev:
är där vattenlås i själva brunnen så behövs det inte fler lås
Ja det är ju en sån här i golvbrunnen
 
  • Grå insats för golvbrunn, med röd kant och metallklämma, ligger på en Hornbach-webbplats.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
S Sarcla skrev:
Ja det är ju en sån här i golvbrunnen
Vad kan det vara som gör att det bildas dålig lukt i tvättmaskinen. Kommer ju direkt efter man tvättar om man har tvättluckan öppen. Och om tvätten ligger någon timme efter avslutat program så kan man känna att det blir en unken doft…
 
Standardfråga 1:

Kör du 'miljöprogram' och 40 grader C som standardtvätt - och sedan sköljmedel ovan på detta ??

I så fall har du själv skapat en passande miljöer för de illaluktande bakterierna att trivas i och nu skördar du 'frukterna' av det ! - det är också orsakerna till varför det snabbt återkommer efter en rengöring eftersom du skapar en komplett miljö som passar dem och fort förökar sig igen redan efter den första tvätten efter rengöringen.

----

Har man problem med unkna dofter ur maskinen så skulle jag över en tid köra med 60 gradersprogram som lägsta temperatur för alla tvättar framöver (enstaka gång kan man köra 40 grader för ylle och ömtåliga kläder, men inte som standard) då 40 grader C avdödar inte några bakterier och alla 'miljölägen' bortkopplade och tex. den vägen kanske får fler sköljningar (= mer vatten) efter tvättfasen och göra den kvarvarande vattnet i tvättmaskinstråget mer näringsfattig samt inte använda någon sköljmedel alls och se om det bli bättre.

Undvik också snabbtvätt och andra lägen med korta tvättprogram, då det dels blir tvätten inte riktigt rent med dessa av den korta tvättiden och också av det blir mer skit blir kvar i tråget, pump och avloppsslang i maskinen som ger mer näring för bakterier att växa i.

Också som rengöring prova att köra med ett par diskmaskinstabletter/halv deciliter diskpulver (helst av alkalisk typ) alternerat med vittvättspulver (som har blekmedel i sig och i viss mån desinfektera vid hög temperatur) och 90-95-grader vittvättsprogram i tom maskin eller dess trum-rengöringsprogram om det fins sådan läge (eller prova båda för att se vilken som fungerar bäst) och den vägen med hettan och de basiska kemikalierna försöka lösa upp beläggningar som blir av lågtemperatur 'miljötvätten' och även desinficera maskinen av värmen invändigt så mycket det går.

- Problemet med många tvättprogram är att maskinen späder ut det heta tvättvattnet i tvättfasen efter uppnådd temperatur för att kyla ned kläderna igen utan att det blir för mycket temperaturchock med kallvatten innan det pumpas ut genom pump och slang och man får inte den steriliserande hettan på de delar som är på väg ut mot avloppet, tyvärr...

Sista desperata försöket och på egen risk, (och kör en separat sköljning innan nästa tvätts läggs i för att få ut det som är kvar i trum-tråget sedan förra tvätten) är att man häller i en eller två matskedar klorin/klorrent och en skvätt skölj vatten efter i trumtråget när man tvättat och tagit ur tvätten

Klorin/klorrent desinfekterar eventuella lager av bakterier som lever i trågets tidigare bildade slemytor av bakterietillväxten och fins det kvar i trågvattnet hela tiden till nästa tvätt så bör man med tiden minska mängden bakterier om det har byggts upp lager av tidigare körningar med 'miljötvätt'

Problemet är att man inte kommer åt det som är i pumpen och slangen ut om man inte kan köra en kort pumpning på någon halvliter med den klorerade vattnet efter var tvätt...

Natriumhypoklorit (som är den aktiva delen i klorin/klorrent) och i den bildade underklorsyran är fortfarande en av de mest effektiva bakteriedödande ämnen vi kan ta till på konsumentsidan och med fortfarande måttlig miljöpåverkan.

Lösningar baserade på natriumperkarbonat (egentligen natriumkarbonatperoxihydrat) som tex. vattenlösning av 'vanish' och motsvarande produkter och som (åter)bildar väteperoxid i vattenlösning har också bakteriedödande verkan men är inte alls lika effektiv och metalljoner av järn (av tex. blod), kobolt, mangan mfl. och viss enzym som bla. hittas i E.coli bakterierna¹ får väteperoxiden snabbt att sönderfalla till avgiven syrgas och dess effektivitet kan försvinna fort över tiden.


¹ och av den orsaken varför desinfektering med väteperoxidlösningar inte är effektiva mot just E.colibakterier i lägre koncentrationer som tex. vattenrening med vattenreningstabletter med väteperoxid (eg. natriumkarbonatperoxihydrat) som aktiv substans.
 
Tack för ett utförligt svar! Ska absolut tänka på det med att tvätta högre temperaturer.

Kan det finnas gammalt vatten som ligger kvar i maskinen då det inför alla tvättar luktar avlopp och gammalt ägg när när första tömningen sker. Eller vad kan den lukten bero på? Det vattnet som samlar sig längst ner i maskinen luktar ren skit när man tömmer ut detta för att rengöra maskinen och jag antar att det kan vara pga bakterier och dylikt som du skriver ovan. Frågan är om detta äckelvatten kommer i kontakt med nästa tvätt när man tvättar och att det därför luktar apa när första tömningen sker.

Det konstiga är att detta började direkt när vi satte in nya maskinen och det känns inte som att bakterier frodas på första tvätten så jag undrar om det kan vara nått med installationen jag skickat bild på som kan vara en del av problemet. Kan det luktar avlopp från röret där vattnet kommer ifrån? Luktar dock inget i handfatet bredvid eller från golvbrunnen på golvet…
 
Om du vet med dig att du inte ofta kör 60 grader och varmare på dina tvättar och kör 40 grader C allt som oftast så är det förmodligen förklaringen till de oangenäma dofterna du har nu.

40 grader C desinfekterar inte vare sig tvätten eller maskinen och för många gånger efter varandra så har kolonierna växt till sig och bildat slemliknade beläggning på ytorna i maskin, pump och slang som skyddar kolonierna betydligt bättre än när de är nakna bakterier och samlar näringsämnen när tvättvattnet pumpas ut.


Nu kan det skilja lite på modeller men en mer eller mindre skvätt vatten fins alltid kvar i pumpen - slangen ut från pumpen och kanske lite av det i trumtråget och det är det vattnet under pumpning som inte når 'toppen' av slangen innan det vänder ned igen till andra sidan mot utloppet som sedan blir kvar i pumpen och en bit av slangen/tråget.

Vattnet som är några cm under ytan när det är helt still syresätts väldigt långsamt av luften och finns det bakterier som förbrukar syre så försvinner syret och de anaeroba bakterierna tar vid och ger de stinkande doftämnena typisk i pumpen och i vattenpelare mot slangen och mot tråget

Sedan behöver jag väl inte säga att tvättmaskinsluckan skall alltid vara öppen när maskinen är tömd och inte används - bl.a just för att det inte skall skapas lukt inne i trummans utrymme och att det skall hinna torka ut en bit.

Sedan har jag råka på maskiner med fritt-fall utsläpp (dvs ingen pump utan en motordriven ventil) typisk maskin för tvättstuga som kan lukta apa och den typen av maskiner har ingen stående vatten i tvättrumman - det fins fler ställen runt trumman där skit kan samla sig och börja lukta...

---

Att det luktar apa beror på att det fins bakterier och uppenbarligen näringsämnen nog för anaerob bakterietillväxt och dessa ger mindre trevliga dofter av bl.a svavelväte (ruttna ägg) medans en aerob bakterietillväxt är oftast ganska luktfritt.

Men för att dessa skall växa så behövs näringsämnen och har man tillräckligt många sköljningar efter huvudtvätten så borde vattnet vara så magert på näringsämnen att bakterietillväxten hålls måttligt - ja om man bortser den där jäkla sköljmedlet och dess avlagringar som bildas tillsammans med föregående huvudtvätts tensider och kan härbärgera bakterier trots mager kost.

Därav att tvätta utan sköljmedel och att tvätta på 60 grader C så mycket som möjligt ett tag framöver för att se om det blir en förbättring, då 60 grader C med den relativt långa huvudtvättstiden tar kål på det mesta i bakterieväg i kläderna och värmen bör ta död på det mesta i bakterieväg även i trummans utrymme - men som jag nämnt tidigare så tar det inte pumpen och slangen ut då temperaturen sänks med extra vatten i slutet av huvudtvätten innan det spolas ut - i alla fall på min maskin.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.