Hej!

Vi har en spiskassett i vardagsrummet genom vilken det drar in röklukt när den inte används. Problemet är alltså inte att det drar in rök när vi eldar utan det är när vi inte eldar.
Vi har FX-ventilation (mekanisk frånluft) samt radonsug. Så jag antar att problemet är att det skapas ett undertryck inomhus som suger in luft genom ventiler och otätheter på det sätt som det är tänkt att funka.

Problemet är väl då att även spiskassetten är otät och att det därför även sugs in luft genom den. Detta ger en rökig lukt i hela vardagsrummet.

Spiskassetten (Keddy SK202) har två skruvar som ska är till för att kunna öppna och stänga lufttillförseln, men även om reglagen är stängda så luktar det.

Går det att täta springorna ytterligare för att det inte ska sugas in luft genom kasetten? Har någon erfarenhet av liknande problem och har tips på lösning?

Tycker även att det är lite märkligt att det luktar om askan, tycker inte det brukar göra det. Vet inte om det kan vara att skorstenen tar in vatten på något sätt och att det därför uppstår en lukt.

Tack!
 
  • Spiskassett av märket Keddy SK202 inbyggd i en murad eldstad med röda tegelstenar. Eldstaden är sotad med aska synlig i botten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Försvinner problemet med skorstensdoft om du öppnar fönster ganska så mycket ??

I så fall är det bakdrag för att skorstensstocken är kall och FX-ventilationen förvärrar problemet om det är obalans mellan mängden tilluft och mängden frånluft och det blir mer undertryck i huset än vad skorstenen ger när den är i rumstemperatur gentemot kallare luft utomhus - det är också självförstärkande när bakdraget väl har börjat då den kalla luften som sugs in, kyler stocken ytterligare och det blir ännu mindre med uppstigande krafter av värme som kan vända dragriktningen så att draget genom eldstaden och upp genom skorstenen går som tänkt. - sommartid är det dock inte ovanligt att få bakdrag när inomhus är kallare är utomhus.


Har du inga ytterligare spjäll i rökgången att stänga i öppna spisen ??

Detta sluter dock bara till för typ 90% då man avsiktligt vill att det skall finnas en läcka för att eventuell kolmonoxid från en glödbädd efter en eldning skall dras ut via (varma) skorstenen och inte sippra ut i rummet och orsaka fara och risk för död.

Nästa steg är att kolla FX-ventilationen att det inte ger onödigt hög undertryck i huset för att det är brist på tilluft (friskluftsventiler stängda och/eller att inluften via FX-ventilationen inte är i samma grad som utsuget pga. smutsiga filter etc.)

---

Tänker ni inte elda på ett tag och det inte fins spjäll som sluter tätt nog så kanske det blir att sätta en tätningskudde av lämpligt material i rökgången som hindrar bakdraget, men samtidigt är det inget bra för skorstensstocken över tiden om draget inte fungerar (dvs. draget inne ifrån eldstaden och ut) då värmen som kommer med rumsluften är också det som håller skorstenen torr över tiden och tex. gör att den kan svälja en del nederbörd via skorstenen högst upp då det torkar ur ganska fort igen av draget igenom denna.

Ytterligare varianter är att sätta skorsstenshuv för att skydda mot nederbörd eller dragförbättrare liknande https://ventilation.se/sv/categories/huvdragforbattrare, dock hjälper dessa inte heller om undertrycket i huset är för stor av din FX-ventilation.

Nästa steg när inget fungerar är att sätta aktiva rök-gas/skorstensfläktar som ser till att draget går åt rätt håll...
 
X xxargs skrev:
Nästa steg är att kolla FX-ventilationen
Ett är att kanske öppna upp tilluftsventilerna något mer, två att kanske sänka farten på fläkten i FX utrustningen något och se om det hjälper. Beroende på typ av FX system görs det på olika sätt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.