Hej alla,
Vi bor i ett radhus som knappt är 5 år gammalt, och har bott här sedan start.

I badrummen har vi installerat duschväggar.

Nu efter snart 5 år har det börjat komma såna här mögel? fläckar på vissa delar av fogmassan där det är som blötast.

Problemet är egentligen isolerat till ovanvåningen, och det är tyvärr kallt i badrummet om dörren är stängd, så vi misstänker att detta bidrar eftersom det förvärrats på kort tid.

Jag har skrubbat med ättika och bikarbonat, och fläckar som suttit på kakelfogen har försvunnit, men inte på silikonfogen...

Finns det någon enkel lösning eller måste man riva upp och dra ny fog?

Tacksam för alla tips och svar!
 
  • Närbild på duschvägg med svart mögel på silikonfogen vid kakelfogarna, samt vattenstänk på vägg och golv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Mögelfläckar på silikonfogen i duschen där det är blötast, sett från ett närbildsperspektiv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Mögelfläckar på silikonfog i nederkanten av en duschvägg i badrummet, vattenrinn och stänk syns på glaset ovanför.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
N
Det är ny fog som gäller. Finns verktyg som du kan använda för att ta bort den gamla fogen. Dock så är det mest troligt att den nya fogen kommer se likadan ut som den nuvarande om fem år.
 
  • Gilla
AlexK85 och 1 till
  • Laddar…
Finns silkon med sämre och bättre förmåga att stå emot mögelangrepp. Tiden innan det måste göras om kan förlängas om man tar för vana att alltid spraya klorin på fogarna som avslutning vid en badrumsstädning
 
  • Gilla
AlexK85
  • Laddar…
Prova Klorin Mousse eller motsvarande hemmablandad form med klorin¹ i nära koncentrerad form ur flaskan och rejäl kläm diskmedel i det. - spruta på, vänta ett tag och sedan borsta och därefter skölja med mycket vatten.

Det är två saker som gör att det biter bra - natriumhypokloriten eller snarare dess underklorsyra oxiderar föroreningar och förändrar dessa så pass att de lossnar och inaktiverar bakterier och i viss mån sporer², det andra är att den är rätt alkalisk av NaOH som bildas vid framställning (ofta elektrolys av koksalt under omrörning och kylning med titanelektroder) och därmed hög pH vilket i sig ger sig på fetter och oljor och även lipider som sitter på cellväggarna av olika bakterier och växande svampar etc.

Börja fogen vittra av rengöringen och även innan dess - dvs. bita av den lossnar för att mögel/svampangreppet förändrat fogens egenskaper så är det som redan skrivet att fogen behöver göras om.

och slutligen när nya fogen är på plats eller den befintliga gick att rensa tillfredsställande - att rengöra dessa då och då med nämnda klorin mousse eller motsvarande hemblandad sådan lösning.




¹ Allt är relativt - klorin brukar vara en lösning på 2.4% natriumhypoklorit medans motsvarande för poolbruk och badhus ligger typisk på 12,5% och det senare behöver hanteras med varsamhet i sin koncentrerade form. - därav att hushålls-klorin/klorrent är ganska rejält utspätt.

² sporer är dock hårdnackade saker - gjorda för att överleva i synnerligen dålig kemisk miljö under lång tid för att sedan gro igen när miljön är bättre. I princip behöver natriumhypotkloriten oxidera bort lager efter lager som lager på en lök på sporen innan det kommer åt kärnan och har sönder den.
 
  • Gilla
AlexK85
  • Laddar…
Tack för era svar, blir i första hand försök att åtgärda med klorin, och i andra hand lägga ny fog. Lite trist bara eftersom merparten av fogen som går upp längs väggen på insidan av duschväggen i övrigt är i utmärkt skick.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.