Hej,
Är tacksam för er erfarenhet och kompetens i denna fråga;
kan man göra markarbete för en tillbyggnad på hus samt gjuta platta när det är minusgrader? Om inte, hur varmt måste det vara? En förutsättning är att vi inte har råd att lägga mer pengar än vad det hade kostat att göra dessa moment sommartid…Har till exempel läst att det finns något som heter vinterbetong?! Men att det är dyrt.

Väldigt tacksam för kloka svar!
 
Vilken klimatzon är aktuell?

Är det morän, sand, berg?

Finns tillgång till el?
 
Det är dyrare att gjuta på vintern. Det krävs värme i betongen och det kostar, marken under tillbyggnaden får inte frysa. Att gräva i tjälad mark tar längre tid och det kostar.
Så kan ni inte göra det nu eller i vår så blir det dyrare
 
”vinterbetong” behövs inte bara för att man gjuter på vintern. Det används på gjutningar som är utomhus hela tiden så som atlanter, trappor, fundament osv.

Markarbetet tenderar att bli dyrare på vintern. Armeringsarbeten tar längre tid och man behöver isoleringsmaterial att täcka betongen med efter gjutning. Allt det kan lösas med att man har ställning med täckning men det kostar ju också pengar.

En del entrepenörer tar ändå samma pris så lättast är att fråga utförarna.
 
Mellan vissa datum så är betongen automatiskt dyrare eftersom fabrikerna tillsätter värme i betongen och det tar dom betalt för. Så betong på vintern är dyrare
 
Stort Tack för utförliga svar.
Bor i västra Götaland nära Landvetter.
Tror det är Morän i backen.
Vad kan man gissa på är rimlig tidpunkt att börja gräva, början april med tanke på tjälen?
Hur lång tid måste plattan ha på sig att härda innan man kan börja med stomresning, mellan tummen och pekfingret, om man gjuter i april?
Förstår att det påverkas av många faktorer såsom betongens sammansättning och dygnets temperatur, men går det att säga en vecka eller 5 veckor till exempel?
 
Du kan börja bygga efter 2-3dagar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.