R
Livsmedelsverket vill ändra nuvarande kostråd och minska vår köttkonsumtion kraftigt.
Livsmedelsverket vill sänka mängden rekommenderat rött kött med 30 procent till som mest 350 gram i veckan. Så lite som möjligt ska bestå av charkprodukter, alltså processat kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt.
Hur mycket kött och chark äter ni i veckan för mig är detta otroligt lite med 350 gram i veckan..
 
Redigerat:
R Rejäl skrev:
Livsmedelsverket vill ändra nuvarande kostråd och minska vår köttkonsumtion kraftigt.
Livsmedelsverket vill sänka mängden rekommenderat rött kött med 30 procent till som mest 350 gram i veckan. Så lite som möjligt ska bestå av charkprodukter, alltså processat kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt.
Hur mycket kött och chark äter ni i veckan för mig är detta otroligt lite med 350 gram i veckan..
Jag äter nog mer sett på årsbasis och tänker fortsätta med det.
Fortsätter leva mitt liv som vanligt och skiter högaktningsfullt i vad andra tycker jag ska göra eller äta, helt och hållet min ensak.
Och vad jag dricker gäller samma sak.
 
  • Gilla
Alfredo och 6 till
  • Laddar…
R Rejäl skrev:
Livsmedelsverket vill ändra nuvarande kostråd och minska vår köttkonsumtion kraftigt.
Livsmedelsverket vill sänka mängden rekommenderat rött kött med 30 procent till som mest 350 gram i veckan. Så lite som möjligt ska bestå av charkprodukter, alltså processat kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt.
Hur mycket kött och chark äter ni i veckan för mig är detta otroligt lite med 350 gram i veckan..
Om det avses nötkött, så klarar jag mig nog på 350 gram i veckan.
Resten är fläsk, kyckling, fisk, vegetariskt för min del.
 
R
Dan1891 Dan1891 skrev:
Om det avses nötkött, så klarar jag mig nog på 350 gram i veckan.
Resten är fläsk, kyckling, fisk, vegetariskt för min del.
Med rött avses: kött från nöt, gris, lamm, ren och klövvilt. Samt processade produkter ifrån dessa såsom korv, skinka mm..
 
  • Gilla
Dan1891 och 1 till
  • Laddar…
Hade det varit 350g om dagen så hade jag nog klarat det...
 
  • Haha
  • Gilla
Alfredo och 3 till
  • Laddar…
R
K Klass0n skrev:
Hade det varit 350g om dagen så hade jag nog klarat det...
Lite så har vi det med, för man äter skinka, korv och olika salamin på mackor och därtill så äter vi kött och charkprodukter 4-6 dagar i veckan så det blir väldigt svårt att klara sig med 350g i veckan utan man landar säkert på närmre 1000g i veckan..
 
R Rejäl skrev:
Med rött avses: kött från nöt, gris, lamm, ren och klövvilt. Samt processade produkter ifrån dessa såsom korv, skinka mm..
Aha! Jag då kommer ju saken i ett annat läge...
 
  • Gilla
Rejäl
  • Laddar…
Jag försöker äta vegetariskt så ofta det som serveras i personalmatsalen är hyfsat vettigt, om det inte är något kött jag verkligen älskar, då kan det vinna även över en god vegetarisk rätt. Hemma är dottern "stockholmsvegetarian", så blir ofta nåt veg, men även fisk, ägg osv. Jag tror jag kvalar in på att äta ungefär 350g i snitt, vissa veckor mer. Jag äter väldigt sällan kyckling då jag ogillar sättet de föds upp på. Däremot skinka tycker jag är ok, ett par skivor väger väldigt få gram och kan ändå kännas som ganska mycket. Annars försöker jag att det ska vara bra kvalitet på köttet när jag väl äter.

Jag tror vi historiskt ätit mycket mindre kött på tex 70 och 80-talen, men framförallt på 50-talet och bakåt, de som tänker att det är skadligt att äta kött bara 3-4 gånger, att man får för lite näring, tror jag tänker fel. Äter man kött nästan varje dag så är det nog ok också, men äter man det varje måltid tror jag det är för mycket.

Att bara äta 350g i veckan tror jag innebär att man måste tänka som jag gör nu, att äta veg så ofta man kan (om man är van köttätare) - som många nästan tycker är att vara vegetarian. Eller äta mycket fisk. Men jag har faktiskt märkt en trend att väldigt många fler tar det vegetariska alternativet i jobbmatsalen. Det alternativet har även blivit mycket bättre (eller har jag vant mig) - ofta är det godare än köttalternativet.

Att utelämna kött, fisk och mejeri helt, det tror jag ställer rätt höga krav på vad man äter. Skulle tycka det var bättre om dottern kunde äta kött en eller två gånger i veckan. Turligt nog äter hon fisk och ägg.

För djuren, för klimatet och för många kanske viktigast - egen hälsa - tror jag detta råd är bra att tänka på, även om många inte når dit kan det vara ett riktmärke.
 
  • Gilla
BirgitS och 2 till
  • Laddar…
Rött kött trodde jag var nötkött? Men det är alltså även fläsk och lamm, tydligen?
 
  • Gilla
Robin Lindberg
  • Laddar…
Äter mest fågel, rökt kalkon på mackorna, mycket stekt ägg blir det med, grillad kyckling eller kycklingfiléer. En ren (rött) köttbit har nog blivit typ en gång i kvartalet. Köttfärs är oftare men ett vanligt litet paket är ju 400g och det använder vi på 4 pers och kanske två gånger i veckan så 200g rött kött i veckan då kanske? Lägg på lite extra för ibland blir det ett stopp på McD när man ska till landet eller det blir en lunch ute.
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
För ett år sedan skulle jag garvat läppen av mig åt ett sådant råd - 350 g är löjligt lite och en vanlig grillbuffe kunde lätt kvala in på det. Åt väldigt sällan grönsaker och de gånger det köptes hem låg dom i kylen tills dom kröp ut av sig självt. Självklart kämpade vågen manligt runt tresiffrigt också och jag tyckte till slut att det var dags att förändra livsstilen. Först med träning, men sedan följer kosten som en naturlig del.

Precis som @JohanLun så är nu huvuddelen vegetarisk och baserad kring sallader och soppor. Jag vet, för ett år sedan hade jag knappt kallat det förrätt, men det funkar helt otroligt bra. Sopporna baseras på rotfrukter, vilket gör dom matiga och kan enkelt varieras både med olika rotfrukter eller lägga till potatis, ris, fisk, kyckling eller vad man nu känner för. Till det rågbröd som är gott och mättar länge, kanske med kokt ägg på. Sallad är sallad, hemligheten är gryn (vete, havre, råg, korn) som ger struktur och fyllnad. Behövs det kan man ha i fisk eller fågel och höja smakerna med en vinägrette.

Rött kött har jag inte lagat på ett halvår, men äter det på jobbluncher eller middagar, men enkelt under 350 g i snitt i veckan senaste halvåret. Minus 25 kilo på vågen och jag har aldrig mått bättre.
 
Redigerat:
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
R
B byabin skrev:
För ett år sedan skulle jag garvat läppen av mig åt ett sådant råd - 350 g är löjligt lite och en vanlig grillbuffe kunde lätt kvala in på det. Åt väldigt sällan grönsaker och de gånger det köptes hem låg dom i kylen tills dom kröp ut av sig självt. Självklart kämpade vågen manligt runt tresiffrigt också och jag tyckte till slut att det var dags att förändra livsstilen. Först med träning, men sedan följer kosten som en naturlig del.

Precis som @JohanLun så är nu huvuddelen vegetarisk och baserad kring sallader och soppor. Jag vet, för ett år sedan hade jag knappt kallat det förrätt, men det funkar helt otroligt bra. Sopporna baseras på rotfrukter, vilket gör dom matiga och kan enkelt varieras både med olika rotfrukter eller lägga till potatis, ris, fisk, kyckling eller vad man nu känner för. Till det rågbröd som är gott och mättar länge, kanske med kokt ägg på. Sallad är sallad, hemligheten är gryn (vete, havre, råg, korn) som ger struktur och fyllnad. Behövs det kan man ha i fisk eller fågel och höja smakerna med en vinägrette.

Rött kött har jag inte lagat på ett halvår, men äter det på jobbluncher eller middagar, men enkelt under 350 g i snitt senaste halvåret. Minus 25 kilo på vågen och jag har aldrig mått bättre.
Men köttet är väl ändå inte det som hindrar viktnedgång?
Det låter som du har även minskat på såser och kolhydrater som har resulterat i den stora viktnedgången, har aldrig hör att kött är farligt för att bli fet..
 
  • Gilla
mikethebik
  • Laddar…
400 gr är ju en lunch på Rekas i Lund.
Skånes bästa burgare enligt Burger dudes.
Kan bara hålla med:)
Hamburgare med ost och pommes frites serverade på en bricka, en Coca-Cola burk syns i bild, Rekas restaurang i Lund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Haha
Rejäl
  • Laddar…
R
A Argastesnickaren skrev:
400 gr är ju en lunch på Rekas i Lund.
Skånes bästa burgare enligt Burger dudes.
Kan bara hålla med:)
[bild]
Ja då har du ätit klar denna veckan och startar nästkommande vecka på -50g😂
 
  • Haha
mikethebik och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.