Jag tycker ändå det är viktigt att lyfta fram egenskaperna. Akrylatfärg håller visuellt väldigt bra, MEN och ett stort men, det har ringa skyddande effekt på träet. Skydded ska komma av att träet kan torka "bakåt" (och kräver då en luftspalt som många gamla hus inte har) samt att det måste vara grundmålat med en oljebaserad färg. När akrylatfärgen blir gammal riskerar den spricka och släppa in vatten, men ofta är det svårare för vattnet att komma ut. Då kan träet ruttna och färgen släppa i sjok, men samtidigt sitta som berget på andra ställen. Risken med denna färg är alltså att det efter ett antal år ser snyggt ut men träet under mår dåligt. Och det är ett hästjobb att få bort färgen, för att på vissa ställen är träet ruttet och på andra sitter det som berget.

Slamfärg är inte vattentät, när det regnar blir väggen våt - men den torkar också lätt då inget stänger in vattnet. Falufärgen innehöll ämnen som skyddade träet, samt att den innehåller linolja. Så lite skydd tillför den, men på ett annat sätt än akrylatfärgen. Linoljefärg är lite samma sak. Det är mycket olja och pigment, men färgen är inte helt tät. När slamfärg eller linoljefärg blir gammal så "förintar" den sig själv, man kan förstås behöva borsta eller skrapa bort färgen, men det är inte samma sisofysarbete som med en akrylatfärg.

Man ska inte måla över linoljemålade eller slammålade färger med akrylatfärg, då blir det tokigt.

Nya hus som målats med akrylat kan fortsätta målas med det och man bör måla om INNAN färgen börjar flagna och spricka. Gamla hus bör fortsätta målas med det som de tidigare målats med. Ett hus med akrylat som släppt till större delen kan målas med linoljefärg, men linoljefärgen kommer inte ge samma positiva egenskaper där den inte är målad på trä utan ovanpå gammal akrylatfärg - dock, sitter akrylaten fast så kommer det nog funka. Lossnar den så kan man måla med linolja där nästa gång.

Om man sprutar med högtrycket på väggen ska man nog vara noga att inte spruta så att vatten kommer in inne i väggen, speciellt vid fönster och liknande. Och låta det torka ut länge och i varmt väder innan man målar igen. Jag skulle vara lite orolig för den metoden överhuvudtaget.
 
  • Gilla
guggen
  • Laddar…
matber matber skrev:
Nu blir det akryl. Jag litar inte riktigt på att det går att få det helt trärent med skrapningen. Kanske håller det längre också.
Innan du slår till, säkerställer du att du har en ventilerad fasad.
Sannolikt har du det inte om fasaden suttit länge och varit målad med slamfärg som är diffusionsöppen.
Väljer du då en tät färg som akrylat så lär den fasaden inte bli långlivad, obra minst sagt!
 
  • Gilla
guggen och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.