Hej, vi har just köpt ett hus och jag undrar om någon vet varför trycket sjunker i det röda expansionskärlet bredvid värmepumpen IVT Greenline HT plus C7?

Har expansionskärlet (gummiblåsan) gått sönder och behöver bytas.

Cirkulationspumpen Grundfors Alpha+ , står också på Max ⚠️ har jag sett också. Kan det påverka?

Tack 🙏🏻
 
  • Rörsystem med röd expansionskärl, cirkulationspumpen Grundfos Alpha+ och vita vattenledning i ett hem med värmepump.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
4774
Antingen så behöver du fylla på med vatten eller luft i expansionskärlet. Börja med vatten och se om trycket ökar. Annars prövar du med luft
 
Börja med att reda ut vad som är vad i din anläggning, hur det är kopplat.
 
Om du släpper in vatten för att höja trycket och det behövs väldigt lite 'pys' av det innan man når upp trycket då kan man misstänka att hydropressen är rätt tom på luft och i stort sett helt fylld på vatten, alternativt förtrycket är satt för högt och det fins knappt någon vatten alls i hydropressen vid den önskade trycket.

En fot/handpump med manometer för bildäckspåfyllning (som https://www.biltema.se/cykel-elcykel/cykelservice/cykelpumpar/cykelpump-2000043768) är behändigt att ha i pannrummet - både för att kontrollera trycket i hydropress på luftsidan och att kunna pumpa upp mer om man misstänker är för lite.

Trycker man kort på mittstiftet på bilventilen under täcklocket på undersidan av hydropressen och det kommer vatten där så är blåsan trasig.

Annars kanske det bara saknar luft pga. tex läcka i bilventilen.


Det andra är att du faktiskt har en läcka på systemvattnet/elementvatten någonstans i huset och då är fråga att ställa är om alla element har moderna termostatstyrda ventiler och inte gamla slottskranar/elementkranar med garntätning (som alltid läcker en smula by design, och när det är gammalt och inge dragit åt muttern en smula de senaste 50 åren och garnet blivit fylld med kalk och mineralavlagringar - kan läcka ganska mycket) - det räcker att man har missat en enda som i en trappuppgång eller en en element i garage, vindsvåning...

Är det vattenburen golvvärme så finns det mer som kan krångla där och ev kan läcka där och förhoppningsvis har diffusionstäta slangar (både i avseende syreinträngning mha. diffusion och fukt ut avseende också diffusion)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.