Det här med dimrar till Led-lampor är ett mörker, i alla fall för mig. Har fattat att gamla dimrar inte funkar till moderna LED-lampor, men vilka funkar egentligen? Det finns de som är "framkants" eller "bakkant", det finns de som behöver nolla, de som inte behöver...
Bytte häromdan dimmer i gästrummet till en VADSBRO VD100, Ska vara med bakkantsreglering och för LED. Ska reglera en taklampa med en dimbar LED-lampa av filamenttyp på 7W.
Installationen går bra - justerade max nivån så att det blir bra. Är nöjd att jag äntligen lyckats...

...så ikväll lyser lampan bara med ca 50% av styrkan och inget händer när jag vrider på dimmern. Stänger jag av helt och sätter på igen fungerar allt som det ska och det går att dimra upp till 100%, MEN det varar bara i ca 5 min sen blir det 50% igen...

Det blev väldigt gnälligt... men vad har blivit fel och hur gör jag för att det ska bli rätt?
 
Välkommen till mörkret.
I detta mörker finns inga svar.
Du får prova en ny kombo och rapportera hur det funkar.
Jag har inte kollat om de stora tillverkarna av lampor och dimmers fortfarande tillhandahåller tabeller över de kombos som de själva har provat, men det kan vara en väg ut ur mörkret annars.

Varför det är så här är en gåta. Men klart är att LED kan inte dimras genom att sänka energin såsom en glödlampa kan dimras. Inte riktigt i alla fall. En dimmer som kan sänka energin till kanske 1 % kanske gör jobbet om den kan reglera mellan typ 1.1-1.2 %. En "dimrar" LED försöker istället tolka och tyda hur stor del av sinuskurvan som dimmern klipper bort, och det är uppenbarligen svårt.

Den enda säkra metoden att dimra 230 V LED-lampor är sådana lampor som har inbyggd dimmer som Ikea trådfri och Philips hue.
 
  • Gilla
avh67f och 1 till
  • Laddar…
VD100 verkar kunna ställas in som både bak och framkant, kolla så att den verkligen är inställd på bakkant.
 
A
Ställde du in miniminivån också i dimmern?
 
Redigerat:
Ja-a, det är en frustrerande gåta... Jag bytte ut alla halogen i hall och trappa mot LED och gamla dimmern gjorde att allt flimrade, men fungerade på full fart.
Bytte till en led dimmer (dyr sak) och då lyste lamporna svagt eller inte alls.
Bytte till en annan led dimmer och de lyste fullt eller flimrade, så jag bytte tillbaka till original dimmern och då fungerar det!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.