Har du någon länk till något sådant system, som medelst kameror och sensorer automatiskt skjuter en gilljoutine för att blockera flödet i ett rör?
 
J jahallåja skrev:
Har du någon länk till något sådant system, som medelst kameror och sensorer automatiskt skjuter en gilljoutine för att blockera flödet i ett rör?
Nej, det får man sätte ihop själv. Men det är ingen raketkonst.
Lär finnas delar till sådant på Biltema och Kjell&Co.

Giljotinen kan sättas ihop med någon form av skena/räls, rektangulär metallbit som utformas likt en giljotin i ändan, drivning med linjärdon, eventuellt fjäder och elektromagnet för shockverkan om man vill ha det annars en L-formad metalbit för mothåll bakom röret så att ev rör långsamt kan krossas. En skruvstång, mutter, skruvdragare kan också användas för att driva denna.

Övervakning med video mha kamera som visas på en PC ansluten till ditt Internet utan NAT mm. Så att man kan surfa in på denna PC via mobiltelefonen. Det för att se om t.ex giljotinen gör sitt jobb, om det är skitvatten i källaren mm.

Sensor för vatten kan man antingen köpa färdigt eller ta ett "veroboard" experimentkretskort och parallelkoppla alla ledarbanor. Sedan kopplas kortets två poler till t.ex en Aurdino's GPIO samt med ett 20 Mohm resistans till jord. Märning gör man genom att skicka ut "1" och sedan vända utgången till en ingång och mäta upp tiden det tar innan utgången blir "0".

Kan vara värt att överväga ventil på avlopp/dagvatten som man kan motorstyra (enklare). Samt rör som går runt huset så att vid högt flöde når vattnet aldrig huset till att börja med.
 
Ja, det låter både simpelt att sno ihop, tillförlitligt, driftsäkert och användarvänligt. Men tror ändå det börjar driva iväg lite långt ifrån ursprungliga frågan i tråden, nämligen enkla förberedelser man kan göra för att inte stå helt handfallen en dag när man ser vatten börja komma upp ur golvbrunnen.
 
En rejäl länspump..
Kanske bensindriven i reserv om elnätet är paj.

Gummimatta och vikter med platt yta över brunnar. Och silvertejp.

"T-list" för badrum med klister under.

Uppblåsbar blåsa som man kan klämma in i rör och spärra.

Borde som sagt gå att leda vattnet runt huset? t.ex om ventil i marken kopplar om?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.