Hejsan alla trevliga människor!
Vi är tre KTH-studenter som akut behöver hjälp med att förstå fastighetsbranschen, särskilt när det gäller fastighetsförvaltning. Vi vill att svaren ska utgöra en grund för vårt framtida examensarbete under våren. Vilka problem stöter ni på som privata investerare/hushåll? Saknas det några tekniska lösningar som skulle göra ert liv enklare? Använder ni några appar idag som ni kan rekommendera?

Med vänliga hälsningar,
Tre tacksamma studenter
 
När det gäller ekonomi är alla förbättringar som kan sänka boendekostnaden önskvärda. Lägre månadsavgift alltså.

Självstädande bostäder skulle förenkla mycket. T.ex. självrengörande kyl/sval/frys. Självrengörande WC, skulle vara lysande! Listan är ganska lång.

Men om man skall ge ett seriöst menat råd till ert exjobb så är det enkelt.
  • Antingen tar ni bara något av de förslag som skola och företag kommer med och blir klara med det så snabbt det går med så lite ansträngning det går.
  • Eller så fokuserar ni på något ni själva har grundläggande kunskap om. Ett intresse, en hobby. Eller något problem ni själva upplever i vardagen. Det är alltid väldigt mycket vunnet om man har full förståelse för problemställningen när man skall lösa ett problem. Exjobb eller tenta-uppgift, principen är den samma. För att komma med en bra lösning på ett problem måste man förstå problemet. Ju bättre förståelse, ju bättre lösning brukar gälla.
Och jag vill inte vara spydig, men nej ni behöver inte förstå fastighetsbranschen för att göra ett bra exjobb. Vilket är tur för er. Eftersom ni inte har den tid det krävs för att lära er tillräckligt mycket för att förstå den även om ni studerar fastighetsbranschen på heltid från nu fram till våren.

Men man måste börja någonstans. Så att hitta något irritationsmoment i vardagen att hitta en lösning på låter onekligen vettigt. Har ni några förslag, så testa dem gärna här!
 
  • Gilla
YuGi
  • Laddar…
som fastighetsförvaltare vill jag ha enkla billiga vitvaror
allt bling inklusive "appar" kostar kraft, tid, resurser kort och gott. omsatt till pengar.
 
Förslag på områden att fördjupa sig inom:
* Priser som drivs upp av att banker lånar ut pengar utöver värdet på samhällets tillgångar (se Fractional-reserve banking)
* Byggnadsnämnder som fördyrar och krånglar till byggnation.
* Plan och ByggLagen (PBL) som har knepiga regler, vilket är kostnadsdrivande.
* Den svenska marknaden för byggjobb är väldigt skev på olika sätt.
* Dolda fel vid köp- och sälj av fastigheter. Samt hustillverkare som systematiskt fuskar.
* Solpaneler, batterier, elräkningar är på tapeten nu och har sitt ursprung i vansinniga elräkningar.
* Uppvärmningslösning, värmepump från luft/mark/berg, pellets, ved, olja vad är bäst osv.
* Hemautomationssystem som saknar öppna API, standarder och dokumentation. Vilket gör att om tillverkaren slutar med produkten, så slutar den fungera hos husägaren som blir sittande med en värdelös investering. Exempel Compare-IT / OurLiving, Sonos osv..
* Vitvaror mm som saknar ENKLA och standardiserade API'er utan att ta hutlöst betalt för detta.
* Styrning av utrustning som är HELT beroende av ett program "app" på en mobiltelefon som slutar fungera och nyare mobiltelefoner är inte kompatibla med just det programmet som fungerar för din installation. Samt alla onödiga mollösningar som påtvingas folk.
 
Ett par tankar till:
- Hur påverkas vi av att varje land har sina standarder och regelverk, inte europeiska. Jämför med t ex bilar, är bilen ok i Spanien får den säljas i Finland
- Relativt få leverantörer av material, tänker främst trä och betong. Är det en fördel att det är ett standardiserat sortiment eller utnyttjas det för höga priser?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.