Rackartekla
Vi har egen brunn för trädgårdsbevattning. Nu har staketet och delar av huset blivit missfärgat av detta järnhaltiga vatten.
Finns det något sätt att få bort detta.
Staketet är numera snyggt grått ( tryckimpregnerat obehandlat) utom där det är missfärgat och husfasaden ( målat trähus) är brunt på vissa ställen.
Finns det något sätt att få detta snyggt igen?
 
På trä... oxalsyra löst i vatten som sprutas på det som är rostrött och när färgen minskat/försvunnit, riklig eftersköljning med vatten i flera omgångar under lite längre tid där tiden också är en faktor i hur fort salterna sköljs ur trädet .

Oxalsyra är ordentligt surt för att vara en organisk syra och därför fungerar det snabbare på rostfärgning än tex. om man försöker med citronsyra. Saltsyra löser också rost men har andra issue att ta hänsyn till och är det man tar till när inget annat fungerar...

Hade det legat på kalk/betong så hade det varit betydligt besvärligare eftersom syra käkar på kalk också.

Tänk på att oxalsyra är inget bra på att få i sig mun-vägen och heller inte för länge på hud. - ha skyddskläder, skyddshandskar och skyddsglasögon eller ansiktskydd (mot stänk) när du sprutar på lösningen och vid första eftersköljningen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.