Vi funderar på att mura upp en massiv stenugn med en liten bakugn högst upp. Huvudmålet är att få jämn värme som lagras länge, medan bakugnen är ett sekundärt önskemål. Vi har tillgång till gratis ved från egen skog, så en vedeldad lösning passar oss bra. Vi är också undrande om området är stort nog för en sådan ugn. Vi tar gärna emot råd och tips från er som har erfarenhet av den här typen av projekt. Vad bör vi tänka på under planerings- och byggfasen?

Hänvisar till bifogad bild av eldstaden som den ser ut idag. Det är en elementskorsten av lättklinkerblock, med en ringmur av torrmurad granit. Grunden är efterfylld med Leca och har ett gjutet betonggolv. Detta arbete gjordes 2001.

Tack på förhand för all hjälp!
 
  • Inplastad eldstad med skorsten rökkanal markerad med mått 90 cm och 65 cm på vit och brun trävägg i rum med ljust trägolv och en öppning till ett angränsande rum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Börja att ta kontakt med din lokala sotare och få input, t.ex. skulle en sådan konstruktion bli godkänd med den befintliga murade skorstenen.

Då de blir special lösning kanske man kan prata med en kakelugnsmakare eller liknande som gör detta till vardags, om inte annat bara för att få hjälp med ritningar/material osv, och då kanske man kan följa instruktioner och göra det själv.

Också värt att undersöka är om ditt bjälklag tål bygga sådan? Om det redan finns en murad skorsten så kanske basen runtom är förstärkt.
 
M Marcus_Carlsson skrev:
Också värt att undersöka är om ditt bjälklag tål bygga sådan? Om det redan finns en murad skorsten så kanske basen runtom är förstärkt.
Tack för snabbt svar! Då ska jag kontakta brandkåren/sotaren för att få ett godkännande. Jag har hittat en som är makare och hoppas få råd från honom. Det är inte bjälklag, utan betonggolv under trägolvet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.