Hej!
Köpte en villa för ett tag sedan, den är byggd 1958.
Vi håller på och renoverar köket, i samband med det så bad jag elektrikerna byta ut elcentralen och dra om elen lite.
När elektrikern var här senast så var det med en lärling. Dom drog el från centralen till en dosa. Från den dosan skall det sedan kopplas på diverse vägguttag.
Kabeln är 1.5mm och säkringen är 10A ser jag i elcentralen.
Jag hörde lärlingen diskutera detta med elektrikern och han undrade varför man inte satte 16A och använde tjockare kablar?
När jag tittar i elcentralen så är majoriteten av all el 1.5mm och 10A.
Så jag ställer samma fråga som lärlingen ställde, varför drar man inte tjockare kablar och säkrar 16A till väggutagen i köket? Det finns inga planer på att koppla in något annat än kaffebryggare osv, men som sagt, jag blev nyfiken.
Jag noterar att installationskabeln som drogs fram heter 1.5mm2 FQ om det säger er något.
När jag läser runt ang 1.5mm2 FQ så verkar det som att det är i "mesigaste laget" att använda i ett kök? Men jag kan ju ingenting om detta
Vill mest försäkra mig om att det inte har blivit något fel.
Köpte en villa för ett tag sedan, den är byggd 1958.
Vi håller på och renoverar köket, i samband med det så bad jag elektrikerna byta ut elcentralen och dra om elen lite.
När elektrikern var här senast så var det med en lärling. Dom drog el från centralen till en dosa. Från den dosan skall det sedan kopplas på diverse vägguttag.
Kabeln är 1.5mm och säkringen är 10A ser jag i elcentralen.
Jag hörde lärlingen diskutera detta med elektrikern och han undrade varför man inte satte 16A och använde tjockare kablar?
När jag tittar i elcentralen så är majoriteten av all el 1.5mm och 10A.
Så jag ställer samma fråga som lärlingen ställde, varför drar man inte tjockare kablar och säkrar 16A till väggutagen i köket? Det finns inga planer på att koppla in något annat än kaffebryggare osv, men som sagt, jag blev nyfiken.
Jag noterar att installationskabeln som drogs fram heter 1.5mm2 FQ om det säger er något.
När jag läser runt ang 1.5mm2 FQ så verkar det som att det är i "mesigaste laget" att använda i ett kök? Men jag kan ju ingenting om detta
Vill mest försäkra mig om att det inte har blivit något fel.
I svenska kök drar man generellt fram fler 10 A grupper än att ha kraftiga 16 A grupper annat än till spisen. 10 A till kaffebryggaren, 10 A till diskmaskinen, 10 A till mikron, 10 A belysning och övriga uttag etc. Men fler köksapparater drar idag runt 3000 W så det är en bra fråga att fundera på om 13 A borde vara standard.
Det är praxis att dra 1,5kvadrst avsäkrat till 10A till vanliga uttag. Behöver man mer drar man fler grupper. Men det är möjligt att dra 2,5kvadrat och avsäkra med 16A.
Vad är det roliga?
Jag kanske bara ska be honom dra om kablarna då så det blir rätt enligt dagens standarder. Konstigt att man inte gjorde det när jag bad om ny central och jordade uttag överallt.E elmont skrev:
"Standard" är väl synd att säga, rött kan vara alltmöjligt och jord kan vara vadsomhelst...
MultiMan
Medlem
· Västernorrland
· 5 395 inlägg
MultiMan
Medlem
- Västernorrland
- 5 395 inlägg
Ja, som sagts flera gånger gånger tidigare i forumet så har både jag och många andra hittat rött som både jord och tändtråd i ett och samma hus, så det har varierat. Det har inte varit hemmapul, utan professionellt gjorda installationer.
Det är standard. Så om man inte hittar det så har man inte sett många anläggningar.