Har läst tidigare inlägg om folk som åkt ner och handlat allt från parkett och klinker till hela Ikea kök från Polen till bra priser.
Är det nån som vet hur det ligger till idag?
Polen har gått med i EU, nya momsen...tex
Hur ligger zloty mot kronan osv.

Är det fortfarande läge att åka ner och handla på sig varor? vad kostar det med frakt?
Ska bygga nytt hus så det är ju en hel del vi ska köpa på oss.
Tex parkett, klinker, kakel, kök, badrum, ytterdörrar, innnerdörrar, golvvärme, lofttrappa, kamin, vedpanna, verktyg.
Vi bor i Nynäshamn så det är ju båten direkt därifrån till Gdansk som gäller.
 
Kan du handla åt oss också :), blir så långt att bila från Västernorrland...
 
Vi var på en byggresa till Polen i somras för att kolla läget. Vårt intryck var att utbudet är långt mycket större än i Sverige - i alla prisklasser, men att det är svårt att hitta bra saker till bra pris. Visst, det finns billigt kakel och klinker, men det var ofta väldigt "enkla" plattor eller färger och mönster som inte kändes helt "moderna". Vill du ha italienskt kakel så går det hitta samma plattor till samma priser i Sverige.

Vad gäller priser i övrigt så kan man säga att man kan få väldigt bra kvalitet till priser något över stanard i Sverige. Är du beredd att betala 5-8 tusen för en innerdörr så får du riktigt riktigt fin dörr i massivt trä.

De priser vi såg på massiva trägolv låg runt 4-500 kr/m2 exklusive lim och annat. Vi kollade på ytterdörrar och garageportar från tyska Hörmann och dessa kunde man få något billigare än i Sverige, men det var inte så att man ramlade av stolen.

Det fanns riktigt billiga badrumsmöbler att köpa, men då var det inte direkt toppkvalitet. Tittar man på badkar, blandare, etc. så går det oftast att köpa billigare online från exempelvis Tyskland.

Vi fick pris på lite exklusivare kök och det var långt ifrån billigt, men återigen fick man väldigt fina saker för pengarna.

Vårt polenäventyr slutade med att vi köpte "grundsaker" som inom- och utomhusputs, gipsskivor, stålreglar, redskap, etc. från Castorama i Gdansk. Orkade aldrig räkna ut exakt hur mycket vi sparade på det, men känslan var att det var ungefär 25-50% billigare än i Sverige även om man räknar med frakten. Vi köpte c:a 15 ton material så även 25% är ok.

Elverktyg, framförallt märkesgrejer, går att hitta rejält mycket billigare i Polen.

Frakten kostar ungefär 1200-2000 kronor för en pall, eller cirka 15 tusen för en hel lastbil.

Värt att notera är att vårt besök var i Warszawa och "alla" säger att det går att hitta mycket bättre priser om man åker ut på landet.
 
Det lät ju hyggligt bra iallafall. Vi kan nog tänka oss att blanda kvalitét och lite enklare saker, eftersom vi ska köpa allt möjligt, så då kan ju priserna vara bådeoch då.
Frakten lät ju ok. Var det dörr till dörr då?

Inget problem med skatt eller moms eller nåt sånt i tullen? Jag har aldrig handlat utomlands förrut så jag har ingen koll :confused:
Castorama verkar vara det de flesta pratar om. Är det som Bauhaus ungefär eller flottare?
Och så var det det här med språket........
Förstår man vad man köper, eller står det baar på polska överallt ??? På förpackningar osv

Andra som har tips på vad man ska tänka på inför resan ;-))
 
Besökte två Castorama i Polen - en "normal" och en stor - och dom ser ut som Bauhaus ungefär, men generellt tycker jag kvaliteten på produkterna kändes lite bättre på Castorama. Finns dock skräp även där.

Språket hade vi hjälp med hela tiden. Gick att mejla lite på engelska med Castorama i Gdansk, men det hade varit omöjligt att köpa allt det vi gjorde utan hjälp från någon som kan polska och helst har byggkunskaper.

Det är polska som gäller i Polen, men är du på plats så ser du ju vad det är du köper! :)

Tänk på att Polen är som Sverige dock - många saker har leveranstid. När vi var där var det 6-10 veckor på många av sakerna. Basprylar finns dock på lager, precis som i Sverige.

Fraktpriserna är dörr-till-dörr, men tänk på att du får ordning lossning av materialet själv. Har man köpt flera pallar grejer är det lite jobbigt att lossa dom för hand så då tillkommer kostnad för att ta dit en hjullastare eller liknande som lyfter av prylarna från bilen.

Polen är med i EU så det är inga konstigheter med tullen.

Tänk på att det mesta inom bygg är stort och tungt - en kombi utan släp räcker alltså inte särskilt långt :)
 
I trojmiasto (gdynia gdansk sopot) Är nog castorama störst, dock brkar jag kika in på praktiker och OBi också.
Men där finns även en massa små butiker som säljer mycket och inget, Kör en runda och titta runt innan ni handlar, en dag räcker inte.

Maskinellt tycker jag inte polen är billigare, gick in för att köpa en skruvmejsel och såg att de hade bosch ixo(lilla gröna) har en hemma i sverige men tänkt att den kanske e jätte billig och man slipper dra skruvar för hand, men icke den kosta 100kr mer än på k-rauta.

Ett tips är att glyga ner me wizzair de flyger till gdansk kostar en 400:- om man är någorlunda i tid med bokningen, gå en runda ta en lugn weekend och skriv upp allt som är av intresse. Sen kan du börja planera med transport
 
Hej,

Tänkte bara höra om det är någon som har tagit färjan över (typ Stena Line) till Gdynia, med bil och släp?
Någon med erfarenheter, positiva/negativa. Zlotyn har väl blivit starkare mot kronan, men det sägs att man kan göra väldigt bra fynd ändå. Eller?
Känns som att det borde vara billigare att hyra ett släp och ta färjan med sin egen bil, (såvida man inte ska ha hur mycket saker som helst).

Erfarenheter någon?
 
Var mycket ssnack om att Ikea var svinbilligt i Polen
Kikar man nu så har de jämkat priserna rätt ordnetligt...
det är i princip samma priser idag även på det lite dyrare vitvarorna som jag gjorde stikprov

Är på jakt på fönster
Funderar på att dra ner på kontinenten nu när man har semester.. men får se..
 
någon som har uppdaterad info om "polenshopping"?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.