Hej!

Nu har jag fått två expertutlåtanden. Den ena säger absolut dränera den andra säger att det är helt onödigt.

Det har säkert inte gjorts en dränering på 20-30 är, troligtvis aldrig.
Källaren använder vi nu som förråd och extra häng för ungdomarna på somrarna. Den är inte helt torr, ca. 80% fukt visas på fuktmätaren nere vid golvet. Det finns innerväggar och de har ca 20 - 30% fukt. Grundplattan ligger under grundvatten nivån nära havet. Vi har klinkers på golvet och de är i gott skickt. Fultfläckar finns på väggarna. Vi har en brunn med pump som pumpar bort vattnet om vattennivån blir för hög. Det har kommit in vatten en gång på 20 år när det var ett stort oväder.

Vi ska nu göra en större renovering av huset och undrar hur vi ska tänka runt källaren.

Alternativ 1: Ha det som det är, alstå förråd, ingen boyta. Förbättra ventilationen men annars gör vi inget.
Alternativ 2: Dränera och bättre ventilation mäst för att huset ska må bra.
Alternativ 3: Dränera och ny platta som ligger lägre så att det blir bättre takhöjd och helt torrt. Använda som boyta.

Vore tacksam för mera information omkring detta.

Hälsningar
Nina
 
namnbyte
Vill påstå att ni själva först måste bestämma er för om ni vill alternativ 1 eller 3. Har ni ingen större påverkan under 20 år, mår huset sannolikt helt okej redan som det är, så alternativ 2 kan man i mitt tycke stryka.
 
J
Instämmer med föregående. Behöver ni boytan? I så fall kanske alternativ 3 kan vara värt. Alternativ 2 låter som bortkastade pengar i mina öron. Stämmer det som du skriver att källargolvet ligger under grundvattennivån är det inte ett helt riskfritt projekt. Angående sänkning av golv så är det inte alltid möjligt med en rimlig arbetsinsats. Ni vill ju även isolera under golvet för att få ett behagligt klimat i källaren och då är frågan hur djupt ni kan gräva i förhållande till ytterväggarna/sulan. Finns det några grannar som har gjort liknande projekt som ni kan snegla på? Annars kanske ni kan börja med ett rum eller en mindre del av källaren som pilotprojekt?
 
Redigerat:
Ett 4:e alternativ är att investera i en Woods avfuktare.
Den tillför en viss energi samtidigt håller koll på luftfuktigheten i hela källaren. Välj en som har anslutning av slang för dräneringen denna leds till en golvbrunn, då slipper man tömma behållaren varje dag.
Mycket effektiva att hålla en källare torr,
 
  • Gilla
namnbyte och 1 till
  • Laddar…
Det måste inte vara en Woods, det finns andra fabrikat som är lika bra men billigare.
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.