Har problem med att åskan slår ut alla tre faserna vid fritidshuset. Vi har inget larm för elavbrott och tyvärr frös rören sönder i vintras.
Och långt att åka för att byta proppar.
Vad kostar ett bra åskskydd som ska installeras i proppskåpet.
 
Åskskydd är det nog ingen som säljer, möjligen överspänningsskydd och prata då med elektrikern som väljer rätt typ och att det installeras på rätt ställe - vi pratar om DIN-monterade saker och kostar troligen rätt mycket.

Problemet är att det kommer inte hjälpa dig då du med stor sannolikhet har säkringar före elmätare och med överspänningsskydd installerad efter elmätaren så blir du en magnet för transienter då du med skydden blir den som leder strömmen bäst vid lägsta transientspänningen i hela området/grenen av elförsörjningen och med skillnaden är att det är säkringarna före elmätaren som går mer ofta.

Ni har eller kommer inom kort tid ha övervakning av husets elförbrukning via er elabonnemang (lagkrav) - idag rapportera de som lägst med 24 timmar intervall och med timdebitering på timme-basis och du kan gå in på abonnemangens konto och se hur huset drar ström. Hur det skall övervaka och larma vid elförbrukningsbortfall automatiskt - ja det är annan sak och det kanske fins någon app som kan göra det.

Skall ni ha mer självständig övervakning så kanske det måste ske med 4G-modem som kan skicka SMS om något blir fel - och skall de kunna larma när strömmen redan gått så måste någon form av batterimatning sker - vilket oftast räcker med en 7 Ah 12V blybatterie och en automatisk underhållsladdare eller en på 13.6 Volt ställd konstantspänningsladdare.

Teltonika TRB255 ha 3 digitala in/utgångar (konfigurerinsbara), som triggar '1' vid 6 volt och högre, 1 analog ingång i området 0-30 Volt , serieprotokoll RS232 och 485 och nätverksport.

För att känna om alla faser fins närvarande så får man sätta 3 olika små nätadaptrar, en på var fas på mellan 9-30 volt DC och mata de 3 digitala ingångarna.

I Teltonikas GUI går det att konfigurera massor av saker inklusive att skicka email, SMS när olika event sker. Glöm inte att även skicka SMS när allt är fungerande med jämna mellanrum - en sk. 'heartbeat' som talar om att systemet är uppe och inte tyst avlidit - eller att den pollas från er sida aktivt och när den inte längre svarar så skall det ge larm.

Detta är bara ett exempel på möjlig lösning andra har säkert smartare via Shellby och motsvarande, men fortfarande så måste du har någon form av G4-modem.

---

Om säkringarna går så måste ni åka till fastigheten oavsett det ganska snabbt eller någon i närheten som ni avtalar om det - eller i värsta fallen väktarbolag med tillträde och precisa instruktioner - men det kommer inte vara gratis.

En sak som kan minska risken för sönderfrysning i element etc. för att få mer inställelsetid är att system/elementvattnet får en tillsats av propyenglykol så att det inte blir kärnis och trycken kan sprida sig när det fryser.

För kall och varmvatten som man inte kan skydda med glykol så är det avstängning och vattendränering som gäller - innan man lämnar huset för en längre period. även några cl vatten kvar i en duschblandares olika delar kan räcka för att spränga den. - hälla salt (sprit/spolarvätska är inge bra - det dunstar), eller kanske bättre Urea i toalett, handfat, diskbänk, diskmaskin (helst köras runt så att det fins i pumphuset), i tvättmaskinen öppna pumphuset så att all vatten rinner ut. tänk på att ureablandning som adblue fryser vid -11 grader C. adblue är något som avloppet senare kan hantera eftersom det är det det till stor del fins i våran urin.

Men det handlar också om hur fort du kan åtgärda de trasiga säkringarna och få igång systemet - de inre delarna av huset behöver säker något dygn eller två på sig innan det fryser till kärnis, fortare om det är köldknäpp.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Ett bra åskskydd är jättedyrt. Det är inget man bara installerar i proppskåpet. Det du syftar på är ett överspänningskydd. Kan hjälpa en del, men vid direkt träffar hjälper sällan även detta.

För komma åt ett nära 100% skydd mot åska måste takledare, ringledare, jordtag installeras.

Mitt tips för ditt problem. Installera ett GSM-larm som skickar ett sms om strömmen har gått.
 
S Skitväder skrev:
Mitt tips för ditt problem. Installera ett GSM-larm som skickar ett sms om strömmen har gått.
Men inte GSM-larm utan de som är baserade på 4G/LTE-teknik - annars kommer det sluta att fungera inom ganska kort tid...
 
En annan ingång till problemet är att ordna åskvarnare som aktiverar en motordriven rejäl (lång) knivbrytare. Så att hela huset är bortkopplat under åskan och sedan återansluts säg någon timme senare efter sista nedslaget i närheten.

Tips: www.lightningmaps.org
Går även att mäta själv med radio i intervallet 30 - 300 kHz. Samt ljudet förstås.
Eventuellt kan man också mäta spänningspotentialen i luften.
 
U uven7 skrev:
Har problem med att åskan slår ut alla tre faserna vid fritidshuset. Vi har inget larm för elavbrott och tyvärr frös rören sönder i vintras.
Och långt att åka för att byta proppar.
Vad kostar ett bra åskskydd som ska installeras i proppskåpet.
GSM larm låter vettigt, men hur får jag larm när strömmen gått. Förstår inte vitsen med larmet. Hinner larmet ringa vid avbrott. Måste det finnas batteri backup? Ursäkta okunskapen någon som kan förklara. Får larm från Ellevio när det är avbrott o när strömmen är tillbaka, men när alla inkommande säkringar är trasiga finns det ändå ingen el.
 
RoTe
GSM larm med batteribackup så klart, endera inbyggt eller externt.
 
RoTe RoTe skrev:
GSM larm med batteribackup så klart, endera inbyggt eller externt.
Ev kommunikationsutrustning måste klara 4G eller 5G för GSM, 3G osv skall läggas ned. Det förekommer indikationer på undantag men det är osäkert att förlita sig på det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.