Men från andra hållet... Köpte en fastighet där grannfastigheten var fylld med stora gamla ekar, rikt fågelliv och ekologisk harmoni etc - en fastighet som enligt mäklare och avträdande ägare absolut inte skulle bebyggas ("de hade snackat om det i minst 20 år men nu var det bestämt att det inte skulle bli av!"). Vi hade dock inte kollat med ägaren av den fastigheten, som förresten efter snabb koll hos Skattemyndigheten hade en årsinkomst i ett 7-siffrigt belopp, så det var ingen fattiglapp som var tvungen att sälja sin fastighet...... - Mindre än 6 månader efter inflytt hade vi trädfällning på gång på grannfastigheten (alla träd rök hädan) , alla fåglar som häckade där var borta, och stora grävmaskiner som snabbt förvandlade denna makalöst vackra fastighet till 4 tomter för småhus. Fastigheten var kuperad, vilket krävde sprängningar, och vi fick utöver att en av våra hundar i frustration över detta ( nej vi förvarnades inte om sprängningarna!) - - - tuggade sönder vår köksinredning - så fick vi våra skorstenar tryckkontrollerade 4 gånger med rökprover osv. - Vi tillfrågades om det närmsta husets läge av kommunen, tyckte det var väl ok - men då hela området sluttar önskade vi att de kanske kunde sänka niivån på sin fastighet med 60 cm - så att vi inte skulle hamna helt i morgonskugga. Vi ville att deras fastighet skulle hamna i samma nivå som vår egen och övrigas på gatan, och inte hamna på en "gräddhylla".... Våra blivande grannar ställde efter vårt yttrande till kommunen med ett j-a liv, och varje centimeter var viktig för dom (de plussade dessutom på med att mannen i familjen var son till en av Sveriges mest kända ishockey-legender. Och detta , ishockey, verkade vara något som hela bygden tycktes stå eller falla med och som fick alla i kommunen att plötsligt vara mycket flexibla åt det hållet...). Kommunen vek sig, och det medförde att det nya huset till slut hamnade ung 30 cm lägre än man först initierade...Tja, alltid något....

Dock - våra nya grannar blev ett härligt yngre par med två goa ungar, och vi fick omedelbart fin kontakt med dom. Vi hjälptes åt med knasiga tomtgränser, hur vi skulle fixa häckarna, kollade med varandra när vi tänkte förändra något mellan tomterna, hjälptes åt att klippa gamla gamla häckar i gränsen (var den nu var... :)) . Plötsligt fick vi själva problem med kommunens urdåliga dagvattenledningar, så vi fick vatten ner på vår fastighet - -- och hade vår nye granne där direkt med sjöstövlar och en enorm arbetsinsats för att rent praktiskt hjälpa. Efter ett tag småsnackade vi om trädgårdsskötsel, gödsel och allt annat, och upptäckte att vi faktiskt inte i första hand hade förlorat ett naturområde som vi trodde var helt avgörande för vår boendemiljö, utan vi hade vunnit grannar som inte bara var snälla och trevliga (även om de initialt var lite rigida vad gällde deras egen lilla tomt... .-) utan också några som positivt tillförde en hel del till vårt boende!

Så det där med att fråga grannar och kanske kompromissa är kanske inte alltid av ondo...Det behöver inte vara ett hot, utan kan i förlängningen faktiskt GE en hel del positivt! :)
 
Trevligt att höra! Vi är villiga att kompromissa en del bara vi inte behöver söka nytt bygglov och våra blivande grannar verkar inte heller omöjliga, som sagt. Fortsättning följer ... =)
 
Men jag förstår inte varför ni skulle behöva söka nytt bygglov. godkänner inte kommunen det ni lämnat in, måste ni väl ha möjlighet att ändra delar så att alla blir nöjda, då utan att behöva söka nytt bygglov. Men bara för att granner har åsikter behöver inte kommunen följa det. Men då har ju grannen möjlighet att överklaga och det vill ni inte.. En sådan process kan ta år, tyvärr
När vi skulle bygga i vallentuna hade vi en granne som absolut inte ville ha sin utsikt förstörd. han hade godkänt avstyckningen men inte att det skulle byggas. i alla fall fick vi bygglov,men pga kommunen inte skickat ut rätt papper till honom ( bara grannförfrågan till förhandsbeskedet) blev bygget inhiberat, och sedan började en långväntan. Efter ett år var vi uppe i regeringsrätten, luftfartsverket hade då helt plötsigt blivit indragen ( ligger några mil från arlanda) och efter 1½ år kunde man börja bygga på stället. Kan tilläggas att vår tomt skulle ligga 150 m från grannens tomtgräns och att vi inte ens var nämaste granne som skulle bygga
Intressant är ju hur stor er tomt är och vilka andra platser som är lämpligt att ställa huset på.
 
Jag förstår inte heller varför vi skulle vara tvungna att söka nytt bygglov, men det är vad min sambo fick reda på när han pratade med kommunen i veckan. Dock var det inte vår handläggare som kom med informationen så vi ska ringa till veckan igen när hon är tillbaka.

Lustig granne ni hade ... när ni bodde så pass långt ifrån. Blev hans utsikt förstörd?

Vår tomt är något större än en vanlig villatomt och vi kan ju ställa huset på andra platser, men vi har valt den som vi tycker skulle vara bäst, både för att samtliga hus i raden ska ligga symmetriskt (garaget till höger) och för att vi vill ha vårt garage mot den intilliggande tomten som ännu är obebyggd, där vi inte vet vad som kommer att byggas.

Så vi tyckte att vi var rätt smarta och kunde inte föreställa oss att någon kunde ha invändningar ... =)
 
Grannens utsikt blev förstörd, lite grann..
orsaken till att han blev indragen i bygglovshanteringen var att vi tillsammans med en annan nybyggare skulle ha en gemensam infiltration som skulle ligga ( med servitut) på åkern brevid. Hans mark gränsade till den marken och han var rädd att hans brunn skulle skadas (ca 400m bort från infiltrationen låg hans brunn).
Vår tomt var på 4000kvm så vi hade flera ställen att sätta huset på, men avloppet skulle vi få ha hos personen som sålde marken av oss.

I alla fall står nu två hus på åkern, vi hoppade av efter att vi varit i regeringsrätten.. Men de andra nybyggarna byggde, t o m så vågade de bygga utan att fått bygglovet, men då arbetade hon också på en advokatfirma och 23 advokater hade intygat att de skulle vinna. Bygglovet blev klart den 8dec och de flyttade in den 13 dec...

Det är mycket lättare att bygga där det finns detaljplan över området..
jag hoppas att ni löser detta så slipper ni vänta på alla instanser...
 
Vi har lite brått, vill sätta igång och bygga snabbt för att undvika hustillverkarens prishöjning som inte finns med i vår budget (+ 75 000). Har väntat på bygglov i nästan tre månader redan. Dessutom säger de på kommunen att vi måste söka nytt bygglov om vi ska byta plats på hus och garage = ännu fler extrakostnader + ny tremånadersväntan...

Detta är väl i princip bara säljsnack för att ni skall skriva på så snart som möjligt o inte få upp ögonen för något annat hus?
Förklara (bluffa, de kommer inte att syna) för hussäljaren att de får vänta och att samma pris skall gälla annars får ni kolla på andra husleverantörer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.