Hej!

Vi har köpt ett hus som är byggt 1937. I källaren ser väggarna ut på många ställen enligt bild. Huset saknar mest troligt dräneringssystem och vi har inte planerat att dränera huset förrän 1-2 år. Men jag tycker det har blivit värre på kort tid! Utifrån bild, är det panik att dränera huset? Och tips på vad vi kan göra för att hindra fukt? Källaren är sval/kall i princip året om. Just nu har vi ingen avfuktare och inga element finns i källaren.
 
  • Vägg i källare med fuktskador och mögelbildning, eluttag på väggen, sliten och sprucken puts.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det där är väl inget att noja över.
 
Sådant klimat får man räkna med i så gamla hus. De är inte byggda för att vara på nåt annat vis. Inte ens säkert att det hjälper med nån dränering om det är grundsula och väggar som suger fukt från backen. Men sen är det ju frågan om det verkligen är mögel. Det kan bli alla möjliga påväxter pga fukt men oftast är det saltutfällningar från materialet.
 
Börja med att ställa ner en avfuktare.
Det blir lätt över 70% luftfuktighet i en ouppvärmd källare på sommaren, oavsett dränering.

(se till att stänga alla friskluftsintag ikällaren så att avfuktaren inte behöver jobba onödigt mycket)

/Linus
 
J
Absolut ingen panik. Sitt lugnt i båten. Hur använder ni källaren? Boendemiljö eller förvaring? Hur är lukten där nere? Köp en avfuktare om ni vill få ner luftfuktigheten i källaren. Viktigast för att undvika mögel är att inte placera något organiskt material direkt på golvet eller mot en vägg.
 
Jag säger som andra, inget att få panik över.
Så länge det inte fullkomligt rinner in vatten, så är det där helt normalt.
 
Avfuktare på ca 65%. Se till att inte vatten från taket hamnar precis vid huset. Att sätta regnvattenspridare på stuprören hjälper, regntunnor kan agera lite buffert om man är duktig på att tömma/vattna med dem innan nästa regn.

Kommer det 60mm regn på 100m2 tak är det 6000l. Så kan du leda bort det en bit så hjälper det. 60mm är normal nederbörd/månad under sommaren. Har man otur kommer det i ett enda skyfall.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Kör en en avfuktare som sagt ett par veckor. Tejpa sen några bitar plastfolie eller något annat transparant på väggar och golv. Tejpa runt så det blir tätt. Då syns det väl om betongen drar fukt utifrån.
 
Ställer du in avfuktare så kan det upplevas att avlagringarna börja växa fortare då när det torkar luften så drar det in mer markvatten genom väggen precis som en filtspets på en tuschpenna just för att det börja torka mycket mer. och mer vatten bortförs och salt och kalciumavlagringarna växer fortare .

Är huset/källare från 1937 så kommer det inte hända mycket i närmaste 10 åren om det har klarat sig bra hittills i 87 år...

Det är när du ändrar husets uppvärmningssystem och går tex. från pellets/oljepanna till bergvärmepump som du behöver bli lite mer uppmärksam på källarmiljö liksom vindsmiljö så at det inte fuktar upp där - När skorstensstocken inte längre är varm så kan hela husets ventilation ändras eller tom. upphöra och kanske måste kompletteras med mekanisk ventilation
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.