Fick ett e-post häromdagen angående posten nedanför "Aldrig mer Hannevind".
Jag vill inte lämna ut mitt telefonnummer utan väljer att svara dig på detta sätt i stället, hoppas du har överseende med detta.


"Här är meddelandet:

Tjena mannen, läget? Tänkte bara fråga om ditt telefonnr. de e så att farsan har funderat på köpa ett sånt hannevind å du kritiserar de ganska hårt, han har lite frågor om deras vindkraftverk som vi tror att du har svar på!? Mvh Jacob"

Om ni tänker köpa ett litet vindkraftverk så finns det några fabrikat som kan fungera. De är uppbyggda likvärdigt med synkrona generatorer som leverarar ström så fort de börjar snurra.

Exempel som jag kan nämna är Liten Vindkraft samt Artuniverse.

sök på webben så hittar du dem.

Det finns ingen tillverkare av små vindkraftverk som använder sig av asynkrona generatorer förutom en viss skåning.
Detta har väl visat sig att det är omöjligt att få verken att fungera med asynkrona generatorer,
Jag har sett uppgifter på nätet om någon polsk tillverkare av små vindkraftverk, kommer inte ihåg vilken så har på rak arm, som säljer verk upp till 40-50kW med synkrona generator tillsammans med växelriktare, verken större än 40-50kW kan väljas antingen med synkrona eller asynkrona generatorer. Det är möjligt att gränsen går därnågonstans.

Om ni ska köpa ett vindkraftverk så ska ni välja någon som verkar seriös, montera vindkraftverk på husgavlar utan att ta hänsyn till turbulensen omkring byggnader är inte seriöst. det finns fler exempel som gör att man ska dra öronen åt sig, jag bryr mig inte om att rabbla upp all här, se i stället länken "Aldrig mer Hannevind" den är utförlig och talar för sig själv.


Finns det fler leverantörer av små vindkraftverk i Sverige?? Vore kul att ha några att välja på och jämföra.
 
För min del hänger frågan angående om det är värt att införskaffa ett eget vindkraftverk eller inte på om jag kan ta vara på all energi som verket producerer eller inte.

Som jag förstår är det inte värt mödan att börja sälja el pga av kostnader, och att driva bara några få enheter tex en elpatron tycker jag inte verka intressant.

Frågan är: Kan man koppla in verket på min sida av elmätaren och om jag skickar ut el på nätet räknar elmätaren ner och om jag föbrukar mer än verket producerar räknar elmätaren upp, på så sätt kunna ta tillvara på 100% av var verket producerar istället för 50% och ge bort resten under sommarhalvåret.

Med en budget där jag bara kan få ta del av 50% av vad verket producerar går inte ihop, i alla fall inte för mig. Däremot om det går att lösa enligt ovan så är det ett enkelt val då man har ett hus med direktverkande el och en bergsknalle intill huset.

MVH Jonas
 
I dagsläget är det krav på timvis mätning av all elproduktion, oavsett effekt, om den skall matas ut på nätet. Det gör att ditt nätabonnemang kommer bli så dyrt att det inte lönar sig. Det pågår dock en utredning som skall likställa småskalig produktion med småskalig konsumtion. En förbrukare under 63 A säkring behöver inte timmätas, och förslaget kan komma att se likadant ut för produktion. I det fallet kan du då sälja ut överskottet på nätet och använda en enklare avräkningsmodell än timvis. Hur elnätbolagen kommer att hantera en större utbyggd småskalig elproduktion vet jag inte idag, men eftersom solceller blir billigare och mindre vindkraftverk också blir intressanta kommer de nog tvingas att hitta lösningar. Idag finns testanläggningar i Nykvarn utanför Södertälje, med solceller på taken.

Du kanske kan hitta någon form av varmvattenackumulator till ditt varmvatten som kan ta vara på överskottsvärme? Fördelen med vindkraft är trots allt att det blåser mer när du har värmebehov på vintern. Jmf solceller som du har nytta av på sommaren.

Peter
 
Här är en firma till som säljer små vindkraftverk men den ligger tydligen i Kina.
Länken nedanför är till ett 2kW verk med on-grid anslutning men det är nog ingen affär för någon i vårt land med tanke på vad det kostar att ha ett abonnemang som tillåter att man både köper och säljer ström.

Det finns två fall som jag ser det som gör att det kan vara intressant att köpa ett litet vindkraftverk
1. Sommarstuga utan fast el. där lagrar man energin i batteripackar.
2. Koppla verket till elpatron i accumulatortank och därigenom minska sina uppvärmningskostnader. om detta är lönsamt vet jag inte men tanken är intressant.

Sen kan man ju skaffa ett verk bara för att det är kul och inte räkna så mycket på det ekonomiska.


http://www.sunline.com.cn/Wind_Power/2000w_On-grid_System.htm
 
p3C skrev:
2. Koppla verket till elpatron i accumulatortank och därigenom minska sina uppvärmningskostnader. om detta är lönsamt vet jag inte men tanken är intressant.
Det där är jag lite nyfiken på. Någon med erfarenhet av det? Hur koppla?

Tänker mig det mest som ett sporadiskt tillskott och ett kul tekniskt experiment, samt ett komplement vintertid till solfångarna. Då gäller det ju dock att få ner inköps- och installationskostnaden, särksilt om man som vi bor i en liten sänka med skog på två-tre sidor om huset...
 
Den som har £25,000 kan bli ägare till en qr5 snurra på 6kW.
Men: "... This is enough to power two average British homes, but current market prices in the UK for home-generated energy that is exported to the grid do not yet match the price paid for electricity bought from the grid. As a result, it is unfortunately not always cost effective to install a turbine of this size on private residences..."
Rätt snygg ändå :)
http://www.quietrevolution.co.uk/homeowners.htm
 
Det finns många som säljer små vindkraftverk:

"Vertical Wind AB was started in 2002 by colleagues at the department of Electricity Research at Uppsala University, Energy Potential AB (previously UpMac) and Uppsala University Holding Company to commercialize research in the area of wind power systems based on vertical axis wind turbines."
http://www.verticalwind.se/

"Vertikala Vindkraftverk
Vertikala vindkraftverk har många klara fördelar jämfört med de traditionella
horisontala vindkraftverken såsom lägre ljudnivå (nästan ljudlösa), stabilare
effektkurva och är helt oberoende av vindriktning."
http://www.betek.se/html/Products.html

http://www.dalwind.com/

Vertical wind turbine
http://www.windside.com/products.html

http://www.greenspec.co.uk/productpdf/iskra51.pdf

Selsam Wind Turbine
Multiple, co-axial rotors
U.S. Patent Numbers 6,616,402 and 6,692,230 and other patents pending including U.S.and international (PCT) around the world
http://www.speakerfactory.net/wind_old.htm

http://www.vtek.fi/Effektkurva.htm

"Energin i vinden är proportionell mot vindhastigheten i kubik och därför placeras allt fler vindkraftverk ute till havs där det både blåser mer och jämnare än över land. Ytterligare effektiviserande åtgärder kan vara att minska antalet ingående komponenter samt att fortsätta utveckla generatorer, vingprofiler m.m."
http://www.el.angstrom.uu.se/framese...jekt/vind.html

Läste att man provar att lagra vindenergi som tryckluft också (även vätgas).
 
"Liten Wind Power Co. is one of the leading manufactories of small wind turbine generators in China. We produce safe and secure wind turbine generator for the world market.
Through our company can we supply wind turbine generator for all applications. Our wind turbine generators can either be connected to the power grid (on grid) or generate electricity off grid. We can fulfill all your requirements with a product range from 300 W to 20 kW.
We handle every assignment, large or small, with the same level of commitment so that our customers can value us as a long-term and competent partner for their investment.
We encourage the use of our wind power plants---wind energy in an economic way through sensible system design and advanced product development.

Our Quality - Your Security!

All our products are manufactured according to the highest standards to ensure highest quality. Therefore we are proud of our international certificates.

All our products are CE certified for the European market.

The production of our wind turbines is fully certified by ISO 9001."
http://www.wind-turbine.cn/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.