Behöver lite goda råd! Vi har ett hus i vinkel, en sk Wihlborgsvilla, i Skåne. Största delen av huset är sk platta på mark men utan riktig isolering. Isoleringen är i princip bara en massa lecakulor som ligger under plattan. Huset byggdes ca 1970 och är på totalt ca 200 kvm. Förr fanns det impregnerade ingjutna syllar under väggarna, inte i hela golven, dessa togs bort för ca 25-30 år sedan. Detta ser helt rätt och riktigt ut (trä som ligger i plast under väggarna, inte fuktigt). Vi har haft huset i ca 17 år, det har legat en tjockare ångspärr på golvet och vi har ibland känt lite lukt, men inte så mycket, och ingen typisk ”mögel eller sommarstugelukt”. Nu till saken, parkettgolv och ångspärr har nu tagits bort eftersom radiatorrören som ligger i plattan ska bytas (läck på okänd plats i systemet, så byter allt pga gamla ändå) och nu när det rivs upp så luktar det starkt av jord/unkenhet. Det är en del sprickor i betongplattan, kanske det är lukt från lecakulorna? Är nu rådvill vad vi ska göra och mottar gärna rekommendationer. Frågar man någon som säljer ventilerade golv typ nivell är det såklart enda lösningen, men är det så? Kan man också lägga på en ny bra ångspärr? Helst av allt hade jag velat gjuta ett betonggolv på allt, haft betong istället för parkett eftersom alla rum har altandörrar och ingen tar av sig skorna, men eftersom plattan är oisolerad kan detta ju bli svårt med tanke på kalla golv. Detta hade kanske varit en lösning annars? Tips på bra firma för att lösa detta golvproblem i sydvästra Skåne mottages tacksamt, helst hantverkare med erfarenhet av utförande och inte typ Anticimex (fick hopplöst okunnigt råd därifrån tyvärr).
 
Bästa alternativet om man nu inte vill flytta eller riva huset och börja om med ny grund:

Bila ur hela betongplattan, bortsett från den del som väggarna står på då givetvis. Sen kör man isolerskum mot marken som man sedan flytspacklar på. Då får ni en isolerad platta och plana golv som ni antingen har betongrena eller lägger golv på.

Kan också vara värt att kolla med nån firma som mäter fukt och radon. Kanske är bra att börja där för att veta förhållandena i ert hus.

Annars är det inget fel med Platon eller nivellgolv. Kör ni tex på platongolv så kan ni ha en fläkt som drar ut fukt/radon/lukt från huset (om ni nu har mycket sånt), detta till en relativt låg bygghöjd
 
Hade en kille där idag och trodde inte att det var någon fara, tyckte att det luktade torr betong bara….kanske att man kunde lägga på någon extra fuktspärr från tex tecca om man inte vill ha vanlig ångspärr med stegdämpning under.
 
A AreliC skrev:
Hade en kille där idag och trodde inte att det var någon fara, tyckte att det luktade torr betong bara….kanske att man kunde lägga på någon extra fuktspärr från tex tecca om man inte vill ha vanlig ångspärr med stegdämpning under.
Ja då är väl lättaste å billigaste lösningen att återställa som det var innan. Hur mycket bygghöjd har ni annars från plattan upp till trösklarna/dörrbladen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.