Nu undrar jag vad som är bäst att tvätta bilen med efter man sprutat linolja under den. Man vill ha bort såpan innan den oxiderar på lacken och det kommer finnas då sprutandet skapar en oljedimma.

-Kallavfettning hör jag mycket om, men undrar om det också kunde funka med såpa? Typ tallsåpa eller linsåpa.
 
Penslar man målat linoljefärg med funkar att rengöra i såpa och varmvatten sägs det.
 
Claes Sörmland
Det fungerar med såpa eller vanligt handdiskmedel (bilschampo är samma sak: SDS).
 
Dan1891 Dan1891 skrev:
Penslar man målat linoljefärg med funkar att rengöra i såpa och varmvatten sägs det.
Det fungerar. Men det tar tid och mekaniskt arbete att få rent en pensel med såpa och vatten. Så om TS ska använda den metoden så krävs det mer än att bara spruta på såpa och sedan skölja.
 
Jag har nu forskat litet och kallavfettning löser petroleumbaserad smuts sägs det. Alkalisk avfettning löser organiska grejer. Linolja är ju organiskt baserad så det låter som alkalisk avfettning är vad man vill ha. Men fan, får väl köpa båda.
 
Såpan måste masseras in i penselborsten ordentligt - kanske i två omgångar med urtvättning med varmvatten

Det är inte så mycket annorlunda än att tvätta en borste fullt uppsugen med matolja - med skillnaden att linoljan som är kvar i borsten kommer med tiden att härda och bli hårt - så det gäller att få bort 'allt', vilket är det svåra - ett sätt att minska risken för ihopklibbning av borsten trots att man tycker att det verkar rent är att man efter tvätten masserar in såpan igen i penseln och får vara kvar till nästa gång det skall användas och då först blötlägger det ett tag och sedan sköljer ur denna noggrant - med såpan så är det svårare för kvarvarande linolja att limma ihop penselborsten.

Linolja är en fettsyraester med en alkohol (glycerol) och hydrolyseras till fria fettsyror när en stark alkali används som kaustiksoda utblandad i vatten och helt enkelt förtvålar linoljan - det biter också på härdad linolja, vilket kanske är en väg att rädda redan hårdhärdade penslar med linolja och linoljefärger.

---

Precis som mycket annat i tvättväg så är den fysiska ältandet och massagen som gör den egentliga tvättjobbet (det är därför en tvättmaskin behöver uppemot 2 timmar för en ordentlig tvätt - ältningen som sker i sköljstegen efter fortsätter att tvättar ur smutsen ur fibrernas skrymslen) - inte använda lösningarna och tvättmedlet då dessa är bara en bärare av olika ämnen, då även om du skulle använda tex. balsamterpentin för att göra oljan mer lättflytande och tvätta ur den vägen, så kommer det gå åt rejäla mängder av det för att bli av med sista spåren av linolja på penselborsten för att det inte skall klistra ihop allt när det så småningom härdar
 
  • Gilla
Dan1891
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.