Vattnet i Sverige är ju generellt väldigt bra men på landsbygden med egen brunn kan det ibland vara lite spännande kvalitet. Den vanliga lösningen i Sverige verkar vara filter men efter att ha bott i Asien ett par år så har vi vant oss vid en maskin som först kokar vattnet innan du kyls för att kunna serveras rakt ur en kran

Är det någon som känner till liknande fasta lösningar/produkter i Sverige eller Europa.
 
Spännnande lösning jag har bara sett filterlösningar som man har på bänken i köket med osmos filter.
Den är iallafall väldigt vanlig i Indonesien alternativt köp vatten i vattenkylare
 
Låter som en enormt energikrävande lösning?
 
  • Gilla
Nalleman64 och 2 till
  • Laddar…
Finns ju UV-behandlare som inte drar särskilt mycket energi.
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
C
F FredrikB skrev:
Den vanliga lösningen i Sverige verkar vara filter men efter att ha bott i Asien ett par år så har vi vant oss vid en maskin som först kokar vattnet innan du kyls för att kunna serveras rakt ur en kran
Kokning löser dock generellt inte några kemiska problem med vattnet, som ett filter vanligtvis hanterar. Snarare tvärtom.
 
  • Gilla
ClasseClas och 3 till
  • Laddar…
Så, man har två tankar? En som vattnet kokas i och en som det sedan kyls i? Tillåter man sig två tankar så är definitivt UV-behandling i en tank innan tanken med kallvattnet en mycket bättre lösning.

Men har man eget vatten så är ändå filter det första man skall skaffa. Vattenprov, sedan anpassat filter efter behov.
 
Det är rätt olika problem vi har här och i Asien (som är galet stort men jag kan gissa var man kokar vattnet) och de bästa lösningarna är också olika.

Dåligt vatten i Sverige har gett mig missfärgade kokkärl och lite knepig smak på vattnet. Det löste vi med filter.

Dåligt vatten på filippinska landsbygden har gett mig dysenteri och kronisk njursvikt. Där hade det hjälpt att koka vattnet.
 
  • Gilla
skogaliten och 4 till
  • Laddar…
Som redan skrivet - de flesta vattenproblem i Sverige är av kemisk natur med olämplig pH, för mycket järn, koppar, kalk, flour och somliga fall radon och ännu mer sällsynt arsenik samt partiklar/humus - sällan att det är ett bakteriell problem med smittsamma bakterier. Kokning löser bara det senare, inte det kemiska (OK, Kalk/hårdheten kan minska lite med kokningen när koldioxid drivs ut av värmen och med bildning av pannsten i kokaren)


I Asien, Afrika mfl. kan det vara så lite som 10 meter mellan latingropen/brunnen (https://en.wikipedia.org/wiki/Pit_latrine) och dricksvattenbrunnen, latrin som aldrig töms och glest teglad för att urinen skall sugas ut i jorden, man gräver ett ny djupt hål när den förra blir full efter 10-20 år...

- ibland helt enkelt för tomten/landbiten är inte större än så för huset ifråga och då är det väldigt lätt att det läcker över från latrinbrunnen en massa gosaker in till dricksvattenbrunnen, inte bara bakteriellt utan nitrater och annat, allt beroende på jordmån och hur fylld lagringropen/brunnen är...

Avloppsbehandling med 'överflöd' av vatten som vi är vana i Sverige, Europa, USA mfl. finns helt enkelt inte i en stor del av världen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.