I
Hej

Vi bor i ett enplanshus från 70-talet med inredd källare (fullhöjd). Källaren består av lättbetong. Enligt säljaren är det inte blåbetong, men vi har ändå hittat blåbetong i en hel del väggar (övrigt är lekablock). Vissa väggar är målade med silikatfärg, medan de flesta är målade med någon form av plastfärg. Oavsett målningsmaterial uppstår det bubblor på vissa väggar, främst nere längs golvet, både på ytter- och innerväggar.

Uppvärmningen är element och vi har alltid minst 19 grader. Vi kör även luftavfuktare i källaren tidvis på grund av tvätt.

Vägg i källare med bubblande färg längs golvet, vägguttag till vänster, mörkt golv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vägg inomhus med vitmålad yta som har bubblor och avflagningar nära golvet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Trycker man på bubblorna är de ihåliga och smulas sönder. Än så länge finns det bara på 3 ställen men de är ganska utspridda.

Första tanken är såklart fukt, men detta uppstår även på två innerväggar. Dessutom är huset byggt på en liten kulle, så vi har inga övriga problem med fukt även om dräneringen är från när huset byggdes.

Den uppenbara lösningen är såklart att ta bort löst material och lägga på ny puts, men är det rätt lösning? Eller behöver vi göra något mer här?
 
Det är fukt. Oisolerad platta antar jag och då suger det vatten och det ser även ut att va målat med plastfärg som är tät.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Det är med stor sannolikhet fukt som sugs upp genom en oisolerad platta. Gissar att väggarna är målade med någon form av tät färg vilket gör att du får detta fenomen då inte fukten kan ta vägen någonstans.

Av d et du beskriver med husets placering så är det inte säkert att en dränering kommer hjälpa (kan dock hjälpa något). Annars är det att slipa bort färgen från väggarna och måla med silikatfärg istället. Eller alternativt gräva ur och isolera golvet, men det är ju ett väldigt jobb förstås.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Även då slarvade det en hel del i byggsvängen. Det kan vara så att huset står mer eller mindre på lera och då får du detta fenomen. Kapilärkraften suger upp fisken i väggarna. Detta visste man förr och därför lade man ett spärrskikt mellan plattan och väggarna. Men på det glada moderna sjuttiotalet stuntade man i det omoderna sättet utan strödde i bästa fall ut lite makadam innan gjutning. Därför hjälper nog nydränering föga utan gör som nämnts ovan och lev ned det.
 
  • Gilla
Den ofrivillige klåparen
  • Laddar…
I
Tänkte utgärda detta, vilken puts bör man köpa så att lagningen sins mindre? Man har sen tidigare gjort vissa lagningar i väggarna med et putsbruk med finare korn så att det blivit väldigt synligt att man lagat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.