Min svärmor får ett mycket märkligt fel på avloppet i samband med att dom två sommarstugorna hon delar avloppet med blir bosatta på sommaren.

Det blir stopp i svärmors avlopp i köket, men endast i det avloppet, hon hör när dom andra spolar vatten osv för då kluckar det i diskhon.

Vi har spolat rören både med hetvatten från firma och med egen utrustning till högtryckstvätt utan resultat, det finns inget stopp.

Det märkliga är att så fort stugorna blir tomma, utan att man slamsugit, så återgår det till normal funktion igen, svärmor beskriver som att hon hör en stor spolning i rören och sen är det normalt flöde.

Lite info:

Nygjord infiltration med ny 3 kammare 2019, felet började omgående men entreprenören gör sig onåbar.

Svärmors hus är det enda huset som har avluftning i sin ände.

Det är endast i köket det blir galet, toalett och dusch etc fungerar fint utan stopp eller höjande vatten i brunnar.

Nu börjar jag spåna rätt friskt då vi inte kan hitta något "enkelt" fel i form av stopp eller så, kan det bli vacuum eller liknande som skapar problem på detta sätt?
Diagram över avloppssystem som visar tre hus sammanlänkade. Text i rött indikerar att endast ett hus har avluftning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tror inte att det är stopp per se, utan att skit fastnat och gjort öppningen smalare någonstans och sen blir det tryckförändingar som i detta fall visar sig genom stoppet i köket.
Ni skulle nästan behöva gå in med kamera från flera avloppshål för att lokalisera felet
 
  • Gilla
Purre och 1 till
  • Laddar…
Så nästa åtgärd som rekomenderas är att filma alltså, ja det kan låta vettigt.
 
Dom andra ligger högre upp och ska ha egna avluftningar, annars vacum i deras rör och skit kan gå lite liksom baklänges upp i svärmors rör, när det ska passera påsticket. Blir inte direkt stopp men förhindrar fullt flöde.
 
  • Gilla
John PL och 1 till
  • Laddar…
J jonaserik skrev:
Dom andra ligger högre upp och ska ha egna avluftningar, annars vacum i deras rör och skit kan gå lite liksom baklänges upp i svärmors rör, när det ska passera påsticket. Blir inte direkt stopp men förhindrar fullt flöde.
Jag är/var lite inne på samma sak. För totalstopp är det inte, utan det rinner undan men extremt långsamt.
 
Claes Sörmland
Lite svårförklarat är det men kanske slamavskiljaren fylls upp av den ökade belastningen så att ledningen bakfylls med avloppsvatten? Den kan t ex fyllas upp om infiltrationen inte tar emot allt vatten som den ska. Det skulle i alla fall förklara varför det rinner dåligt i huset. Varför bara köket och inte WC? Ja det kan ha att göra med hur avluftningen är kopplad i huset, att kökets avlopp indikerar felet för att luften inte kan ta sig ut ur den stammen.

Så börja med att kolla slamavskiljaren och att inkommande avloppsledning ligger ovanför vattennivån och att vattennivån i slamavskiljaren inte ligger högt. Kolla när problemen uppstår och när de inte uppstår.

Ett annat alternativ är något lokalt bakfall/svacka på ledningen i marken som skapar ett extra vattenlås. Eller t ex att ledningen har glidit isär i nån muff eller av annat skäl samlar på sig papper och fett som ger ett partiellt stopp.
 
  • Gilla
Nalleman64 och 1 till
  • Laddar…
Jag tror också på att det är dålig avluftning i grannanrnas avlopp eller i stammen.
 
  • Gilla
Nalleman64 och 1 till
  • Laddar…
Håller med som tidigare nämnt - att gå igenom avluftningen och hur det faktiskt ser ut i 3-kammarbrunnen när den är högbelastad...

De flesta enskilda avlopp med säsongsanvändande har bekymmer att de går mest i tomgång och knappt håller igång biologin och så är det plötsligt +20 personer som skiter och pissar och duschar i kör med avloppsvolymer ned i brunnen där det inte på långa vägar fins bakterievolymer som kan bearbeta det - och det blir lite som 'verkmästaren i magen' - sedan när veckorna är över och processerna kanske skalar upp med mängden något så när hyggligt - ja får den plötsligt ingen 'mat' längre och brunnen får svälta ned till samma nivå som innan semesterperioden och det är kanske att den då får 'magproblem' och det börja lukta märkbart illa även utanför 3-kammarbrunnen ett tag.

det kan vara bra med en schemalagd slamsugning kort efter semesterperioden så att det fungerar störningsfritt resten av året för de bofasta.
 
Redigerat:
  • Gilla
Fotografen och 1 till
  • Laddar…
pacman42 pacman42 skrev:
Jag tror också på att det är dålig avluftning i grannanrnas avlopp eller i stammen.
Kan du förklara närmare varför du tror det? Bara så jag har lite mer kött på benen.
 
När du spolar så trycker du luft framför din skit. Denna måste kunna ta vägen någonstans. Inom huset så luftas det i din egen avluftning, men när den lämnar huset så är det normalt sett avluftningen i stammen/reningsverket som skall hantera detta framåt.

Har då grannarna ingen/dålig avluftning så kan inte den nödvägen användas heller. Särskilt inte om de använder avloppet. Annars är det sannolikt så att deras hus används för luftning resten av året.
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
Claes Sörmland
Men luften som trycks framför en vattenvåg följer ju med vattnet framåt. Och tittar man några meter nedströms så är det ändå bara en rännil i bottnen av avloppsröret, t o m om man spolar i toaletten. Röret är alltså tomt så luften har fri rörlighet.

Så avluftningsfel tror jag inte på. Det måste bli stopp i stammen på något sätt.
 
Kommer boka filmning i kombination med spolning så får vi se, återkommer.
 
  • Gilla
Claes Sörmland och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.