Hoppas att någon/några kan titta på detta och komma med idéer, för vi sliter vårt hår lite här!

Vi har köpt ett litet radhus i Spanien med en knepig planlösning. Köket är oerhört långsmalt och kan inte öppnas upp mot vardagsrum på grund av att det ligger en trappa (ner och upp) mellan. Eftersom vardagsrummet är ganska litet så vill vi få plats med matplats i köket, helst med ett ca 200x90cm stort bord.

Utanför ytterdörren finns en yta (markerad med rutigt i orange på bilden) som är under tak. Vi tror att det kan gå att få tillstånd att göra köket större genommatt flytta den yttervägg där entrén är en bit ut (uppåt i bild) och riva en del av den högra köksväggen.

Men frågorna är många: hur mycket mer ska vi öppna upp för att få en bra yta? Hur får vi en någorlunda vettig planlösning i det smala köket? Kan man på något sätt bygga in en kyl/frys i utbyggnadsdelen för att få in den lite snyggt? Vad gör vi med den delen av ”hallen” som blir större?

Vi vill att ytterdörren ska sitta på ungefär samma plats i ”sidled” för att man ska se en bit in i huset när man kommer in och inte mötas av en vägg.

I Spanien är det ganska vanligt att man kommer ganska rakt in i köket och det är vi ok med men vill gärna ha en skohylla och kanske någon förvaring nära ytterdörren, vilket borde få plats utan problem.

I ett senare skede tänker vi oss att kanske utöka den väldigt lilla WC/duschen och då ta en del av den utökade entréhallen i anspråk.
 
  • Planskiss av ett långsmalt kök/matplats som gränsar till ett vardagsrum och WC/dusch, med en markerad yta i orange där utbyggnad planeras.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
R raggis_73 skrev:
Vi vill att ytterdörren ska sitta på ungefär samma plats i ”sidled” för att man ska se en bit in i huset när man kommer in och inte mötas av en vägg.
Gör inte det här att det i princip inte går att ha ett kök på den nya ytan?

Sen antar jag att dagens ytterväggar runt den nya ytan håller upp väggarna för planet ovanför vilket i princip gör att man inte kan ta bort dem utan bara ha mindre öppningar motsv. dagens fönster och dörr.

Det ser ut att vara en väldigt lång köksbänk idag. 4 m plus biten framför fönstret?
Går det inte att korta ner den med 1 m för att ge mer plats till ett bord?

Men den nya ytan är väl lagom stor för en matplats (och det är väl syftet med den nu också även om den är utomhus).
 
Kan ni inte bygga ett uterum där uteplatsen är idag? Det täcker alla önskemålen inklusive större vardagsrum.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.