Skulle tro att besiktningsprotokollet kommer innehålla frasen "inom tolerans". dvs så ska det inte vara men nu är det så! Skitkul.
 
Det finns en svensk standard som anger placering av strömställare, vägguttag mm. Tyvär är den ganska luddig och anger främst vertikala mått, dvs höjd över golv till centrum av apparat.
Dock bör vägguttag i boningsrum där det finns plats för flyttbar garderob placeras minst 700 mm från innerhörn. Strömställare placeras på låssidan intill dörr ca 100 mm från dörrkarm.

Det är en av nackdelarna med småhus och apparatplaceringar. Dosorna har en benägenhet att hamna på närmaste lämpliga regel i skivväggar eftersom man spikar dosorna mot regeln. Om man istället använder speciella skivfästen så går detta att undvika. Dessa fästen kostar ju någon tia extra per dosa förstås. Men då har man möjlighet att limma dosorna mer exakt var man vill.
 
lajbanson skrev:
Skulle tro att besiktningsprotokollet kommer innehålla frasen "inom tolerans". dvs så ska det inte vara men nu är det så! Skitkul.
;D ;D
 
Cattis dina kommentarer är underbara ;D ;D ;D
 
Underbara...  ???. det är fan inte underbart när det står "inom tolerans" i besiktningsprotokollet, Jag har väl sett rätt många "inom tolerans"  ;D. Har en bra besiktningsgubbe som tycker att för många inom tolerans l/t åtgärd..  8)

inom tolerans skrivs dessutom med lite fetare stil, vilket gör att om du skelar lite så att du ser suddigt, så ser "inom tolerans" ut som ett rejäl släng av vattkoppor på pappret... :p. Dom gör kanske så för att man ska sluta tjata

Det finns nån bestämmelse (tror det är abs 95) att kostnaden för att åtgärda felet ska ställas i relation till hur viktigt det är för kunden... dvs riktigt dyra fel åtgärdas inte om det inte är akut. därav tror jag att lysknappar är en typisk "inom tolerans". Dom kommer aldrig bekosta rivning av vägg + tapetsering osv för knappen fungerar ju... 8)
 
Med risk att låta som en besserwisser, kollade ni inte placeringen av uttagen innan de slog igen väggarna?

Jag har just haft elektrikerna i huset och jag har flyttat på en massa kontakter även om de enligt dem suttit rätt.

Det är en massa jobb att flytta dem efterår (riva råspont, gips samt dra om ledningen) men om ni är där i tid och kollar tar det 5 minuter.

Ps detta är inte menat till er som redan har färdiga väggar utan mer till dem som håller på att bygga.
 
ja nu efteråt inser man att man skulle suttit på en stol i huset hela tiden och dirigerat, men har man ett jobb och bor en bit bort så får man hoppas att det funkar ändå...
 
lajbanson: står dit namn oxå "innom tolerans" ;)
 
  • Gilla
viriol
  • Laddar…
Vadå?? Är det nå fel på lajbanson?
 
Nu förstår varför vi fick bakläxa från vår elektriker när vi lämnade våra ritningar på var kontakterna och lamporna skulle sitta ;D ;D

Vi fick jobba i två veckor för att exakt skriva in på vilken höjd och vilken position på väggen alla strömbrytare, vägguttagg och belysning skulle sitta och vad dom skulle styra. :-/

Ett jätte jobb men nu förstår man varför han krävde det ;D ;D
 
Klart man inte har tid att sitta där och ge order, vad vi gjort är att ta en rulle papperstejp, klistra över felplacerad kontakt och skrivit "" Sedan har vi gjort ett kryss på rätt ställe med tejpen och skrivit ""

Som tur är har vi elektriker med lite humor som kan ta det ;) eller så beror det på att de går på löpande räckning :-/
 
"Fel gör om" samt "rätt fixa till"

Borde det stått *inser att jag är urdålig på att använda funktionerna på detta forum
 
Om du går på löpande räkning är mycket bättre att ge honom ett ordentligt underlag, så att det inte blir "fel gör om" ;D ;D
 
Vi hade en dialog med elektrikern under hela tiden, ok elritningen kunde vart bättre som Sweli sa ;)

Dock var de bra stressade så då sa jag:
-Ni ser ut att ha en sån massa att göra, kan inte jag dra larm och nätverk själv på kvällarna, högtalar kablarna skall jag juh ändå dra.

Sagt och gjort nu är allt på plats. Jag känner lite att alla de simpla jobben kan man likagärna göra själv, va sjutton några tiotusen lappar tjänar man alltid.
 

Vår elektriker är super. :D

Han guidade oss genom alla rum, pekade ut var eluttag, TV, telefon etc skulle sitta enl ritning. Gav sedan hans egna förslag till ändringar ;D

Rum för rum. :) :) :)

Kändes otroligt skönt när vi efter nästan två timmar åkte därifrån. Vi har nu koll på alla uttag. Vi såg nog till att peta lite grann på allihop, bara för känslans skull. Att det är vårat hus och våra små kontakter ;)

Skämt åsido vi är supernöjda med alla våra hantverkare.
De har förrutom sin kunskap det nästan allra viktigaste nämligen yrkesstolthet!


 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.