Hej

Någon som har erfarenhet av oxyfix c90 normal skyddsnivå. Vi behöver göra nytt avlopp men det är en djungel för oss som inte har koll. När man läser vad som ingår i serviceavtalet så verkar de vara massor av saker som kan behöva bytas och fyllas på och kontrolleras, är det de?
Valet står mellan detta eller en vanligt upphöjd trekammarbrunn.
 
Kan du få avloppstillstånd på 3-kammarbrun med infiltrering - kör på det, det är absolut det som krävs minst engagemang av er, dock måste sugbilen komma till denna med tillräcklig bärighet i marken för slamsugning 1 ggr per år.

En 3-kammare är byggd för att i princip bara förvara slammet till nästa slamsugning där räknar man inte någon större nedbrytningsgrad av det fasta materialet sas.

---

De fins många olika minireningsverk och det är viktigt att läsa om modellerna som är aktuella - några modeller/tillverkare är riktigt problematiska, titta på gråt och förtvivlan på vissa av dom i form av trådar här - men kolla andra källor och lita absolut inte på vad säljarna lovar - och välj inte lösning med filtersäckar eller polonite-säckar för dess funktion!! och helst inte statsbearbetande verk heller om du är känslig för lukter...

Har man inte förhöjd krav och eller inte krav på fosforfastlägning/fällning - strunta i minireningsverk helt om kommunen går med på det.

men om inte...

jag har själv verk från www.billigtminireningsverk.se och det fins en lång tråd om detta hos BH, läs de andra också för andra fabrikat och se.

Visst man får titta till den då och då men inte speciellt belastande, mitt största problem hittills är att vattnet är för mjukt och verket lätt surar ned sig för optimal funktion (tillsatsen av fosforfällning/flock är också en nedsurande faktor iom. att det är (järn)sulfat eller (aluminum)klorid-salter och anjonen (klorid/sulfat) blir fri syra när järn och aluminium-jonen blir förenad med fosforn och fäller ut i fast form), dock aldrig så dåligt att det har varit utanför sina gränser på nitratsidan - men detta gäller alla minireningsverk i samma situation med samma vatten och vet man om det och vad man skall göra så är det inte så farligt.

Tex. att ha i bakhuvudet att minireningsverk som går för surt så reducerar inte slammets volym i alls samma grad som en som håller pH 6 och högre i sina kammare¹, det andra är denitrifieringen fungerar dåligt/inte alls när det är för surt, men den delen är inte intressant i avlopptillstånd som inte har förhöjda krav.


¹ och det är nog det som flera verk som man aldrig får ordning på och överdriven slamproduktion med flera slamsugningar akut/år lider av och åtminstone i en tråd så försvann problemet när ägaren desperat lastade i kalkgranulat i sitt verk...
 
Redigerat:
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.