Hej.
Inatt gick jordfelsbrytaren i huset och därmed säkringen till våran avfuktare i källaren.
Avfuktaren har varit inkopplat till en skarvsladd som hängt utanför källarväggen av någon outgrundlig anledning.. (vet inte hur många år då vi nyligen flyttat in)

När vi sen drog isär stickkontakten från skarvsladdsuttaget så var det en del rost och lite fukt i dessa (Se bild).
Har inte testat med en annan skarvsladd ännu då jag måste införskaffa en ny för att se så att det inte är själva avfuktaren som gett upp/brunnit i och med att den stickkontakten har varit utsatt för regn och fukt i flera år utan att ge upp tidigare..

Kan man slipa bort rosten på stickproppen (svinto eller kökssvamp + WD-40 eller likanande) och ansluta till en ny skarvsladd (mer skyddat från regn såklart) eller tror ni att det kan vara avfuktaren ändå?
 
  • En hand håller i två delar av ett trasigt och rostigt stickkontakt, där den ena sidan visar två metallpinnar och den andra håligheterna för pinnarna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Du bör klippa bort kontakten från avfuktaren och montera dit en ny.
 
Att jordfelsbrytare OCH säkring löste, tyder på ett värre fel än lite fukt/vatten i kontakten. Om det blir krypströmmar pga fukt, så blir det ofta tillräckligt för att lösa jordfelsbrytare (30 mA), men säkringen löser först vid avsevärt mer än 10A. Du har troligen fått en ren (alltså metall mot metall) kortslutning mot jord. Det är iofs. möjligt att det är i kontakten, men mer troligt inne i apparaten.
 
Redigerat:
H hempularen skrev:
Att jordfelsbrytare OCH säkring löste, tyder på ett värre fel än lite fukt/vatten i kontakten. Omd blir krypströmmar pga fukt, så blir det ofta tillräckligt för att lösa jordfelsbrytare (30 mA), men säkringen löser först vid avsevärt mer än 10A. Du har troligen fått en ren (alltså metall mot metall) kortslutning mot jord. Det är iofs. möjligt att det är i kontakten, men mer troligt inne i apparaten.
Det var enbart Jordfelsbrytaren som hade löst kom jag på. Testade sen alla säkringarna en i taget tills att jordfelsbrytaren återigen löste ut för att lokalisera vart. Så då borde det vara kontakten ändå?
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Byt stickpropp, den där är helt körd.
 
  • Gilla
avh67f
  • Laddar…
Och du ska inte bara byta stickpropp utan även uttaget. Men sikta på att göra det riktigt och dra fram en installationskabel och ett riktigt vägguttag. Det torde inte bli så betungande dyrt och du får troligen nått som håller i en livstid.
 
  • Gilla
Panor82 och 3 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.