Hej!
Vi har en garageport i teak som fick sig en rejäl rengöring och om-oljning för 2-3 år sedan.
Antingen slarvade vi eller så använde vi dåliga produkter, för nu är porten full av svarta prickar, värre än innan.
Hur går vi tillväga för att återställa detta bäst? Båtfolk kör ju med specialrengöring (algomin?) som borstas in, tvätt, sedan ny olja. Så gjorde vi sist men det blev ju inte direkt toppen.
 
Vad hade ni på innan? Jag skulle testat jupex 45, kinesisk tungolja.
 
Minns inte vad vi hade. Största problemet nu är att få bort påväxten. Medel? Slipa? Funkar högtryck?
 
Man kan först prova att rengöra med diskmedel (neutralt) eller såpa (som är lite alkaliskt med pH runt 10-11) - tillräcklig tid blötläggning med tvättvätskan är viktig för att mjuka upp smutsen innan mekanisk bearbetning, och hjälper inte det så går man på alkalisk tvätt.

Alkalisk tvätt (målarsoda/ammoniak) löser många av organiska påväxt genom att tvåla dess proteiner och fetter och får det att mjukna/svälla och som annars gärna sitter hårt och ovilliga att blötas upp - det etsar även gamla lager av härdad linolja/tungolja (av samma orsak att det tvålar ytan som sedan tvättas bort) och därför användes på äldre oljealkyd och linoljebaserade färgytor då uppkomna mattheten ger bättre fäste för den nya färgen.

100 gram målarsoda/kalcinerad soda i 1 liter vatten (och en smula diskmedel i) ger ganska exakt pH 12. och 24.5% ammoniak utspätt med 9-delar vatten hamnar kring pH 11.7 - ammoniak lämnar inga soda/saltrester som teoretiskt kan bli kvar insuget i träet när det torkat och blivit luktfritt och är en alkali som är fullständigt flyktig.

Vill man ha högre pH så är det kaustiksoda, men den är otäck att jobba med så undvik om möjligt. Det räcker 4 gram NaOH på 1 liter vatten för pH 13 och med 40 gram NaOH i en liter vatten för pH 14.

---

om man tänker prova med bensaltensid typ alg-tvätt eller motsvarande så måste man kolla om ytan efter detta går att olja in efteråt med lin/tungolja utan problem... det är en katjon-tensid som efter tvätt sitter hårt kvar på ytan lång tid efteråt och det kanske ger problem en senare inoljning med tanke på att linolja/tungoljan är omvänt uppbyggd med en fettsyra som kan agera som en anjon... det fins ingen bra svar på det när jag surfade runt lite kort på frågan och det kan handla om det som fins mest av 'vinner' - dvs. det ena neutraliserar det andra om man är dominerande i mängd.
 
  • Gilla
Oldboy och 2 till
  • Laddar…
Vad använde ni förra gången?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.