Egen djupborrad brunn på stugan. Vattnet har alltid varit bra och smakat fantastiskt, var där som barn. Efter stor renovering och avstängt vatten i många år sköljde vi ur brunnen, köpt ny hydrofor och varmvattenberedare. Rören är också nya. Men nu är vattnet inte gott längre! Det smakar inte förorenat på något sätt men de av oss med känsligare smaklökar känner en bismak. Litet plastig, litet diskmedel, litet citrusantydan. Avvaktade ngt år för att se om det var något pga helt nya material men det är inte bättre. Antar att jag får prata med rörfirman men ngn som direkt inser vad som orsakar detta? Verkar vara plaströr numera, hade metall förut. Kan det vara så enkelt?
 
MultiMan
Vattenprover är det enda som kan undanröja det viktigaste, är vattnet förorenat eller inte?

Livsmedelsgodkända plaströr lämnar inte smak, men metall kan om vattnet t ex är surt. Vem har renoverat så de inte introducerat rör som inte får användas till vatten? I vilket fall måste det göras vattenprov.

Vad är det för varmvattenberedare, rätt material i förhållande till vattnets pH, eventuell salthalt osv? Om ni har fel på backventiler i blandare så kan det komma varmvatten bakvägen in i kallvattnet och påverka. Är det då dålig kvalitet eller olämpligt material i VVB kan det lämna smak.
 
Redigerat:
Mkt bra firma har haft hand om allt i totalrenovering hus. Mkt bra referenser, kända för kvalitet och vi är mer än nöjda med allt. Fina arbeten, lyhörda, gör allt vi avtalat m mkt fint slutresultat. Efter litet googlande tror jag det är membranet i hydropress. Tydligen inte helt ovanligt att vatten tar smak av det. Ska titta nästa gång men tror det är en hydropress då det verkar vara det absolut vanligaste. Vattenprov är taget och är bra.
 
MultiMan
Du skrev "hydrofor" i första inlägget och eftersom de saknar membran nämnde jag inte det som en tänkbar källa.
 
Med PEM-slangar är det inte omöjligt att det smaksätter en smula och det upplevs med känsliga lökar som negativt, metallrör kan också smaksätta av utlöst metalljoner men i det fallet kanske upplevdes positivt.

Har ni nyligen gjort vattenprov, är det någon märkbar doft på vattnet.

---

Hur blir det om det spolas ur riktigt ordentligt - dvs. mer än 2 hydroforers volym så att det är nytt vatten hela vägen ända från brunnen och vattnet i hydroforen ordentligt utblandat med nytt vatten, är det hydrofor och inte hydropress?. Hydropress har en blåsa i sig som potentiellt kan smaksätta iom. att det är en gummi eller plastelast och kolla att den verkligen är avsedd för dricksvatten.

Med urspolning nyttjar man att smakämnen från plast, gummi och metallrör behöver en hel del tid för att smaksätta vattenvolymen och är det klar skillnad från normala tappvattnet och efter att det är urspolat ordentligt (och smakas av vid samma temperatur) så är det något som händer med vattnet i mellanförvaring/hydrofor och rörsystem.
 
Jag tror det ÄR en hydropress men visste inte ens vad det var förrän efter en natt av googling.Verkar ju vara det absolut vanligaste nu om man inte själv har speciella önskemål. Vattnet luktar som det smakar. Absolut ingen smak som påminner om dåligt vatten i övrigt. Egentligen har jag nog tänkt mest på att systemet varit igång m mkt genomspolning för fasadtvätt etc. Men det som spelar roll är ju sannolikt att spola ur en del när man kommer upp till stugan efter att ha varit borta ngn v. Alltså: FÖRST om möjligt använda till städ, disk, dusch, sedan dryck. Kanske ställa undan en kanna i kyl på kvällen när man använt mkt.
 
MultiMan
Aktivt kol är bra till mycket, men särskilt att rena olika vätskor. Om problemet fortsätter kanske ni ska installera ett mindre sådant? Med låga halter föroreningar kommer det räcka länge innan det är i behov av byte.
 
Det är en smart o rätt billig lösning! Visst brukar väl kolfilter även ta mkt smakproblem? Även utan hälsovådliga problem (som vi sannolikt inte vet allt om ännu med material i hydropress) är det trist om det inte smakar gott.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.