Hej!

Jag har ett gjutjärnsrör som läcker runt "skarvarna" för röret till rensluckan. Misstänker även att rensluckan läcker lite smått. Röret ser utvändigt bra i övrigt längre upp (bara denna biten som verkar vara lite dålig).

Går det att byta enbart rörbiten med rensluckan eller är det ett mer omfattande jobb som väntar oss?
 
  • Gjutjärnsrör med renslucka i hörn, synlig rost och vitmålade skarvar mot en vit vägg och betonggolv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Gjutjärn rostar ju inifrån så oerhört svårt att säga skicket genom att bara titta utifrån. För att få ngt bra svar på hur skicket är på resten bör ni nog låta filma rören
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
I och med att rostvattnet syns på utsidan och rören ser uråldriga ut (början av 1900-talet? När är huset från? 30-tal?) så är det nog dags för ett stambyte. De har rostat igenom. Man kan byta samtliga rör i ett svep eller pula med att byta de värsta sektionerna till plast först. Beror lite på hur man är lagd mental, om man vill ha många år med att tänka på avlopp eller bara tänka en gång på det. Och så klart pengar.
 
  • Gilla
MagHam och 1 till
  • Laddar…
En quickfix om man vill bli av med läckorna är att kapa bort den spruckna biten och sätta dit ett plaströr med Fernco-muffar. Så gjorde rörmokaren hos oss när vi hittade en sprucken stam som nyinflyttade. Risken är så klart att det blir värre och att rören spricker på oåtkomliga ställen av att man börjar såga...om det inte orsakar akuta problem (hos oss rann det avloppsvatten in i väggen) så kanske det är bäst att inte pilla för mycket....

Men som sagt så är det nog dags att leta upp gamla ritningar och skaffa förståelse för hur avloppet är lagt i hela huset, lista ut vad som är bytt genom åren och vad som är orginal, planera hur bytet ska ske (allt på en gång eller ett badrum i taget?), och framför allt, börja avsätta pengar.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Krilleman
Den övre större sprickan har någon kladdat i silikon ser det ut som.
Den undre sprickan går det inte att göra något åt.

Bila upp och hitta en bättre rakbit att skarva på.

Ett gammalt rör med sprickor, varav en är fylld med silikon. Runt röret finns ansamlingar av smuts och rost.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
En sak att se upp med om man bilar upp lite och sen kapar av röret är att det kanske inte är ordentligt svept. D v s det kanske vilar med ganska stor tyngd på böjen i golvet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.