Såg denna artikel på SVT Nyheter:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/o...-kommun-vill-inte-ta-ansvar-for-vattenledning

Det enda sättet som ett servitut skulle kunna visa på ägandet av vattenedningarna, alltså att det inte skulle vara kommunala vattenledningar bara för att det är ett servitut, måste väl vara att fastigheterna som utnyttjar vatten och avlopp är härskande i servitutet och dessutom har fått ett servitut som har rätt att anlägga vatten och avlopp? Alltså att kommunen ser i servitutet att det är fastigheterna som har fått servitut för att anlägga vattenledningar fram till inklopplingspunkt för kommunalt vatten. Annars, om det är kommunens fastighet som är härskande i servitutet över en tredje fastighet så borde det vara uppenbart att kommunen borde äga ledningarna?

Men hur kan då, enligt artikeln, både Lantmäteriet och Villaägarnas riksförbund anse att kommunen äger ledningarna, medan kommunen anser att de inte äger ledningarna?

Det skulle vara intressant att läsa det omtalade servitutet.

För övrigt anser jag att kommuner och VA-bolag ibland i alltför stor utsträckning överlåter VA på enskilda och samfälligheter. Det är väl inte heller i överensstämmelse med lagen att ha inkopplingspunkten så långt från berörda fastigheter?
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
Intressant fall. Som vanligt med media och tyvärr även SVT så ges för lite information för att fallet ska vara helt begripligt. Första frågan är ju om fastigheterna alls omfattas av verksamhet för kommunalt VA enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV). Om de gör det så finns en förbindelsepunkt någonstans, alltså en punkt för ledningarna där kommunens ansvar slutar och de enskilda fastighetsägarnas ansvar börjar. En annan variant är att fastigheterna inte omfattas av något kommunalt beslut om verksamhetsområde för VA men har VA via ett sidoavtal. Återigen så finns en punkt där kommunens ansvar slutar enligt det civilrättsliga avtalet och de enskilda fastighetsägarnas ledningar tar vid.

Det nämns också att ledningarna är mycket gamla, 30-tal. Det gör ju att det kan vara svårt att veta vem som äger dem. Men kanske är servitutet klargörande i den frågan, att det anges att ledningarna tillhör fastighetsägarna och ligger där med servitutsrätt. Men sen kan ju Örebro kommun ha fattat beslut sedan 30-talet att ta över ledningarna, det är ju nästan 100 år av möjliga beslut under olika lagstiftning för kommunalt VA. Kan bli mycket arkivarbete här och grävande i ägarnas gamla huspärmar.

Om kommunen har rätt äger fastighetsägarna ledningarna från punkten som pekas ut i gatan i reportaget i form om ett gemensamt servitut som är en form av samfällighet. De förvaltar nu ledningarna enligt samfällighetslagen med delägarförvaltning. Om de vill kan de begära att Lantmäteriet kallar till ett konstituerande möte så att de kan bilda en samfällighetsförening för ledningarnas förvaltning. Det räcker med att en granne begär detta så inrättas en samfällighetsförening för de gemensamma ledningarna.
 
  • Gilla
martin.sveg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.