Vi har en ackumulatortank som är vårt värme- och varmvattensystem. Det är helt enkelt en tank med två 6kwh elpatroner och en massa dragna rör, pushar mm. Bilden visar allt, det är inte mer(?) än så.

Lösningen är 25 år gammal och byggdes ihop när huset var nytt. Det fungerar, verkar inte dra så värst mycket el, men varken vi eller förra ägaren har ingen aning om hur det fungerar samt hur man exakt styr det hela. Som vi förstått så var konstruktören en finurlig herre som byggde ihop allt på plats.

Det är element på övervåningen och golvvärme på undervåningen, där vi även har en reglerande termostat för helheten (se bild). Sedan finns rumstermostater för varje enskild golvslinga och naturligtvis termostater på varje element på övervåningen.

Som sagt, det fungerar, men vi har ingen som helst kunskap i vilka rattar och vred som ställer in det hela bäst.

Vi funderar om vi ska uppgradera till något som ser modernt ut, en enhet med display där vi kan förstå hur det hela styrs. Det blir ju också kanske lite snyggare med ett system istället för lösningen vi har idag.

Vårt system är ju också väldigt tyst idag, bara när värmen släpps på eller stängs av kan man höra hur elektriska styrningen till shunten arbetar.

Är det ens vettigt att tänka i tankarna att byta ett fungerande system till ett nytt? Vad ska man i så fall satsa på?
 
  • Ackumulatortank med kopparrör, manometrar, ventiler och diverse anslutningar. Elektriska komponenter och styrsystem synliga för värme- och varmvattensystem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Två gamla termostater på en vit vägg. Den övre är rund och märkt ThermOmatic RS. Den undre är fyrkantig och märkt Uponor med en vredskiva.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bara el borde varit dyrt om ni bodde där under covid-tiden? I 08:a området passar antingen bergvärme eller luft/vattenpump bra. Hur stort är huset och vad har ni för årsförbrukning i kWh?
 
Vår totala förbrukning ligger på runt 23 000 kWh per år inkl allt, dvs även laddning av bilen.
 
Spontant tycker jag att det är synd att ta bort ett system som fungerar. Även med en modernare styrning kommer det mesta av pumpar, shuntar och ventiler att finnas kvar.
Med lite mer bilder kan du säkert få hjälp här att klura ut hur det är uppbyggt.

Det som man däremot kan fundera på är en annan värmekälla än elpatroner, t.ex en värmepump av någon sort. En början kan ju vara att räkna på hur mycket ni betalar för el till värme/varmvatten, dvs 23 000 minus billaddning och hushållsel. Så ser ni om det är värt en investering
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.