Totalrenoverar villa som är byggd 30-tal och ombygd/tillbyggd på 60- och 70-tal. FTX är tyvärr inte ett alternativ pga för stor installationskostnad. Rekommendationen är ju att man ska ha 0,35l/sm2 tilluft i huset, vilket på mina 170m2 ger ca 60l/sm2, eller 216.000 l/h => 216m3/h . Eftersom vi kommer att byta fönster tänker jag mig ta tilluften genom fönsterventiler och naturligt ta frånluften från mina 2 badrum och 1 kök. Till min fråga - hur får jag tillräckligt frånluftsflöde? En PAX-fläkt (som är min grundtanke för installation i varje badrum) har ett grundflöde på 30m3/h och ett maxflöde på 95m3/h och en köksfläktungefär ett grundflöde på 36m3 /h och ett maxflöde på 180m3/h. Detta skulle ge 30+30+35=95m3/h i grundflöde och 95+95+180= 370m3/h i maxflöde. Det innebär att grundflödet ligger "saknar" ca 216-95=121m3/h.... Är det rimligt och vad kan jag göra åt det? Kom gärna med förslag på andra lösningar!
 
namnbyte
Tror dessutom du får räkna bort köksfläkten, om du menar den över spisen. Mig veterligen räknas denna inte in med övriga ventilationen
 
  • Gilla
Boijsen
  • Laddar…
BirgitS
Om köksfläkten har kontinuerligt flöde kan man räkna med den.

Man kan ha ytterligare frånluftsfläktar, tvättstugan är normalt men det går ju även i t.ex. hallen eller i en klädkammare/förråd.

Om det är flera våningsplan bör man räkna ventilationen per plan.
 
  • Gilla
Boijsen
  • Laddar…
Ok, tack för svar.
Är det rimligt att utgå från att jag ska nå upp till Boverkets rekommendationer, eller kan jag lägga mig lägre än dem? Vad har ni övriga för lösningar och vilken luftomsättning har ni?
 
Vad är det för värmesystem?


Jag hade försökt satsa på ett frånluftssystem med central fläkt och rörsystem med frånluftsdon, tex frånluftsvärmepumpsmodul till bergvärmepumpen.
 
  • Gilla
Boijsen
  • Laddar…
BirgitS
  • Gilla
Boijsen
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
Vad är det för värmesystem?


Jag hade försökt satsa på ett frånluftssystem med central fläkt och rörsystem med frånluftsdon, tex frånluftsvärmepumpsmodul till bergvärmepumpen.
Bergvärme! Ok, ska kolla in det! Tack
 
Fortsatta funderingar;
Eftersom budgeten (som den tenderar att bli vid en totalrenovering) är ansträngd så är jag nu inne på att initialt lösa frånluften med motsvarande PAX-fläktar (tänkt denna fläkt: https://fresh.se/sv/product/flktar-badrumsflktar/intellivent-sky--197402) från badrummen. Jag tänkte då nyttja den gamla murstocken från1930-talet som har 6st pipor ca 60mm/pipa (används idag endast för ventialtion till badrummen och ingen eldning) för att blås ut frånluften. Till mina frågor:

1. Bör jag sätt spirorrör eller motsvarande för att leda ut luften i de gamla piporna?
2. Någon som har erfarenhet av att öppna upp gamla pipor i en skorsten - hur gör man på bästa sätt?
3. Kan de för framtiden vara en idé att förbereda för att dra frånluften i skorstenen ned till bergvärmepumpen och då koppla på en frånluftsvärmepumpsmodul?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.