Hej vi har köpt ett hus från 60-talet och är mitt uppe i renovering av hela huset! Vi vill flytta bak köket samt göra badrummet större så två väggar försvinner och en byggs upp som ni kan se på ritningen och regla upp en ny vägg där dörröppningen slutar. Vi ställer oss frågan ifall taktstolarna är självbärande eller inte! Delen av väggen som ska bort är ca 1200 mm. Tacksam för all hjälp vi kan få!
 
  • Ritning över bottenplan av ett hus med texter och markeringar som föreslår ändringar i planlösningen. Ritningen ligger på ett träbord med tekniska dokument ovanpå .
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Fackverkstakstolar som inte kräver en bärande vägg under ser ut som W men du verkar ha en del lodräta takstolar och då brukar det vara en bärande vägg under, alternativt en balk. Det blir också annorlunda om det är någon sorts modul- eller elementhus.

Det kan stå väsentlig information i den tekniska beskrivningen och ibland framgår det mer i en sektionsritning.

Men om det finns bärande väggar så är det normalt väggar som går ungefär under taknocken, alltså väggar som går höger-vänster i planritningen. Det innebär att om du flyttar dörrar eller gör öppningar större i den väggen så kan du behöva tänka på avväxlingar.
 
  • Gilla
pungen99
  • Laddar…
Bärande väggar är även väggar som har en vindavstyvande funktion, dvs som inte bär upp en last uppifrån utan agerar stabilserande.
Anlita konstruktör, det kan fort bli väldigt dyrt att göra fel…
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.