Köpråd eller råd i allmänhet önskas!

Bor i ett hundra år gammalt hus med självdrag (men tilläggsisolerat och renoverat i omgångar)

Barnens gemensamma sovrum saknar friskluftsventil, vilket gör det kvavt på sommaren och ger kondens bakom rullgardinen på vintern, så nu ska en ventil dit. Helst med någon form av ljuddämpning eftersom det tidvis låter från en bondgård i närheten = kalvar och traktor).

Tidvis blåser det en del och då vill jag inte ha storm in i rummet. I allmänhet är det såklart önskvärt att kunna balansera fritt mellan tillräcklig ventilation och bibehållen värme inomhus. Ibland vill jag kunna stänga helt.

Har även sett att det finns varianter med termostat som öppnar och stänger själva, men inte någon i kombination med ljuddämpare.

Det är snedtak och jag tror inte att den riktigt får plats ovanför fönster (under vilket en radiator sitter), så den kommer hamna strax bredvid, halvt ovan fönstret.

Det finns lite olika varianter, här är ett urval. Är någon att föredra av någon anledning som jag kanske inte har tänkt på? Råd och förslag emottages tacksamt!

https://www.bauhaus.se/friskluftsventil-flexit-aero-ljuddampande-60-400m
Friskluftsventil från Bauhaus, märket Flexit Aero, modell ljuddämpande 60-400mm. Ventilen är vit med svart insida och en fyrkantig form.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


https://www.bauhaus.se/vaggventil-fresh-tl80f-dbs-bullerdampad
Bauhaus produktsida för väggventil Fresh TL80F-DBS med bullerdämpning, svart och vit design, synlig rubrik och bild på ventilen i närbild.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


https://www.bauhaus.se/vaggventil-fresh-tl-80de-db-s-bullerdampande-vit
Produktbild av Fresh TL 80DE DB-S väggventil i vitt från Bauhaus, ljuddämpande för bättre ventilation i rum, visas som Nyhet på webbshopens sida.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ljuddämpningen anges som Dne,w. I princip är värdet ljudnivåskillnad ute-inne. Ju högre värde desto bättre ljuddämpning. Ju längre rör, dvs ju tjockare vägg du har, desto mer dämpning. Ju mindre diameter, ju mer dämpning. Notera att de värden som Fresh anger gäller för 400 mm rör. Om din vägg är smalare än så ger den sämre dämpning i din vägg. Flexit anger även värden för kortare rör.
 
  • Gilla
jahallåja
  • Laddar…
S
Ventilen på nedre bilden är bra men som redan sagt så är ingen bullerdämpande ventil effektiv vid tunna väggar. Den modellen har också inbyggt stormskydd.

Du kan sätta ventilen bredvid fönstret. Om det är på övervåningen så det sämre att placera en tilluftsventil högt upp pga tryckskillnaden i huset. Det är ofta övertryck i ett självdragshus på övervåningen och då kommer det fungera som frånluftsventil istället.
 
  • Gilla
jahallåja
  • Laddar…
S
En stormhuv på utsidan som leder bort vinden kan du sätta om det är ett utsatt läge.
 
  • Gilla
jahallåja
  • Laddar…
huset är byggts för självdrag innan det förstördes
fukt i fönstret
ta bort en bit av fönstrets list så det blir som det var tänkt
se till att frånluften säkras mha av murstockar eller frånluftsfläktar i alla utrymmen
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.