I vårt fritidshus i Västerbotten tar vi vatten ur en borrad brunn på stamfastigheten (samma ägare på bägge fastigheterna). Just nu sitter en gårdspump i brunnen och vi har hela tiden haft mycket rost i vattnet (https://www.byggahus.se/forum/threads/jaern-rost-i-borrad-brunn.434588/) .

Brunnsborraren tror att det beror på att foderröret rostar när syre når det via vattnet som dras upp och rinner tillbaka när man slutar pumpa, och att en dränkbar pump skulle minska rosten.

I vilket fall som helst har vi tänkt dra in vatten från brunnen till det nya huset, men jag får inte kläm på vilken utrustning vi behöver och hur vi ska sätta upp det på ett bra sätt.

Vi vill både få upp vatten till vårt hus (som används även på vintern), men samtidigt ha ett tappställe vid brunnen så att de som är i det äldre huset kan fortsätta hämta vatten där. Det huset används bara sommartid.

Ledningarna upp till nya huset kommer att ha värmekabel och jag har förstått att vi behöver ett tryckkärl, hydropress eller hydrofor vid den dränkbara pumpen och ett frostfritt pumphus, men sen vet jag inte.

Det nya huset ligger ca 10 meter högre än pumpen, behöver vi då ytterligare ett tryckkärl i huset? Eller kanske till och med en pump till?

Har någon ett råd att komma med eller vet var man kan hitta information? När jag googlar på dela vatten får jag bara träffar på dåliga grannrelationer och juridiken kring att dela brunn. Jag är ute efter vilken utrustning vi behöver och hur vi löser det på ett bra sätt.

/Carro
 
Att vattnet rinner tillbaka beror på att det saknas en fungerande backventil på sugledningen, den kan sitta var som helst, tex precis på insuget på pumpen.

Vad som behövs, kortfattat:
Bottensil, sugledning, backventil, pump, hydrofor/hydropress, tryckvakt.

Valet av tryckande (dränkbar) eller sugande (ovan mark) pump är en smaksak. Hur kraftig pump som behövs beror på vilken uppfordringshöjden är och vilket tryck & flöde man vill ha vid högsta tappstället.
Normalt har man ca 4 bar som frånslgstryck och ca 2-2,5 bar som tillslagstryck.

10 meter vattenpelare motsvarar 1 bar.

Uppfordringshöjden i brunnen är från vattenytan till markytan.
 
Tack för svar! Det är en Leijonpump som sitter i brunnen, och det ska sitta en backventil på pumpen (https://leijonpumpen.se/images/monteringsanvisning_leijonpumpen_ med_lang_ganga.pdf), men den kan förstås var trasig. Eller så kanske vi kommer att behöva ett filter.

Fick tips om Grundfos SQE(https://www.grundfos.com/content/da...es/documents/SQE-leaflet-1216-sv-99124260.pdf). Med konstanttryckspaketet borde vi kunna ha allt i ett pumphus vid brunnen med en tappkran där och dra en vattenledning upp till huset. Även om vi tappar en bar på höjdskillnaden borde det funka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.