Hur får man bort rostfläck från handfat?? Barnen har lekt med några leksaker som rostat där på.. har testat husmorsknep med bikarbonat, bakpulver, alla möjliga rengöringsmedel jag har hemma. Hur får man bort det?!
 
testa avkalkningsmedel
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Claes Sörmland
Vanlig skurkräm som heter typ CIF/JIF/VIM o s v brukar också fungera bra.
 
Citronsyra eller oxalsyra brukar vara fint till sådana fläckar.
 
  • Gilla
Johan Gunverth och 1 till
  • Laddar…
Fosforsyra
 
Rost kan vara fruktansvärt svårt att få bort.... Borde ju gå mot porslin dock... Nån syra kanske?
 
Claes Sörmland
Syra fungerar ju om det är glaserat porslin. Ättiksyra och citronsyra tar ofta en väldig tid, typ över natt. Fosforsyra går snabbare. Och saltsyra är rätt omedelbart. Man får vara försiktig med metalldelarna med syror, särskilt saltsyra.
 
  • Gilla
Alti
  • Laddar…
Saltsyra är det som jobbar fortast - men blanda ut saltsyra med 4 delar vatten först (och tänk på SIV - 'syra i vatten' när du blandar ut) och inte kör ut direkt koncentrerat från flaskan, då även förnickling/förkromning på ventilen i botten handfatet kan missfärgas och tom. försvinna av den starka syran.

- och gör utspädningen/blandningen helst utomhus då röken som kan synas runt den koncentrerade saltsyran när luften är fuktig är rostdrivande i sig och kan få synliga spikskallar att börja rosta inomhus fast det är torrt i övrigt.

Det är väldigt noga att skölja ordentligt efter att rosten är borta då järnkloriden som bildas när saltsyra löser rost är oerhört rostdrivande och intorkade fläckar på tex. rostfri diskbänk så ger det mörka fläckar och poleras de inte bort med tex. autosol omedelbart så fortsätter de korrodera på djupet med gravrost och efter någon och flera år kan det gå hål på diskbänken. - fråga inte hur jag vet det...

Mildare syror tar mer tid på sig och en del av dem också bildar svårlösliga lösningsprodukter och av den orsaken kan ta tid att få bort.

Prova vinsyra¹, ättiksyra framför Citronsyra av det skälet och har för mig att oxalsyra ger svårlösta järnföreningar (0,97 gram/liter vatten) av fast typ (men kanske är avgnuggningsbart) liksom fosforsyra också ger i stort sett olösliga järnföreningar (man använder järn-joner (sulfat, klorid etc.) för att just fånga fosfor till fast olösbar sediment i reningsverk och minireningsverk)

2 och 3-värdiga metaller ger för det mesta väldigt svårlösliga salter av olika syror utom i klorid-form (av saltsyra) som ofta förblir lättlösliga - järn är dock fortfarande bra löslighet i sulfatform och har man pool-kemikalier som pH-minus (aka natriumvätesulfat) så kan man prova att gnugga det med våt trasa med lite av pulvret på ytan och en del av natriumvätesulfatet frigör en del av vätesulfatet till svavelsyra som löser rosten - men precis som med saltsyra så är avsköljning efteråt av största vikt då även järnsulfat är mycket aggressivt mot rostfria diskbänkars stål och ger genomfrätning till slut om fläckarna inte poleras bort i tid.

¹salter av vinsyra använder man i alkaliska avrostningsbad av anledningen att dess komplexa järnsaltform är relativt löslig i vatten.
 
Redigerat:
  • Gilla
Farstatjej90
  • Laddar…
A ama123 skrev:
Hur får man bort rostfläck från handfat?? Barnen har lekt med några leksaker som rostat där på.. har testat husmorsknep med bikarbonat, bakpulver, alla möjliga rengöringsmedel jag har hemma. Hur får man bort det?!
Medel att ta bort rost på plastbåtar finns t. ex. hos SEASEA.se. Innehåller oxalsyra.
 
En tuss hushållspapper indränkt i stark oxalsyralösning som sedan får ligga ett par timmar över fläcken. Har precis tagit bort rostfläckar på trä på det sättet efter kvarglömt knivblad.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Vanligt bordssalt funkar bra när man vill få bort te eller kaffefläckar ur porslinskoppar, om inget annat av tipsen funkar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.