Z Zeke_Varg skrev:
Jag har varit i den omvända situationen. Ena farbrodern ville köpa huset efter sin mamma (min farmor). Den andra farbrodern ville också köpa. Mina farbröder hade god ekonomi jämfört med mig och min bror. Vi var 4 arvtagare.

Jag ville ha ut huset till försäljning på öppen marknad för att jag tyckte det var mest rättvist så. Ena farbrodern (och dennes fru) såg mig som girig. Jag förklarade att om huset är värt 1kr så ska det säljas för det. De trodde inte på mig och förväntade sig att jag ville ha ut så mycket som möjligt.. Jag ville att det skulle vara rättvist.


Även om det är en historia och något som gått i arv så är det rimliga att ni säljer huset på öppen marknad i och med att ni har så skild syn på husets värde. OM det är en som vill köpa det för värdering + x kr så är det fastighetens värde idag.

Hypotetiskt, du bryter ett ben och behöver sälja huset du köpt ut de andra för. Du kan inte gå i trapporna då du nu är rullstolsbunden. Sorgligt att behöva sälja men du kan inte underhålla huset längre och har fått en tuffare ekonomi. Du får 2 mille mer vid försäljningen 6 månader senare än det ni värderade för idag. Ger du pengar till ditt/dina syskon?
Är du i rätt tråd?🤔
 
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Vincesod Vincesod skrev:
Det budet var 300 000 under begärt pris. Jag gick upp till begärt pris.
Man kan ju se det som att du då är beredd att betala begärt pris.
 
Vincesod Vincesod skrev:
Jag skulle dragit tillbaka alla mima bud.
Varför dra tillbaka? Varför ändra dig när du meddelat att du är beredd att betala begärt pris? Då lär du inte få köpa.

Det spelar knappast någon större roll för säljaren om det är andra spekulanter eller en oprutbar säljare som får dig att bjuda det begärda priset.

Tänk på att du har faktiskt inte en susning om huruvida du skulle få köpa en enda kr under begärt pris även om du var ensam spekulant.

Det gäller att ha högsta budet. Vilket jag antar du har/hade. Det gäller oxo att säljaren vill sälja till dig. Så det gäller at vara/verka smidig, trevlig o pålitlig. Efter en besiktning kan du försöka förhandla om du har riktigt bra argument. T.ex. att ingen annan spekulant finns kvar. Eller fel på huset. Eller snabb affär.
 
Vincesod Vincesod skrev:
Men nu har säljaren fått intryck att de kan få mycket mer och vill såklart inte sälja.
Ja, förstår att du ser det så. Men att få det begärda priset (utropspriset/accepterade priset) lär knappast säljaren tycka är "mycket mer". Eller att priset "trissats upp". Det är det nog bara du som gör.

Det kan vara så att säljaren och mäklaren ser ditt första bud som ett skambud. Då vill de knappast sälja. Man måste försöka se saken från mer än ett håll om man skall förstå helheten.

Det är snarare en miniminivå. Mäklaren har dessutom ansett det vara ett rimligt pris att gå ut med. Så de har säkerligen förväntat sig att få vad de begärde och hoppats på en budgivning som skulle ge lite ytterligare. Nu har de stärkts i den uppfattningen eftersom det finns (minst) två spekulanter på den nivån.

Att du skulle kunna få köpa under utropspris är nog inte speciellt realistiskt att tro i detta fallet. Men du skall så klart försöka göra en bra affär.
 
Redigerat:
MrJay
A A-Man_08 skrev:
Varför gjorde du det?
För att jag hade råd samt skulle absolut ha tomten. Vårt nybygge ligger numera där. De andra spekulanterna var bara ute efter att stycka den och sälja, dock inte vi.
 
MrJay MrJay skrev:
För att jag hade råd samt skulle absolut ha tomten. Vårt nybygge ligger numera där. De andra spekulanterna var bara ute efter att stycka den och sälja, dock inte vi.
Då så.
 
Jag skulle utgått från mitt första bud, sen ev förhandlat med säljaren. Sen borde säljaren varit tydlig med mäklaren från första början att de inte tar bud från köpare som har förbehåll av att sälja först.
 
  • Gilla
Jaggatagga
  • Laddar…
Z Zodde skrev:
Är du i rätt tråd?🤔
Jag var i rätt tråd… 😮

Råkade hamna för långt ner som nästa postare skrev.
 
Z Zeke_Varg skrev:
så är det rimliga att ni säljer huset på öppen marknad i och med att ni har så skild syn på husets värde.
Detta råd rimmar illa med TS situation så hajar ändå inte…
 
Z Zodde skrev:
Detta råd rimmar illa med TS situation så hajar ändå inte…
Den hamnade i fel tråd pga att jag scrollat ner för långt för att posta efter ”sista posten”.

Min post skulle hit:
https://www.byggahus.se/forum/threa...erens-om-utkoep-av-samaegt-fritidshus.523674/

2 bröder som har fått hus värderat. Ena vill ha mycket mer än vad mäklaren tycker. Jag föreslår att sälja på öppen marknad. Då blir det ”rätt” värdering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.