Någon som vet vad detta är för en typ av termostat/radiator?

Har en släkting där radiatorn är varm - trots att det sommarvärme (25-30 grader). Har förstått att termostaterna ofta är problemet men i detta fall är det svårundersökt eftersom:
- Det går att vrida ut/in reglaget utan problem (oklart om eventuellt sprint sitter fast eller inte men reglaget går som sagt att vrida)
- Känner inte igen denna modell och varken vågar eller kan skruva av det. Dels verkar inte konstruktionen ge möjligheten att skruva av termostaten, dels sitter dörrkarmen i vägen - så jag tror inte det är fysiskt möjligt (utan att ta bort hela radiatorn).

Under radiatorn sitter "vanliga" ventiler som (om de är liknande vad vi själva har i vårt hus) endast ska användas till montering/demontering av själva radiatorn. En quickfix är att öppna här och stoppa varmvattenflödet - men det känns inte som rätt väg att gå (och kan eventuellt drabba grannar på samma slinga).

Tror min släkting bor i en bostadsrätt - men är osäker. Är det föreningen eller respektive lägenhetsinnehavare som är dirket ansvarig för radiatorn?

Tack på förhand för info, tips och idéer :)
 
  • Vit termostat monterad på en panelradiator med vit vägg i bakgrunden, nära en dörrkarm och beigerosa kakelvägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Två vita rör anslutna till en radiator genom metallventiler, fotograferade nära golvnivå.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det är ingen termostat utan bara ett handvred. Borde gå att skruva bort, förmodligen finns en liten skruv i mitten från dörrkarmen sett. Mystisk radiatormodell. Brukar alltid vara brf-föreningen som ansvarar för värmesystemet, inte de boende.
 
Tack. Tänker att vredet åtminstone styr vattenflödet in eller förbi radiatorn - och att något inte står rätt till där. Kanske ska försöka kolla med en liten spegel och hoppas på att ett L-format verktyg går att använda (typ klassisk insexnyckel - men är rädd att det en äldre skruvmodell - om ens någon).

Vågade inte heller vrida för hårt på själva vredet - är rädd att plasten är gammal och spröd. Konstruktionen böjd inte heller inte till känslan av att det gick att demontera enkelt tyvärr (men ska undersöka med spegel som sagt).
 
Grundproblemet är att det går ut värme i värmesystemet när det inte behövs. Det är något som behöver tas tag i. Om inte annat kostar det pengar i onödan.

Vem som är ansvarig beror lite på vad det är för typ av värmesystem. Borde framgå av stadgarna.
Det vanliga om man har gemensam värmeproduktion är att föreningen är ansvarig för hela värmesystemet inklusive radiatorer. BR-innehavaren möjligtvis för målning av radiatorerna.
 
  • Gilla
cpalm och 1 till
  • Laddar…
Hej
Med största sannolikhet är den kopplad på vvc och inte värmesystemet och ska därför Inge gå att stänga av..(legionellarisk)
/ Björkskär
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
B Björkskär skrev:
Hej
Med största sannolikhet är den kopplad på vvc och inte värmesystemet och ska därför Inge gå att stänga av..(legionellarisk)
/ Björkskär
Vvc på ett element?
 
Claes Sörmland
80-talet var vilt!
 
M maxmsm skrev:
Vvc på ett element?
Ingen vanlig radiator utan med kopparslinga/konvektor. Det fanns många lösningar som tex handdukstork, värmeelement i torkskåp, radiatorer, golvvärme mm mm.
I samtliga fall vill man ha möjlighet till att ha värme på även under sommaren. Typ torkskåp och handdukstork men även radiatorer i källare som annars kan bli lite kalla och fuktiga.

När det installerades brydde man sig inte om legionella så då var ventilerna oskärade och kunde stängas helt. Nyare regler sa att temperaturen inte får vara för låg så då spärrades ventilerna så de inte går att stänga. Då har man värme på även om det är 30 grader i lägenheten.
/ Björkskär
 
  • Gilla
mika m och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.